27. jun 2019.27. jun 2019.
Prezentacija najboljeg  stvaralaštva učenika
Godišnja izložba Škole primenjenih umetnosti

Prezentacija najboljeg stvaralaštva učenika

Najbolji radovi učenika svih obrazovnih profila, od prvog do četvrtog razreda u školskoj 2018/19. Više od 150 radova u različitim tehnikama likovne i primenjene umetnosti. Spoj tradicije i inovativnosti, prošlosti i budućnosti. Dodeljena priznanja najuspešnijim učenicima. Najnagrađivanija umetnička škola u Srbiji
Učenici Škole primenjenih umetnosti svoje radove predstavili su u Narodnom muzeju u Šapcu na godišnjoj izložbi koja se tradicionalno organizuje u junu. Postavku čine crteži, grafike, fotografije, slike, instalacije, nakit, savremena odeća, istorijski kostimi, kojima iskazuju umetnički senzibilitet, stvaraju dela sa ličnim i prepoznatljivim pečatom.
-Više od dve decenije Narodni muzej Šabac pruža podršku mladim autorima, učenicima naše škole i to je velika čast, ali i obaveza. Naši učenici ovo poverenje iz godine u godinu opravdavaju i zaslužuju, jer nam svojom kreativnošću i zanimljivim dizajnerskim rešenjima daruju izložbe koje ostavljaju upečatljiv utisak na posetioce i pokazuju u kojoj meri su učenici ovladali tradicionalnim umetničkim tehnikama, kao osnovom za moderna dizajnerska rešenja. Zato je ova izložba značajna, jer predstavlja spoj tradicije i inovativnosti, prošlosti i budućnosti. Posebno bih istakla visoke domete pedagoškog rada naših profesora, jer nam pokazanim skladom, velikim trudom i radom, svake godine donose na desetine nagrada - Nataši Jovanović, Bojani Jovanović, Mladenu Panteliću, Mihailu Simoviću i Ivanu Vujaniću – istakla je direktorka Škole primenjenih umetnosti Nevenka Đokić.
Postavka predstavlja presek jednogodišnje produkcije škole, odnosno najboljih radova učenika svih obrazovnih profila, od prvog do četvrtog razreda u školskoj 2018/19. godini. Profesor Mladen Pantelić učestvovao je kao koordinator izložbe i ističe da je imao težak zadatak, ali da je uživanje bilo veće od izazova pred kojim se našao.
- Veliki posao je bio odabrati radove koji će se naći na izložbi u Narodnom muzeju. Uspeli smo u tome i radovi koje posetioci mogu videti su fantastični. Deo je svoje mesto našao i galerisjkom prostoru naše škole –pojašnjava Pantelić.
Izložbu su otvorile direktorka Škole Nevenka Đokić, direktorka Narodnog muzeja Nela Tonković, profesor Mladen Pantelić i učenica generacije Ivana Zdenka Vardle.
-Nisam očekivala da ću biti đak generacije. Naporan rad, trud su doprineli uspehu. Pomalo mi je žao što je već kraj školovanja. Lep je osećaj biti đak generacije i otvoriti izložbu sa profesorima – navodi Ivana Zdenka Vardle.
Galerijski prostor muzeja krasi više od 150 radova u različitim tehnikama likovne i primenjene umetnosti. Među njima je i fotografija Ružice Ristivojević koja je ponela priznanje za likovno stvaralaštvo. Nedavno u Kulturnom centru na izložbi pod nazivom „Vizure“ ova mlada i talantovana učenica predstavila je svoj umetnički opus.
-Veoma mi je drago što sam nosilac te nagrade, jer je prvi put fotografija dobila priznanje za likovno umeće. Škola je mesto na kom sam odrasla i kao osoba. Neizmerno sam zahvalna profesorima koji su mi predavali, ali i oni koji nisu, jer sam imala veliku podršku, uvek su bili tu i zahvajujući njima sam postala ono što danas jesam – kaže Ružica.
Otvaranju izložbe priustvovali su i gosti iz umetničke škole Liceul de arte ''Constantin Brailoiu'', iz rumunskog grada Targu-Jiu sa kojima ŠPU ima dobru saradnju.
-Veoma mi je drago što sam ponovo u Šapcu, ovde se osećam kao kod kuće i uvek rado dolazimo. Saradnja koju imamo sa Školom primenjenih umetnosti i Muzičkom školom je dugogogodišnja i veoma dobra – istakla je Dojna Česnaju, koordinatroka za saradnju i projekte.
Nagrađeni učenici
Na otvaranju izložbe, učenicima koji su se istakli u svojim postignućima, osvajajući nagrade na republičkim i međunarodnim konkursima i takmičenjima, dodeljene su vredne knjige: u oblasti grafičkog dizajna - Jeleni Đurić i Jovani Stepanović; u oblasti grafike - Milici Vasić, Isidori Novaković i Anji Marković; za poetsko stvaralaštvo - Ognjenu Ninkoviću; u oblasti tradicionalne kaligrafije - Marini Nikolić, Tijani Stjepanović, Katarini Barišić, Anji Ranković, Anđeli Đurić; Tijani Pavlović, Mirjani Janković; u oblasti digitalne kaligrafije - Ivani Milošević, Ani Petrović, Nataši Lazić, Kristini Mirić, Ognjenu Ninkoviću, Andrei Kosanić i Anđeli Jerković; u oblasti fotografije - Petru Jovanoviću, Ružici Ristivojević, Dimitriju Graovcu, Kseniji Opanković, Danijeli Trifunović i Kristini Mirić; u oblasti slikarstva – Andrei Damnjanović i Teodori Maksimović. Ove godine dobitnica nagrade za likovno stvaralaštvo je Ružica Ristivojević, a za zanatsko umeće Nenad Despotović. Nosioci diplome „Vuk Karadžić“; su: Ivana Zdenka Vardle i Emilija Stojković. Učenik generacije na kraju školske 2018/19. godine je Ivana Zdenka Vardle.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa