27. jun 2019.27. jun 2019.
Crtež – enigma i esencija umetnosti
XXVI TRADICIONALNA IZLOŽBA CRTEŽA U KULTURNOM CENTRU

Crtež – enigma i esencija umetnosti

Na konkurs za dvadeset šestu izložbu crteža prispelo je sto sedamnaest crteža od sto devet autora, a tročlani žiri u sastavu: Biljana Jotić, istoričarka umetnosti iz Beograda, Tatjana Marković i Sonja Petrović Jagić, istoričarke umetnosti iz Šapca pregledale su sve prispele radove i za izlaganje odabrale trideset i osam autora sa četrdeset tri rada.
Nagrada je ravnopravno podeljena dvojici umetnika Bojanu Novakoviću iz Novog Sada, profesoru na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Milanu Panteliću, docentu na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu koji su se prema oceni žirija izdvojili među svim autorima sa dva dijametralno različita pristupa crtežu.
- Reč je o umetnicima koji vladaju linijom, rečitom i senzualnom, linijom koja seizmografski odašilje promene u doživaljaju i emociji izuzetnih crtača. Njih dvojica su pokazali kako da snagom volje, crtačkog umeća i talenta iskažu ono što umeju, žele i znaju i sasvim su zasluženo nosioci ovogodišnje nagrade za najbolji crtež na tradicionlanoj izložbi crteža u galeriji Kulturnog centra u Šapcu – istakla je direktorka Kulturnog centra Sonja Petrović Jagić.
Žiri navodi da izloženi radovi pružaju uvid u crtačko umeće svih umetnika, zavidan raspon poetika i kreativnosti istraživačkih postupaka na polju crteža.
-Vibracije koje šalju neki od radova grade dosledno delikatnu i intimističku atmosferu koja se odmah registruje , jer crtež, to je enigma, kao i svet, rekao je jednom Robert Raušenberg. Jednom završen crtež ostaje kao trag za iščitavanje i odgonetanje, možda i vremena i okolnosti u kojem je nastao. Možda upravo okolnosti koje su „naterale“ umetnika da tako i uradi. Istraživanje i želja da pokaže jedno potpuno novo i drugačije osećanje svežine u crtežima koji se rađaju slobodno da bi živeli. Umetnici na dvadeset šestoj izložbi crteža u galeriji Kulturnog centra u Šapcu izražavaju interesovanje i ljubav koju gaje spram umetnosti kao svog likovnog opredeljenja – istakuto je u recenziji koju su napisale članice žirija.
Postavka je otvorena do 1. jula.
Crtež postoji da se opire duhu da bude shvaćen prilagođen, pročitan, odgonetnut. On je odraz trenutnog doživljaja umetnika.
-Nisam očekivao nagradu. Trenutno se više bavim slikanjem tako da je rad više bio test koliko sam još uvek dobar u crtežu i ispostavilo se da jesam. Izuzetno mi je drago što je priznanje baš u Šapcu. Ovo je grad gde sam počeo da stvaram dok sam pohađao Umetničku školu, moj rodni grad – navodi Milan Pantelić, docent na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.
- Rad je nastao nakon doktorskih studija i deo je tehnike crteža. Bavim se zapisom i vizuelnim izgledom zapisa. Nagrada znači umetniku – rekao je Bojan Novaković, profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa