27. jun 2019.27. jun 2019.
ISTORIJA U BOJAMA SLOGE
BOGOSAVAC - MESTO GDE STANUJE „ZONAŠ“

ISTORIJA U BOJAMA SLOGE

Najveći uspeh u 72 godine postojanja kluba. Za četiri sezone od opštinskog Sloga stigla do zonskog ranga. Napredak kluba igrački, stručno, infrastrukturno. Stvaranje mlađih kategorija. Kroz nekoliko sezona cilj Srpska liga
Fudbalski klub SLOGA „rođen“ je u Bogosavcu davne 1947. godine. Ipak, iako je nizao decenije postojanja, kroz različite epohe i države, značajniji rezultati su izostajali. Najveće dostignuće dogodilo se 1976. godine kada je izboren plasman u rang ekvivalentan Okružnoj ligi danas, no i ta slava trajala je samo jednu sezonu, ubrzo je usledio povratak u kolotečinu najnižeg ili prvog do najnižeg ranga. U novije vreme sustigli su „Slogu“ brojni problemi, te se kao i većina klubova sa seoskog područja suočavala sa borbom za opstanak, ne u ligi, već egzistencijalnim spasom. Postojanje i takmičenje tima beše bazirano na entuzijazmu jednog ili više ljudi, a nastup je zavisio od obaveza prijavljenih fudbalera. Poslednjih godina tim je opstajao na sceni zahvaljujući posvećenosti današnjeg sekretara Zorana Pavlovića. Sezona 2015/16. donela je pehar šampiona Opštinske lige, plasman u međuopštinski rang.

NOVI POČETAK
Ipak, početak na ovom nivou doneo je slabe rezultate, učinak od šest pobeda, jednog remija i sedam poraza tokom jeseni 2016. i izgledalo je da sledi nova borba za opstanak, međutim, usledilo je jačanje uprave, dolazak novih ljudi i započela je nova istorija onda 69-godišnje „dame iz malog Bogosavca“. Novo rukovodstvo predvodio je Ivan Marinković.
-Bili smo uz klub i ranije, ali smo želeli da ostavimo neki trag, da doprinesemo selu stvarajući vrednost koja će ostati i posle nas, koja će biti baza i za druge ljude, nova dostignuća. Želeli smo da napravimo dobar rezultat, ali i infrastrukturno unapredimo klub bez čega nema dugoročnih uspeha - ističe Ivan Marinković, evocirajući uspomene na početke aktuelne uprave u omiljenom klubu.
Tim ojačan značajno u odnosu na „bledu“ jesen, ostvario je u 14 prolećnih kola, te 2017. godine, 13 pobeda, uz samo jedan poraz, zauzeo drugo mesto, a potom kroz baraž izborio, posle četrdeset i jednog leta, tačno na 70. rođendan, plasman u Mačvansku okružnu ligu. Sloga stabilna, rezultatski unapređena suočila se sa problemima terena na kojem igra.
-Bilo je to neadekvatno ograđeno fudbalsko igralište koji se bukvalno nije video sa ulice, od rastinja. Kada ga nađete, goste dočekujete u svlačionicama koje prokišnjavaju. Znali smo da moramo brzo da rešavamo probleme. U saradnji sa Mesnom zajednicom izgradili smo nove svlačionice, potom sopstvenim sredstvima postavili ogradu oko terena, mreže iza golova, započevši projekat izgradnje tribine.
Okružna liga je najveće dostignuće Bogosavca u istoriji, no time se rukovodstvo nije zadovoljilo i započelo je stvaranje jakog tima, poznatih imena kako bi se već u prvoj sezoni plasirali u zonski rang.
-Bogosavac je malo selo, između 1.000 i 1.200 stanovnika, nemamo mi veliki izbor, odlučili smo da napravimo iskusan tim sastavljen od fudbalera koji u nogama imaju daleko više rangove, čak i inostrane nastupe. U razgovoru sa njima, od starta sam se postavio u odnos drugarstva, jer su oni moji poznanici od ranije, nije to bio odnos predsednik - igrač. Naša želja je da klub bude kao porodica, sa drugačijim odnosima od poslovnih.
Malo je nedostajalo „crno-belima“ iz obližnjeg sela da uspeju u rezultatskim ambicijama. Ipak, „Mačva“ Bogatić i šabački „Radnički“ bili su bolji, a Sloga je morala još jednu sezonu da igra u petom rangu.
-Nismo izborili onda Zonu, no videli smo da imamo kvalitet da se borimo za ekipama iz okruga. Tokom sezone smo završili izgradnju natkrivene tribine od 500 sedećih mesta, te je nekada nevidljivi teren počeo da dobija konture stadiona. U prvoj sezoni u okrugu borbu za titulu smo proklamovali kao želju, a u drugoj već nismo skrivali da je to ambicija i jedni rezultat kojim ćemo biti zadovoljni. U neverovatnoj sezoni, igrali smo sjajno i Mladost i mi, oborili sve rekorde po broju osvojenih bodova, po 78, mi smo postali rekorderi efikasnosti sa 89 pogodaka, no u međusobnim duelima Prnjavorci su pokazali više i zasluženo se plasirali kao šampioni. Kroz baraž smo ušli i u Okrug, nismo strahovali ni od novog doigravanja. Imali smo informacije da smo kvalitetniji od Rubibreze, što se pokazalo i na terenu.
Prvi put u 72 godine klub se domogao zonskog ranga, igraće u Kolubarsko-mačvanskoj ligi. Ljubitelji „loptanja“ u Bogosavcu, ali i šire, upamtiće imena koja su ispisala istoriju ovog sportskog kolektiva: Upravu predvodi predsednik Ivan Marinković, potpredsednici su Nikola Marinković i Ivan Pavlović, dok su preostali članovi rukovodstva: Boža Janković, Branko Marinković, Marko Marinković i Milorad Marinković. Sekretar je Zoran Pavlović. Na terenu i kraj njega uspah su ostvarili golmani Nenad Gligorić i Vlada Branković, odnosno igrači u polju: Milan Janković, Boris Lukić, Aleksandar Gavrilović, Branko Milutinović, Marko Todorović, Milan Milutinović Mateus, Nikola Tajdić, Brana Janković, Darko Polić, Igor Kojić, Marko Radovanović, Stefan Ilić, najbolji strelac Okružne lige, Aleksandar Popović, Janko Marinković, Miloš Marinković, Marko Sibinčić, Nenad Đukanović i Ognjen Lekić. S klupe ovaj igrački kadar ka Zoni predvodio je trener Aleksandar Janković Cakin.
-Posebnu zahvalnost dugujemo našim prijateljima bez kojih ništa od urađenog ne bi bilo izvodljivo. To su kompanija „Lavovi 015“, generalni sponzor kluba, potom „Stakloterm“, „Kvaliti As“ agencija, agencija „Marinković 09“, pekara „Rand - M“.

ZONA
Novi rang nametnuo je nove obaveze, a dok igrači odmaraju i prikupljaju snagu za nove, teže zadatke i visoke ambicije, uprava će raditi bez pauze tokom leta.
-Infrastrukturno smo odavno prevazišli zahteve koje nameće Kolubarsko-mačvanska zona. Bez obzira na to, već smo sproveli instalaciju i spremili stubove za reflektore. Kroz mesec dana će i reflektori biti iznad našeg stadiona, kako bi tokom priprema mogli da treniramo u večernjim satima, ali i odigravamo prijateljske utakmice. Planiramo još zaštitnu ogradu do ulice, kao i otvaranje bifea kluba.
Etapa u daljem razvoju kluba je stvaranje mlađih kategorija. To je i zahtev četvrtog ranga, ali i plan rukovodstva „Sloge“ koja na ovaj način želi da obezbedi dugoročnu perspektivu ekipe.
-Neophodno je da imamo dve takmičarske kategorije mlađih selekcija na nivou okruga ili jednu u nekoj od liga na području zapadne Srbije. Bogosavac nije dovoljno veliki da bi mladi iz sela mogli da ispune selekciju, te imamo ideju stvaranja ekipe od dečaka iz Bogosavca i okoline: Varne, Lipolista, Dobrića, Maova. Prethodnih sezona smo ostvarili odličnu saradnju sa školom fudbala „Tika-taka“, školom koja je u ekspanziji i u saradnji sa njima stvorićemo i naše mlađe kategorije.
Iako je KM zona izazov sa kojim se Bogosavci nisu do sada suočili, planovi ne staju na ovom „stepeniku“.
-Svi igrači koji su okosnica tima će ostati, to su momci kojima će ovo biti šesta polusezona da su zajedno, što je izuzetno važno. Janković će biti trener i u prvenstvu koje sledi. Početak Lige je 17. avgusta, pripreme započećemo sredinom jula, a u ovoj sezoni želimo da budemo u gornjem delu tabele. Svaku priliku za nešto više nećemo propustiti. Favoriti su Drina i Zadrugar. Svakako da gledamo i ka Srpskoj ligi. Sedamdeseti rođendan smo proslavili plasmanom u Okrug, bilo bi lepo da 75. dočekamo kao srpskoligaši.

PR

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa