27. jun 2019.27. jun 2019.
Besplatno preuzimanje ambalaže od pesticida
AKCIJA U MAČVANSKIM SELIMA

Besplatno preuzimanje ambalaže od pesticida

Besplatno sakupljanje ambalažnog otpada od pesticida na području Mačve će biti organizovano 5. jula u periodu od 8 do 17 časova, po selima. Svi koji imaju ovu ambalažu, isprane boce mogu doneti u centar sela.
Sakupljanje organizuje Poslovno udruženje inostranih proizvođača pesticida (SECPA) u saradnji sa poljoprivrednim savetodavnim i stručnim službama i lokalnim samoupravama.
Akcija je prošle godine prvi put organizovana na teritoriji Šapca, dok se u Sremu sprovodi peti put.
-Odziv je svake godine sve veći. Prve godine u Sremu smo sakupili šest tona, a prošle godine 12 tona. Jedna boca od pesticida je 80 grama, tako da je to zaista impozantna količina ambalaže, ističe Sava Popović, regionalni koordinator SECPA za Srem i Mačvu.
Ova ambalaža najčešće završava kao komunalni otpad, ili što je još gore, u rekama i prirodi. Akcija ima ogroman značaj za zaštitu prirodne sredine i iako se organizuje u sedam mačvanskih sela svi koji imaju boce od pesticida mogu ih doneti u ova sela.
Ukoliko bude postojalo interesovanje sledeće godine će se akcija proširiti i na druga sela. Prošle godine je preuzimanje vršeno i u Vladimircima, ali se odazvao mali broj ljudi.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa