4. jul 2019.4. jul 2019.
Znanje mora carovati
DODELA VIDOVDANSKIH NAGRADA

Znanje mora carovati

Takmičarski duh i težnja ka znanju vode ih do uspeha. Roditelji ponosni, profesori i nastavnici još ponosniji. Gradonačelnik poručio da budu slobodni i poželeo da želje i snove ostvare u svom gradu. Nagrađeno 143 osnovca i srednjoškolca, 88 nastavnika i profesora, kao i 11 ekipa
Za đake koji su se dokazali na najvišem nivou, van teritorija svojih škola, van dnevnika i redovne nastave, za one koji su znanjem „osvojili okrug i republiku”, školska godina nije okončana preuzimanjem svedočanstava, već su uspešnu 2018/19. godinu, pozdravili na svečanosti, organizovanoj u njihovu čast. Još jednom su zakoračili na stepenik, više, fizički binu, ali simbolični pijedestal podignut na osnove sopstvenih dostignuća i uspeha.

-Volim da se takmičim, nadmećem, naravno ponosim se pobedama, ali posebno onim koje izborim u borbi znanjem, u primeni naučenog. Takmičenja su prilika za novo samodokazivanje, a u sebi kriju draž koja počinje saznavanje bilo čega novog u oblasti koja vas privlači u kojoj nalazite zadovoljstvo za svoj um i dušu. Dok traje školovanje, želim da budem na ovakvim i sličnim događajima, želim da uspešno reprezentujem sebe, svoju porodicu, školu, da opravdam poverenje i trud profesora – rekao je Stevan Marinković, jedan od nagrađenih osnovaca.

Svaki razred je prilika za sazrevanje i na tom putu shvatite kako ocene mogu biti numerička odrednica znanja, ali učenje i usavršavanje ne sme da bude završeno na najvišoj oceni, već da treba težiti van granica.

-Odavno ne učim zbog ocene, težim da steknem nova znanja i veštine. U retorici i besedništvu želimo da argumentima koji potporu imaju u znanju dokažemo ispravnost onoga što zastupamo. Istovremeno je izazov, takmičenje, može neko reći i igra, ali pre svega podstiče na rad, istraživanje – ističe Sanja Mitrović, učenica Ekonomske škole „Stana Milanović“.

- Na učenje i takmičenja gledam kao ulaganje u budućnost. Želim da svoju karijeru izgradim na sposobnostima koje u bazi imaju znanje, rad i lepo je što imamo podršku na tom putu – rekla je Natalija Tošić, učenica Šabačke gimnazije, na svečanosti dodele priznanja za najuspešnije u Gradskoj kući.

Iako nekada ne izgleda tako, dolaze dani u kojima će uspesi ostvareni kroz učenje biti najvažnija determinanta svake hijerarhije, uvereni su profesori.

-Oni to osećaju i to su deca koju ne treba posebno motivisati. Njih roditelji usmeravaju na pravi način, te je uspeh njihov, đački, mi smo tu da budemo podrška, pomoć, da ih usmerimo – rekla je nastavnica matematike Mirjana Obradović.

-To su posebni učenici. Svesni su svih loših događanja oko nas, svesni su svih poremećaja vrednosti, no to ih još više motiviše i još više rade. Sve počinje od kuće, uloga roditelja je ključna, škola treba da bude samo dodatak koji vodi u pravom smeru – dodaje njen kolega Milenko Puzigaća.

Najveći učitelji filozofije nisu želeli da ih učenik dostigne, već prevaziđe njihova dostignuća, a roditelji...
-Mi treba da dajemo primer deci, ali ne da budemo uzori u uspešnosti. Želja svakog roditelja je da dete bude uspešnije od njega, srećnije, ostvarenije, ma gde da se roditelj nalazi. Treba da uče, da rade vredno, jer je ono što znaju najveći i najsigurniji kapital u životu – uveren je Milorad Zejak, roditelj jedne od nagrađenih učenica.
Grad Šabac već tradicionalno nagrađuje najbolje učenike i njihove profesore, na Vidovdan, za ostavrene rezultate na takmičenjima republičkog ranga koje organizuje resorno ministartvo. Ove godine diplome i novčane podsticaje zaslužilo je 143 osnovca, 88 nastavnika i 11 ekipa.
-Vi ste najbolji, vi ste šampioni i uvek imam tremu kada govorim pred asovima znanja. Želim vam lepu budućnost, srećan život, da se ostvarite privatno i poslovno, gde god vas put odvede, a moj san je da vi sreću pronađete u svom gradu. Pozivam vas da zajedno gradimo još lepši i bolji Šabac, da gradimo grad gde ćete želeti da ostanete, živite, radite. Vaša znanja i veštine su vrhunska promocija grada, ali i ono što je neophodno za uspešnu budućnost Šapca. Budite uvek slobodni, mislite svojom glavom i verujte uvek u uspeh, kao što ste verovali pred takmičenja koja su vas dovela ovde. Život nije lak, nekada se stvari ne odvijaju kako želimo, no one mogu da se promene, ako želite i verujete, a nikada ne sumnjajte da li možete. Uveravam vas da možete i uvek računajte na podršku svog grada – rekao je gradonačenik Nebojša Zelenović na dodeli vidovdanskih nagrada.
Za učenike i nastavnike osnovnih škola izdvojeno je 932.000 dinara, dok je za nagrađene srednjoškolce i njihove profesore opredeljeno 839.400 dinara.
B. D.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa