4. jul 2019.4. jul 2019.
Na mladima planeta ostaje
“OSVAJANjE OBNOVLjIVIH IZVORA ENERGIJE” NA LETNjIKOVCU

Na mladima planeta ostaje

Ovo je veoma značajan projekat i dokaz je da i deca i stariji svojim odlukama mogu promeniti svakodnevicu i način života i pronaći deo rešenja u ovoj borbi. Osnovna ideja projekta je da dokažemo da možemo svi zajedno da se borimo. Plan je da se ove godine fokusiramo na pitanje energije sa dva aspekta. Prvi je kako sačuvati energiju, a drugi upotreba obnovljivih izvora energije, rekao je Žan Batist Kizen
Izložba “Osvajanje obnovljivih izvora energije”, u okviru projekta “Karavan za klimu”, otvorena je u ponedeljak u Centru za stručno usavršavanje na Letnjikovcu. SCU je izložbu organizovao u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji i Centrom za promociju nauke. Pored izložbe održana su i predavanja o značaju obnovljivih izvora energije, a emitovana su i tri dokumentarna filma.
Otvaranju je prisustvovao i Žan Batist Kizen, direktor Francuskog instituta u Srbiji koji je naveo da je ideja da grad Šabac, kao nosilac projekta “Karavan za klimu” za ovu godinu uključi i decu i omladinu sa ciljem da razmišljaju i deluju u borbi protiv klimatskih promena.
-Ovo je veoma značajan projekat i dokaz je da i deca i stariji svojim odlukama mogu promeniti svakodnevicu i način života i pronaći deo rešenja u ovoj borbi. Osnovna ideja projekta je da dokažemo da možemo svi zajedno da se borimo. Plan je da se ove godine fokusiramo na pitanje energije sa dva aspekta. Prvi je kako sačuvati energiju, a drugi upotreba obnovljivih izvora energije, rekao je Žan Batist Kizen.
Šabac ima jasnu politiku energetske efikasnosti i ova tema je veoma važna, pa se i značajna sredstava iz budžeta odvajaju za tu namenu. Neki projekti su uspešno završeni, a drugi tek predstoje.
-Mi smo na Skupštini grada usvojili Strategiju energetske efikasnosti i smernice na koji način grad treba da se ponaša u budućnosti. Dobro je da su nas kao primer i drugi prepoznali i dobili smo više priznanja za to. Potpisali smo novi ugovor prekogranične saradnje “BioSol” čija su tema obnovljivi izvori energije. Upravo na ovom mestu, na Letnjikovcu, radiće se još jedna kotlarnica na biomasu, zatim solarni paneli i toplotne pumpe. Tu će deca moći da se upoznaju sa načinom rada obnovljivih izvora energije. Takođe, organizovaće se i školice gde će deca moći sama da proizvode energiju. Radimo ono što je možda i najvažnije, da deci objasnimo koliko je značajno očuvanje energije i primena obnovljivih izvora energije, kako to utiče na klimu i budućnost naše planete, rekao je Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada.
Dr Tanja Adnađević, rukovodilac sektora za programske aktivnosti Centra za promociju nauke podsetila je da su oni, zajedno sa CSU, već četvrtu godinu uzastopno partneri na “divnom i ambicioznom” projektu “Naučni klub” Šabac.
-To je samo jedan prostor koji služi kao inkubator za različite druge stvari. Svi smo poslednjih nekoliko nedelja svedoci rezultata klimatskih promena. To je problem koji će biti još veći u budućnosti i koji mora da se rešava. Upravo naše institucije koje rade sa decom pre svega, su početna tačka da najmlađima objasnimo značaj ovih problema i da im damo alate da ih reše. To nam je zajednička misija. Hvala Francuskom institutu koji je pokrenuo ovo, ali mi smo ti koji treba da osvestimo ljude u svojim lokalnim sredinama, navela je Adnađević.
Jedan od predavača bio je direktor JKP “Toplana” Šabac Slobodan Jerotić. Istakao je da politika grada predviđa da Šabac bude energetski nezavisan od fosilnih goriva.
-Cilj nam je da što je moguće više koristimo obnovljive izvore energije i da sačuvamo životnu sredinu, da grad bude lepši, da diše punim plućima, da pratimo svetske trendove, a da istovremeno budemo korisni sami sebi.
-Razgovarali smo o projektima koje smo započeli i koje tek planiramo da realizujemo u narednom periodu, kao i o projektima koje smo završili, kao što su CoolHeating i KeepWarm. Projekti koji nam tek predstoje su Replace i BioSol. Očekuje nas i Zelena energetska zadruga, što verujem da će biti jako interesantno građanima Šapca, rekao je Jerotić.
Predavanja su održali i dr Goran Stojićević na temu “Istorijski razvoj korišćenja alternativnih izvora energije” i Milan Đupovac “Povratak u prirodu porodice Đupovac – kako smo gradili kuću od prirodnih materijala”.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa