4. jul 2019.4. jul 2019.
BORBA PROTIV TRGOVINE DROGOM SVAKODNEVNA

Bezbednost dece najvažnija

Sve je više novih sintetičkih droga. Njihovo dejstvo je uglavnom sve jače, a posledice konzumiranja sve teže. Prošle godine je u Srbiji bilo više smrtnih slučajeva mladih posle konzumiranja sintetičkih droga, a za neke od njih roditelji i prijatelji tvrde da su prvi put probali drogu
Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i trgovine drogama obeležen je 26. juna. Ministarstvo unutrašnjih poslova stavlja u fokus ovaj problem i u prvoj polovini godine su zabeleženi odlični rezulati na suzbijanju trgovine drogom i zaplenjene su izuzetno velike količine najtežih narkotika.
Policijska uprava Šabac takođe je uspešna i u prvih šest meseci ove godine beleže bolje rezultate nego u istom periodu prošle.
-Pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova u Šapcu jedan od prioriteta u radu je borba protiv trgovine drogom i suzbijanje narkomanije. Tako je, od početka godine do kraja juna, realizovano 190 zaplena različitih vrsta narkotika, odnosno za 24 više nego u istom periodu prošle godine. Takođe, podneto je 190 krivičnih prijava za krivična dela u vezi sa opojnim drogama, odnosno za 15 odsto više za prvih šest meseci 2018. godine. Zbog kompleksne problematike koja se javlja u borbi protiv narkomanije i krijumčarenja opojnih droga, u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova razvijena je specijalizovana Služba za borbu protiv droga. Policija nastoji da stalnim koordinisanim aktivnostima, uz konsultacije i saradnju sa nadležnim tužilaštvima, ostvari što bolje rezultate u suzbijanju trgovine narkoticima, navodi Siniša Rašović, policijski službenik PU Šabac.
Pripadnici MUP-a su shvatili da borba protiv narkomanije i trgovine drogama mora da bude sistemska, na svim nivoima i da počne od najranijih dana. Policajci koji rade na terenu drže deci u školi predavanja, što se pokazuje kao izuzetno efektno. Deca pokazuju interesovanje, učestvuju u predavanjima, a sve što čuju ostaje im dugo urezano u pamćenje.
-Kako je bezbednost dece jedan od najvažnijih prioritetnih zadataka Ministarstva unutrašnjih poslova, a time i naše Policijske uprave, već treću godinu sprovodimo projekat Osnovi bezbednosti dece za učenike prvog, četvrtog i šestog razreda, koji ima za cilj da ih upozna sa svim opasnostima koje prete kako u realnom tako i u virtuelnom svetu, kako da prepoznaju te opasnosti i kako da reaguju u slučaju da se u takvoj opasnosti zateknu. Kroz ovaj projekat učenici su u prilici da od obučenih policijskih službenika slušaju predavanja na osam različitih tema, među kojima je i prevencija i zaštita dece od zloupotrebe opojnih droga i alkohola, objašnjava Rašović i dodaje da su formirani i timovi za narkomaniju koji su realizovali edukaciju celokupnog nastavnog stručnog osoblja u osnovnim i srednjim školama na području PU Šabac u borbi protiv narkomanije
Sve je više novih sintetičkih droga. Njihovo dejstvo je uglavnom sve jače, a posledice konzumiranja sve teže. Prošle godine je u Srbiji bilo više smrtnih slučajeva mladih posle konzumiranja sintetičkih droga, a za neke od njih roditelji i prijatelji tvrde da su prvi put probali drogu.
-Na teritoriji Srbije, u 2018. zaplenjeno je 14 različitih supstanci, od čega je devet novih. U maju 2019. zaplenjena je NPS pod nazivom CUMYL-5F-P7AICA koja se kao takva prvi put pojavila u Srbiji. Sve supstance koje su do sada identifikovane u laboratorijama MUP su bile malih količina i obuhvaćene su važećim Pravilnikom o utvrđivanju spiska psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, kaže Rašović.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa