4. jul 2019.4. jul 2019.
NOVE PRETNjE NOVINARIMA U SRBIJI

Autorima DLZ prete ubistvom

Marku Vidojkoviću i Nenadu Kulačinu, autorima emisije „Dobar, loš, zao“, na Jutjubu prećeno da će biti ubijeni.
U komentarima na poslednju emisiju „Dobar, loš, zao“ od 28. juna, u kojoj je gostovao opozicioni političar Marko Bastać, izvesni „Srđan Petrović“, kako se potpisao, vređa Vidojkovića i Kulačina i preti im.
„Dva debila… misle da su mnogo pametni… kad ja dođem na vlast pobiću ih“, napisao je ovaj komentator. Dalje je nastavio da ih vređa, nazivajući ih i „otpadnicima naroda“, dodajući kako za njega „srpstvo znači uzvišeni cilj i spremnost da se za njega žrtvuje“.
Ukoliko „uzvišeni cilj srpstva“ podrazumeva pretnje, onda bi „žrtva“ „Srđana Petrovića“ mogla da bude kazna zatvora od šest meseci do pet godina, zbog „ugrožavanja sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem“, kako se navodi u Krivičnom zakoniku.
Autori emisije Dobar, loš, zao su prijavu ove pretnje prepustili Nezavisnom udruženju novinara, čiji su članovi, koje je to i učinilo, a sada se očekuje reakcija Tužilaštva.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je preteće poruke upućene novinaru Nenadu Kulačinu i književniku Marku Vidojkoviću, autorima i voditeljima emisije "Dobar, loš, zao" koja se emituje na TV Šabac i o tome obavestilo nadležno Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal.
Kako se navodi u saopštenju NUNS je kazao da je u komentarima ispod emisije na Jutjub kanalu, sa profila pod nazivom “Srđan Petrović” upućena pretnja Vidojkoviću i Kulačinu, da će ih "kada dođe na vlast, pobiti".
NUNS je o pretnjama Vidojkoviću i Kulačinu obavestio Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal jer smatra da tolerancija takvih pretnji samo dodatno podstiče ionako masovno verbalno, ali i fizičko nasilje.
Krivičnim zakonikom za delo ugrožavanja sigurnosti osoba koje obavljaju posao u informisanju zaprećena je zatvorska kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović najoštrije je osudio pretnje smrću upućene Marku Vidojkoviću i Nenadu Kulačinu, autorima i voditeljima emisije „Dobar, loš, zao“ na Televiziji Šabac i pozvao nadležne organe da najhitnije reaguju na ovaj duboko zabrinjavajuć akt nasilja, identifikuju odgovorne i adekvatno ih sankcionišu.
„Još jednom upozoravam: Srbija je ogrezla u nasilju. Naše društvo se nalazi u jednoj izuzetno opasnoj situaciji. Pretnje nasiljem nezavisnim novinarima, ali i bilo kome drugom ko se usudi da iskaže mišljenje različito od onoga što nam govori režim, svakodnevica su u Srbiji, a stvar se sve češće ne završava samo na pretnjama. Samo u proteklih sedam meseci imali smo preko petnaest slučajeva pravog fizičkog nasilja – prebijanja, uništavanja imovine i drugih ozbiljnih, teških krivičnih dela – sa upravo ovakvim motivacijama u pozadini. Stvar ne ide na bolje. Ovo je ozbiljna državna i društvena kriza do koje nije došlo slučajno. Ona predstavlja direktan rezultat dubokih podela među građanima na čijem stvaranju režim Aleksandra Vučića predano radi već osmu godinu za redom.“, rekao je Zelenović.
Verbalno i fizičko nasilje, agresija, odsustvo dijaloga, podeljenost društva, organizovane hajke koje vode režimski tablodi i mediji prema svakom drugačijem mišljenju će imati fatalne posledice. Režim nije u stanju da kontroliše sve one koji su mu poverovali da su kritički nastrojeni građani, novinari, javne ličnosti ili političari "državni neprijatelji", "izdajnici", "plaćenici", "lopovi", "fašisti", "ološ" i sve drugo čime režim sistematski etiketira neistomišljenike. Apelujemo i zahtevamo da hitno bude otvoren dijalog i da krenemo u rešavanje teške krize u kojoj se kao društvo nalazimo, zaključio je predsednik Zajedno za Srbiju, Nebojša Zelenović.
Beograd, 2. jul 2019. godine.

E.G. P.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa