4. jul 2019.4. jul 2019.
Ulaganje u znanje za lepšu i uspešniju budćnost
NOSIOCI VUKOVE DIPLOME KOD PREDSEDNIKA OPŠTINE

Ulaganje u znanje za lepšu i uspešniju budćnost

Tradicionali prijem za “vukovce”, koji svake godine priređuje predsednik opštine, održan je prošlog petka u svečanoj sali opštinske uprave.

Na dosadašnjim rezultatima u oblasti obrazovanja nosiocima Vukove diplome i njihovim profesorima najpre je čestitao načelnik nadležnog odeljenja u opštinskoj upravi Radovan Ranisavljević i podsetio da je druženje sa najboljim učenicima jedan od najlepših trenutaka.

–I dalje, u srednjim školama i na fakultetima, nastavite sa ovakvim radom i postižite još bolje rezultate, pa se nakon školovanja vratite u svoju opštinu, da vi njome rukovodite i da učite druge generacije, da budete lekari, nastavnici, profesori, a neko od vas i predsednik opštine. Ovo je rezultat vašeg zajedničkog truda, vas i vaših roditelja i profesora- poručio je Ranisavljević.

Obraćajući se najboljim učenicima u koceljevačkoj opštini predsednik ove lokalne samouprave Dušan Ilinčić je, uz čestitke, poručio da se još jednom potvrđuje da je rad nešto što niko ne može ni da ospori ni da oduzme, te da se njime sve postiže.

–Svi mi, koji smo završili osnovnu školu a potom i srednju u Koceljevi, upisali fakultet, sa lakoćom smo ga završili. I ja sam jedan od tih primera. Obično kažu da je u manjim mestima jednostavnije, lakše završiti školu. Međutim, pravo merilo je dolazak na fakultet gde se odmeravaju snage svih svršenih srednjoškolaca- rekao je Ilinčić i pozvao buduće srednjoškolce da svoje obrazovanje nastave u ovom mestu.
On je dodao da je jedini put koji mlade vodi ka uspešnoj budućnosti i lepšem sutra ulaganje u sebe, u znanje i veštine, kontinuirani rad i svakodnevno učenje.
-U današnje vreme samo se pravo znanje poštuje i vrednuje. Onaj koji zna, može da uspe. Zato je važno da što više znanja “grabite”. Dosadašnji uspeh i njegovo vrednovanje treba da vam posluže kao motivacija za dalje napredovanje, za trud i zalaganje. Da budete još bolji, kvalitetniji i da još jačim intenzitetom radite na sebi- poručio je Dušan Ilinčić.
Praksa je da predsednik opštine nagradi trud i uspeh najboljih koceljevačkih đaka te je i ove godine, osim knjiga, svima dodeljena besplanta sezonska ulaznica za bazen u Koceljevi a učenici će sutra otputovati i na jednodnevni izlet u Smederevo.

NAJBOLjI OD NAJBOLjIH
OŠ “Mića Stanojlović” u Koceljevi iznedrila je 11 “vukovaca” od kojih više od polovine ima želju da školovanje nastavi u svom rodnom mestu. Međutim, Anđelina Bajić iz Draginja, učenica generacije, odlučila je da postane gimnazijalka.
–Još uvek nisam odlučila čime bih volela da se bavim u životu i zato smatram da je gimnazija pravi izbor kako bih dala sebi vremena da se u naredne četiri godine u nečemu konkretnom pronađem- smatra najbolja od najboljih u osnovnoj školi.
Za dosadašnji uspeh u školovanju, kaže, trebalo je mnogo rada a ni učešća na takmičenjima i zapaženi rezultati nisu izostali. Anđelina je bila svestrana pa zato ne čudi što su srpski i matematika, istorija i hemija kod nje išli “ruku pod ruku”.
Srednje obrazovanje u Koceljevi završilo je pet “vukovaca”, ali je za đaka generacije proglašena Katarina Dojić koja tokom školovanja nije imala sve petice, ali jeste zapažene rezultate na brojnim takmičenjima, posebno iz matematike.
–Tajna uspeha je volja i želja za učenjem, trud, rad. Da ponesem titulu đaka generacije, iako nisam nosilac Vukove diplome, presudila su učešća i rezultati na takmičenjima iz matematike, posebno republička. Uvek sam bila u gornjem delu tabele- objašnjava Katarina koja je već postala brucoš Vojne akademije.
Odlučila se za smer menadžment a, kako kaže, opredelila se za ovu visoko-obrazovnu ustanovu zbog organizacije, discipline, reda i rada. Smatra da je iz koceljevačke Srednje škole ponela kvalitetno znanje jer je prijemni uradila dobro i zadovoljna je postignutim rezultatom.

NAGRADE I ZA USPEŠNE TAKMIČARE
Osim “petičara” i njihovih profesora, prijemu kod predsednika opštine prisustvovali su i đaci koji su ostvarili zapažene rezultate na takmičenjima tokom prethodne školske godine. Među njima bila je i učenica sedmog razreda iz Draginja Andrijana Andrić koja je u Boru, na republičkom takmičenju talenata iz geografije, osvojila prvo mesto.
Tituli državne prvakinje prethodilo je osvajanje trećeg mesta na regionalnom nivou u Loznici.
Za ljubav prema geografiji, kaže, najzaslužnija je nastavnica Nevena Nikolić, koja se trudi da u što većoj meri animira đake.
–Moje drugarice i ja baš volimo ovaj predmet. Ipak, nisam mogla da poverujem da sam osvojila prvo mesto. Test je bio veoma težak. Bilo mi je neverovatno i na regionalnom takmičenju kada sam čula da sam treća, a tek kada sam saznala da sam najbolja u državi, stvarno sam bila iznenađena. Na ovim takmičenjima sam imala priliku da upoznam nove prijatelje i bilo je lepo druženje. Stekla sam nova iskustva. Planiram i sledeće godine da budem u ovom takmičenju i opet ću birati geografiju- ističe Andrijana koja bi volela da po završetku osnovne škole postane gimnazijalka.
Samim plasmanom na republičko takmičenje ova devojčica i njena nastavnica ispunile su očekivanja.
–U Boru su se takmičili učenici iz cele Srbije u raznim disciplinama. To je takmičenje najvišeg nivoa kod nas, pa nismo imale prevelike ambicije, imajući u vidu konkurenciju. Predstavili smo se svojim istraživačkim radom na koji je učenica dobila maksimalan broj poena. Zatim je radila test koji je, ispostavilo se, uradila najbolje od svih u Srbiji, tako da smo osvojili prvo mesto- objašnjava nastavnica Nevena.
Istraživački rad koji je osvojio maksimalan broj bodova izdvojio se ozbiljnošću i pristupom. Tema kojom su se bavile Andrijana i Nevena bila je “Turizam Srbije” a u okviru istraživanja i pisanja seminarskog rada anketirani su učenici i nastavnici ove škole, predstavljani podaci kroz grafikone, a na ovaj sjajan uspeh u školi, na zidu, podseća poster izrađen u okviru istraživačkog projekta.
–Pristup radu je bio specifičan jer je i takmičenje za talente. Ipak je to nešto što je posvećeno nadarenim učenicima a Andrijana je izabrana na osnovu rezultata testa koji su radili svi učenici u oktobru mesecu. Ona je na tom testu sveopšteg znanja i logičkog povezivanja prošla i sama se odlučila za geografiju, jer je učenicima dozvoljeno da se sami opredele iz kojeg predmeta će da se takmiče i koju temu žele da istražuju. Ona je izabrala geografiju- sa osmehom na licu ističe Nevena.
U eri savremenih komunikacija, dostupnosti podataka u svakom trenutku, u doba kada učenici mogu jednostavno da “izguglaju” sve ono što ih zanima iz bilo kog predmeta postavlja se pitanje da li je način izučavanja biologije, istorije, geografije, kakav je decenijama prisutan u našem sistemu, održiv. Nevena Nikolić podseća da ipak ono što se stekne knjigom, radom, sopstvenim angažovanjem ostaje, širi svest i ima nemerljiv značaj, jer svako može da na telefonu ili računaru potraži podatke, ali treba znati šta tražiti!
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa