4. jul 2019.4. jul 2019.
Dragoceno iskustvo
Treća umetnička kolonija ''Riznica
umetnosti i duhovnosti''

Dragoceno iskustvo

Škola primenjenih umetnosti i Eparhija šabačka organizatori kolonije. Profesori i učenici iz šest gradova u Srbiji. Negovanje duhovnosti, kroz upoznavanje manastirskog života, volontiranje
U organizaciji Škole primenjenih umetnosti i Eparhije šabačke, od 24. do 29. juna, u manastiru Soko realizovana je treća umetnička kolonija pod nazivom ''Riznica umetnosti i duhovnosti''. U radu je učestvovalo 33 učenika i profesora iz šest srednjih umetničkih škola: iz Beograda, Novog Sada, Niša, Užica, Kraljeva i Šapca.
Projekat je nastao uz blagoslov vladike Lavrentija, kao saradnja Eparhije šabačke i Škole primenjenih umetnosti, koja sadržajno i programski koordinira sve aktivnosti. Veliku pomoć u organizaciji kolonije pružio je i dr Miško Ranković, predsednik Društva prijatelja manastira Sv. Nikolaja Velimirovića u Soko-gradu.
Nevenka Đokić, direktorka Škole primenjenih umetnosti ističe da je cilj projekta razvijanje osećaja za likovnost, interpretaciju i snagu izraza mladih autora, kao povezanog sa verom i kulturnim nasleđem.
-Negovanje duhovnosti, kroz upoznavanje manastirskog života, volontiranje na uređenju okruženja i samog manastira, kao i jačanje saradnje među učenicima i profesorima umetničkih škola u Srbiji je bit kolonije. Veoma dragoceno iskustvo je upravo druženje i razmena iskustava na putu umetnosti i duhovnosti, a za sledeću godinu planiramo da se učenicima iz Srbije priključe i mladi iz Zagreba i Banja Luke. Učenici i kolege su oduševljeni organizacijom celokupnog boravka, a posebno mi je drago što novoizgrađenu crkvu u manastirskom kompleksu - kopiju crkve Svetog Jovana Kanea sa Ohridskog jezera, živopišu upravo bivši učenici Škole primenjenih umetnosti, nakon završenih akademija likovnih i primenjenih umetnosti - istakla je direkorka Nevenka Đokić.
Profesorka Umetničke škole iz Užica Jelena Guskić Petrović navodi da je kolonija programski i sadržajno veoma dobro koncipirana. Ambijent Soko-grada i uslovi u kojima su učenici stvarali doprineli su kvalitetu radova.
-Organizacija je bila odlična, sve čestitke Školi primenjenih umetnosti na tome. Učenici su oduševljeni, jer je kolonija, zbog samog ambijenta, drugačija, specifična i te kako značajna za stvaralaštvo i za duhovnost mladih ljudi. Radujemo se narednim kolonijama na kojima ćemo zasigurno učestvovati.
Kolonije su idealna prilika za razmenu znanja, druženje učenika, profesora spremnih da svoje iskustvo obogate kroz istinsku umetnost protkanu duhovnošću.
-Ova kolonija je zaista bila riznica umetnosti i duhovnosti, dragoceno iskustvo krunisano divnim radovima, a nekim učenicima ovo je bila prva prilika da prisustvuju jutrenju, večernjoj molitvi i liturgiji. Učenicima je bilo zanimljivo da saznaju nešto i o radu drugih škola, tako da su svako veče organizovana predavanja na kojima su škole predstavljale svoju pedagošku praksu - navodi Mina Stupar, profesorka Škole primenjenih umetnosti Šabac.
Svi umetnički radovi nastali na koloniji (crteži, slike, kolaži, mozaici, gravure u kamenu, ornamentalni vez i kaligrafije) u decembru će biti prikazani na izložbi u Školi primenjenih umetnosti u Šapcu, a kasnije i u ostalim gradovima širom Srbije iz kojih dolaze učesnici kolonije.
Radovi sa sve tri do sada održane kolonije deo su stalne galerijske postavke manastira Soko.

Riznica
stvaralaštva
Inspiracija i utisci učenika pretočeni su u umetnička dela koja će nastaviti da odišu energijom stvaralaštva i duhovnosti tokom jeseni širom Srbije.
-Ovo je divno iskustvo za mene, pre svega što smo mogli da uporedimo načine rada u pojedinim školama, da naučimo nešto jedni od drugih. Mnogo smo se lepo družili. Ovde je priroda prelepa, vreme je bilo divno. Svi smo bili motivisani za rad, a ja sam radila akvarele i crtež na kojem je portret Vladike Nikolaja - rekla je Jelisaveta Petrović, učenica iz Užica.
- Prvi put sam u Soko-gradu, a s obzirom da sam ja iz ravne Vojvodine naročito mi se sviđa priroda, ali i sve drugo, smeštaj, naši domaćini, zaista smo uživali. Mnogo sam naučio o istoriji i značaju ovog mesta tokom predavanja jednog od naših domaćina Sretena Cvetojevića. Nosim divne utiske, a roditeljima ću reći da uskoro porodično napravimo izlet do Soko-grada - navodi Milan Pavlović, učenik iz Novog Sada.
-Mnogo mi je značila prilika da razmenjujemo ideje sa vršnjacima iz drugih gradova, da se družimo, konsultujemo oko izrade samih radova, da zajedno šetamo do velikog pozlaćenog krsta koji se uzdiže iznad manastira, a koji je u ime nemačkog naroda, kao znak pokajanja za sve žrtve i stradanja Srba, poklonio prijatelj našeg vladike Horst Vrobel. Zanimljiva su bila i predavanja koja su za sve nas organizovali naši profesori – pojasnila je Adrijana Gajić, učenica iz Šapca.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa