4. jul 2019.4. jul 2019.
IZVIĐAČI

Izviđači dali časnu reč

Druga porečanska akcija “Kicini dani”. Učesnici, 190 izviđača iz Srbije, Federacije BiH, Republike Srpske, Distrikta Brčko i Hrvatske, iz 14 odreda. Sveukupni pobednik izviđači Distrikta Brčko. Dvadeset novih izviđača sa Voždovca dali izviđački zavet. Podeljena izviđačka sidra izviđačima koji su savladali program. Akciju organizovali i vodili starešina Miodrag Reljić, načelnik Ivan Petrović, predsednik takmičarske komisije Ivan Mitrović i devet članova štaba. Pobedničke ekipe u svim kategorijama dobile pehare. Akciju pozdravio Pera Trajković, predsednik SIS
Šabački porečanski odred “Savski čivijaši” ove godine po drugi put organizuje svoju, sada tradicionalnu akciju “Kicini dani”, u znak sećanja na preminulog starešinu odreda Živorada Matića – Kicu.
Ova izviđačka organizacija poznata je širom Srbije kao dobar organizator a na akcijama kao dobri takmičari. Otuda na svim šabačkim akcijama ima dosta učesnika iz većine republika bivše Jugoslavije. Ovoga puta došli su izviđači iz Federacije BiH, Republike Srpske, Hrvatske, Distrikta Brčko i Srbije, njih 190 iz 14 izviđačkih odreda. Izviđački logor bio je na obali Save, na Starom gradu, gde se sprovodio jedan deo takmičarskog programa. Drugi deo sprovođen je po Šapcu gde su mnogi građani mogli da vide neke od izviđačkih veština.
Starešina akcije Miodrag Reljić kaže da je veoma zadovoljan odzivom izviđača, disciplinom i naročito dobrim poznavanjem izviđačkog programa.
Nakon dvodnevnog takmičenja takmičarska komisija je pregledala sve rezultate i proglasila najuspešnije patrole u svim kategorijama – poletarci, mlađi izviđači, izviđači i brđani. Najbolji kod poletaraca bili su poletarci iz Brčkog, kod mlađih izviđača bili su iz Temerina. Kod starijih izviđača pobednici su opet iz Brčkog, i među brđanima najbolji su bili Obrenovčani.
Organizator je na kraju takmičenja dodelio svim ekipama zahvalnice za učešće na akciji, pehare i medalje za prva tri mesta pobedničkim ekipama, bedževe svim učesnicima na akciji i više specijalnih nagada pojedincima.
Na ovakvim akcijama koristi se prilika da izviđači koji ranije nsu dali izviđački zavet da to učine svečano ovde. Njih dvadeset iz Beograda svečano su dali reč da će biti dobri izviđači, poštovati sve izviđačke zakone i voleti svoju zemlju.
Organizator je još naglasio da su izviđači Voždovca bili najbrojniji na akciji a izviđači Brčkog stručno najbolji, kojima je i pripao prelazni pehar.
Ovakve akcije su veoma složene i zahtevne za organizovanje, gde je uključen veliki broj domaćih izviđača, i naročito skupe za organizovanje. Od 1950. godine, od kada u Šapcu postoje izviđači, najveći deo mladih je prošao kroz ovu organizaciju i proveo deo nezaboravne mladosti. Danas kada Šabački izviđači organizuju neku veću aktivnost njima u pomoć dolaze mnogi bivši članovi da pomognu organizaciono i materijalno. Ovoga puta ovu akciju su pomogli Turistička organizacija Šapca, DPS “Klas”, FILA PRINT, Radio “Čivijaš”, market VUM, Ogrevno preduzeće “Gruja”, DKS 2012, SET DO, pekara “Kod Gluvaća”, GP “Dumača” Prom i knjižara “Troja”. Svima njima “Savski čivijaši” (Izviđači) veoma su zahvalni. Njima su takođe dodeljene zahvalnice.
S.Stojanović

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa