11. jul 2019.11. jul 2019.
Sanacija i preventiva
Šabac sanira posledice nevremena i proverava fasade
na stambenim zgradama

Sanacija i preventiva

Komunalnoj policiji i inspekciji na broj telefona 345-700, mogu da se jave svi oni koji su pretrpeli štetu, kako bi se napravio zapisnik i sprovela procedura
Jako olujno nevreme u nedelju je pogodilo i Šabac. Vetar i kiša znatno su oštetili deo fasade zgrade u ulici Janka Veselinovića 75, polomljeno je i nekoliko stabala u gradu što je pričinilo materijalnu štetu na automobilima. Iznos od posledica će biti naknadno utvrđen.
Na vanrednoj konferenciji za novinare o aktivnostima Grada nakon nevremena govorili su: načelnik Gradske uprave Milan Vasić, Violeta Šestić, direktorka JP „Infrastruktura“, Snežana Đokić, direktorka JKP „Stari grad“ i Ljiljana Jovanović, rukovodilac Sektora stanovanja u JP „Infrastruktura“.
Rukovodstvo grada ističe da su sve nadležne službe odmah reagovale i izašle na teren kako bi raščistile saobraćajnice u gradu i sanirale posledice prouzrokovane nevremenom.
Milan Vasić, načelnik Gradske uprave grada Šapca, naveo je da se deo fasade odvojio od zgrade, a prema izveštaju saobraćajne policije, oštećeno je deset automobila. Na sreću, povređenih nije bilo.
- Odmah smo uspostavili kontakt sa vlasnicima i informisali ih da treba da se jave u JP „Infrastruktura“, a sva šteta na automobilima biće nadoknađena. Gradonačelnik je u ponedeljak izdao nalog da se obavi vanredni inspekcijski nadzor svih 50 fasada na zgradama, urađenih preko bivšeg JSP „Stan“, sada „Infrastruktura“. Izdat je i nalog da se provere svi krovovi zgrada zbog antena koje nisu u funkciji - rekao je Vasić i dodao da nakon uklanjanja ostataka oštećene fasade u ulici Janka Veselinovića, sanacija i popravka biće započeta kada skele budu postavljene.
-Angažovan je sudski veštak građevinske struke koji procenjuje ostatak fasade i kontrolisaće radove. Fasada je postavljena 2015. godine i u garantnom roku je od sedam godina. Procedura je jasna i fasada će biti zamenjena u obimu u kom to naloži stručno lice. Radove će finansirati Grad, preko JP „Infrastruktura“, a troškovi će biti refundirani od izvođača radova.
Nadležni navode da većih problema sa kišnom kanalizacijom nije bilo, a oluja je polomila dva stabla, dok je je pet oštećeno.
-U parkovima je pričinjena šteta, ali stabla nisu izvaljena. Na Starom gradu u jednom periodu bila je isključena struja, jer se deo jednog stabla urušio na nebezbednom mestu. Ekipe JKP „Stari grad“ izašle su na teren nakon oluje kako bi uklonile grane sa saobraćajnica i trotoara, a posao se nastavlja narednih dana na zelenim površinama i u parkovima - navela je direktorka JKP „Stari grad“ Snežana Đokić.
Sugrađani u čijim su dvorištima polomljene grane, mogu ih izneti na ulicu, a ekipe JKP „Stari grad“ će ih odneti po završetku posla na zelenim površinama. Komunalnoj policiji i inspekciji na broj telefona 345-700, mogu da se jave svi oni koji su pretrpeli štetu, kako bi se napravio zapisnik i sprovela procedura.
Alpinisti pritekli u pomoć
Posle vremenskih nepogoda grad često angažuje firmu “Exist”, jedinu u ovom delu Srbije koja je specijalizovana za visinske radove. Specifični su po tome što radove izvode na alpinističkom užetu.
Ostatke fasade sa zgrade u Janka Veselinovića skinuli su u ponedeljak, što je bila hitna intervencija. Bilo je važno preostale delove izolacionog materijala skinuti sa zida na bezbedan način, kako niko ne bi bio povređen i da ne bi bila načinjena dodatna materijalna šteta, ukoliko oni padnu.
Vlasnik firme Danijel Bkić alpinističko znanje stečeno u 63. padobranskoj brigadi iskoristio je za osnivanje firme koja se bavi urbanim radovima na visinama. Firma ima šest zaposlenih i bave se širokim spektrom radova na visinama, a angažuju ih najčešće javna preduzeća i pravna lica.

M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa