11. jul 2019.11. jul 2019.
Analiza Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd

Bez štetnih posledica požara u „Kemisu“

Početkom februara u fabrici „Kemis“ na Mišaru izbio je požar što je izazvalo zabrinutost meštana, kao i nadležnih institucija u gradu, zbog osnovne delatnosti preduzeća, reciklaže sekundarnih sirovina, plastične ambalaže. Mišarci su u više navrata protestovali tražeći da se fabrika zatvori i iseli zbog bojazni od štetnih materija emitovanih tokom i nakon požara.
Kako bi se utvrdilo da li postoje negativne posledice po zdravlje ljudi, životnu okolinu Grad Šabac je zatražio proveru analizu vode, vazduha i zemljišta.
Načelnik gradske uprave Milan Vasić ističe da je Grad Šabac u sradnji sa meštanima i predstavnicima MZ Mišar doneo odluku da angažuje nezavisnu instituciju koja bi na osnovu uzoraka sprovela istraživanje.
-Pored lokalnih i republičkih inspekcijskih nadzora koje smo imali, angažovan je Zavod za javno zdravlje Beograd, kao nezavisna institucija, kako bismo se uverili u ispravnost i kvalitet zemljišta, vazduha i vode. Na sastanku sa predstavnicima MZ, Zavoda predstavili smo rezultate kako bismo otklonili sve sumnje koje eventualno postoje, a vezane su za negativne faktore nastale nakon požara u fabrici - rekao je Vasić i dodao da su neophodne provere urađene u dogovoru sa meštanima Mišara, posebno kada je reč o lokacijama gde su uzimani uzorci za analizu.
Analize je uradio Gradski zavod za javno zdravlje Beograd i dobijeni parametri pokazuju da ne postoje odstupanja kada je kvalitet vode, vazduha i zemljišta u pitanju.
-Izvršili smo uzorkovanje i analizu pet uzoraka zemljišta, dva uzorka kako bi izmerili kvalitet vazduha, a proverena je i voda iz bunara. Rezultati pokazuju da nema direktnog i utvrđenog zagađenja koje bi se dovelo u vezu sa požarom koji se odgodio u februaru u pogonu fabrike "Kemis". Postoje izvesna odstupanja u nekim parametrima zemljišta, ali to se ne može direktno dovesti u vezu sa nastalim požarom i kasnijim uticajima - predstavio je dr Dragan Pajić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.
Sastanku na kom su prezentovani rezultati analize prisustvovali su predstavnici Gradske uprave, MZ Mišar i Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa