11. jul 2019.11. jul 2019.
NEVREME U MAČVI

Kukuruz kao povaljan

Olujni vetar skinuo je dosta crepa sa krovova kuća, štala, senjaka i drugih objekata. Iščupano je i polomljeno dosta drveća.
Rečju, šteta se utvrđuje
Posle višednevnih “vrelih” dana, kada je živa u termometru dostizala skoro 40 stepeni Celzijusa, Mačvu je protekle nedelje u popodnevnim satima zahvatilo veliko nevreme. Grad, kiša, jak vetar, nosili su sve pred sobom. Najviše su stradali usevi i to u atarima bliže Drini. Srećom, žetva pšenice je obavljena na vreme i zrno (kakvo-takvo) smešteno na sigurno. Kukuruz je na nekim njivama kao povaljan. Ništa bolje nisu prošle ni ostale, jesenje kulture. Prema prvim prognozama, “najbolje” su prošli oni koji su sejali soju.
Olujni vetar skinuo je dosta crepa sa krovova kuća, štala, senjaka i drugih objekata. Iščupano je i polomljeno dosta drveća.
Rečju, šteta se utvrđuje.
U opštini Bogatić (odeljenje za poljoprivredu), prikupljaju podatke o šteti na usevima. Poljoprivrednici treba tamo da prijave oštećenja svojih useva. Za prijavu je neophodno dostaviti broj katastarske parcele, površinu, zasejanu kulturu i broj registrovanog gazdinstva. Rok za prijavljivanje ističe danas. Šteta se može prijaviti Odeljenju za poljoprivredu opštine Bogatić od 8 do 14 časova. Već sada se zna da su gradonosni oblaci došli iz pravca Drine. Praćeni olujnim vetrom, toliko su bili moćni, tako da je štetu bilo skoro nemoguće izbeći.
- Ja u svojih skoro 80 godina ne pamtim da je nebo nad našim krajem bilo toliko modro. Oblaci su se brzo kretali, a da budem iskren posle niza tako vrelih, pravih tropskih dana, nismo mogli bolje ni očekivati, kaže Živorad Martinović, dugogodišnji, poljoprivrednik iz Bogatića.
Visoke dnevne temperature sada je zamenio period kišnih dana, ali te česte temperaturne promene ne gode ni ljudima ni biljkama.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa