11. jul 2019.11. jul 2019.
Regionalni Centar ŠABAC

PREPORUKA ZA VINOVU LOZU



Na teritoriji RC Šabac, vizuelnim pregledom zasada vinove loze na punktu Šabac i Bela Reka utvrđeno je da se vinova loza nalazi u fazi razvoja od početak dodirivanja bobica do zatvaranja grozda, potpuno dodirivanje bobica (BBCH 75-79).
Vizuelnim pregledom zasada vinove loze na punktu Šabac i Bela Reka, na naličju listova, registrovano je prisustvo larvi cikade (Scaphoideus titanus) prenosilaca fitoplazme (Flavescence dorea) prouzrokovača zlatastog žutila vinove loze. U vinogradima trenutno dominiraju larve trećeg stupnja razvoja, pa se proizvođačima preporučuje insekticidni tretman nekim od insekticida na bazi:

a.m (bifentrin) TALSTAR 10 EC 0,05%
a.m (buprofezin) ELISA 0,06%

Pored hemijskih tretmana, u borbi protiv ove štetočine Veoma su važne preventivne i mehaničke mere koje treba sprovoditi na području gde ima vinove loze: stalni pregledi zasada, uklanjanje obolelih čokota, uništavanje divlje loze u blizini proizvodnih zasada, uništavanje korova.
Vinova loza je i dalje je osetljiva na infekciju od strane prouzrokovača patogena sive truleži grožđa Botrytis cinerea), plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola) kao i pepelnice vinove loze (Uncinula necator). U cilju zaštite od navedenih patogena proizvođačima se preporučuje tretman kombinacijom fungicida na bazi:

a.m (boslkalid) CANTUS 1-1,2kg/ha
+
a-m( metiram) POLYRAM DF 0,2%

PSSS Šabac, Slavica Maksimović dipl. Inž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa