16. jun 2011.16. jun 2011.
NATO STRATEZI U BEOGRADU

PARTNERI GREŠNIH DUŠA

Kada je, pre nekoliko dana, na protestu povodom održavanja Strategijskog samita NATO pakta, pesnik i roker, Bora Čorba, izgovorio stihove : „Neki su momci dobri, neki su momci loši, ko je od tih momaka ubio dete na noši?“, sa samo ova dva stiha otvorio je „Pandorinu kutiju“ pitanja. Plato ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu postao je, tako, ponovo mesto sa koga su, po ko zna koji put u novijoj srpskoj istoriji, pokretana suštinska pitanja o budućnosti ove zemlje, a odgovori koje je srpska vlast pružala na ta pitanja određivali su sudbinu ne samo savremenika, već i još nerođenih generacija.
Bez dubljeg podsećanja na ta zbivanja, dovoljno se setiti da je sa platoa ispred Filozofskog fakulteta, u poznu jesen 1996. godine, tada mladi student Čedomir Jovanović pokrenuo prvo studentske, a potom beogradske mase protiv tadašnjih vlasti. Ta „grudva“ koja je zakotrljana tada, četiri godine kasnije prerasla je u lavinu i petog oktobra 2000. godine opštenarodnom voljom potpuno je zbrisana dotadašnja vlast, a Srbija je pošla nekim novim putem.
Idući tim putem, često krivudavim, sa puno raskršća i strmina, ova zemlja je došla do svojevrsnog „začaranog kruga“ ne samo međunarodnog, već i unutrašnje-političkog delovanja, za koje ni najvernije pristalice aktuelne politike ne mogu da pruže racionalno objašnjenje.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa