11. jul 2019.11. jul 2019.
Sportski hram se vraća Šapčanima
POČELI RADOVI NA REKONSTRUKCIJI “SOKOLSKOG DOMA”

Sportski hram se vraća Šapčanima

Počela je rekonstrukcija “Sokolskog doma”, a rok za završetak radova je 100 dana. Od kada je objekat otvoren 1934. godine, ovo je prvi put da se kompletno renovira.
Projekat obnove zajedno finansiraju Evropska unija, kroz EUpro, i Grad Šabac sa po 150.000 evra.
“Sokolana” ili “Partizan” bila je nezaobilazna stanica gotovo svih šabačkih sportista, kako rekreativaca, tako i najvećih sportskih imena ovog grada. Ovaj objekat nekada je bio baza rukometa.
-Jedan sam od najstarijih korisnika “Sokolskog doma” i ovde sam trenirao od 1959. godine. Tada je ovde bila šljaka. Veoma sam zadovoljan radovima koji se izvode. Šabački rukomet će biti na velikom dobitku kada sve bude gotovo. Šabac je grad rukometa, a ovo je bio naš hram. Mnoge generacije su ovde učile da igraju i postigle najveće uspehe, a najbolji primer su naši “vanzemaljci”, naveo je šabačka rukometna legenda Petar Fajfrić.
Objekat je pod okriljem Zavoda za zaštitu spomenika pa će zadržati stari izgled.
Borba oko imovinsko – pravnih odnosa trajala je punih osam godina, što je bio i jedan od najvažnijih razloga što se na obnovu “Sokolskog doma” ovako dugo čekalo. Ovu bitku vodio je nekadašnji direktor Javnog preduzeća “Sport”, sada član gradskog veća zadužen za sport Dragan Nikolić.
-Konačno smo dočekali momenat da počnemo rekonstrukciju, a nadamo se i uspešno je završimo. Šabački sport će ponovo imati svoju kuću. Ovde je uvek i pripadao i nije trebao nikada ni da odlazi odavde. Verujem da nećemo prekršiti rok za završetak radova. Sada smo u fazi pripreme koja najduže traje, a onaj lepši deo, završetak radova, će ići mnogo brže. Imamo striktna pravila koja je Zavod za zaštitu spomenika propisao i po tome se radi. Sve će ostati kako je bilo, samo će dobiti novi sjaj. Zahvalni smo Evropskoj uniji što je u gradu Šapcu i ovom objektu prepoznala kvalitet koji zaslužuje da oni izdvoje novac za rekonstrukciju, istakao je Dragan Nikolić.
Početku rekonstrukcije “Sokolane” prisustvovao je i predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić, koji je istakao višestruki značaj ovog objekta za grad Šabac i njegove stanovnike.
-“Sokolski dom” je praktično nulta tačka šabačkog sporta i ne postoji nijedan uspešan šabački sportista da na neki način nije vezan za ovaj objekat. Zgrada ima veliki kulturno – istorijski značaj, ali i turistički potencijal. Ovde će biti muzej sporta gde će se sublimirati sve ono što su Šapčani uradili kroz sport, a ljudi će moći da se upoznaju sa njihovim karijerama. Mnogostruki je značaj obnove ovog objekta i od velike je važnosti za sve nas, naveo je Nemanja Pajić.
Sada se radi obnova zgrade “Sokolane”, dok se u drugoj fazi planira i rekonstrukcija dvorišta i spoljašnjeg terena i tribina.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa