11. jul 2019.11. jul 2019.
Nauka za najmlađe
Obeležen Nacionalni
dan nauke u CSU

Nauka za najmlađe

Deseti jul Nacionalni dan nauke. Predavanje i prezentacija za najmlađe Šapčane. Predškolci iz vrtića „Veverica“. Izložba „Karavan za klimu“ do 14. jula u CSU
Dan nauke u Srbiji obeležava se 10. jula, na dan kada je rođen slavni naučnik i pronalazač Nikola Tesla (1856-1943). Tradicionalno Centar za stručno usavršavanje Šabac učestvuje u obeležavanju ovog značajnoj datuma. Mališani iz vrtića "Ververica" sa vaspitačicom Venerom Andrić posetili su CSU kako bi se saznali više o obnovljivim izvorima energije. Kroz praktične primere i makete imali su priliku da vide snagu vetra, potencijal Sunca i dinamo sistem.
-Za decu je poseta Centru veoma značajna, jer na praktičnim i konkretnim instalacijama mogu da vide izvore energije koji su dostupni u prirodi, a koristimo ih kako bismo dobili električnu energiju za domaćinstva. Kroz igru uče, druže se i saznaju. Kako smo u blizini mogu slobodno da kažem da se u CSU osećamo kao kod kuće i da smo zbog toga počastvovani, privilegovani – ističe vaspitačica vrtića „Veverica“ Venera Andrić.
Predškolcima je prikazan kratak film o obnovljivim izvorima energije, zatim je održano predavanje koje ih je podstaklo da daju interesantne odgovore na pitanja o životnoj sredini, vetru, suncu i reciklaži.
Izložene makete deo su gostujuće izložbe "Osvajanje obnovljivih izvora energije“, kao deo projekta „Karavan za klimu“, Centra za promociju nauke i Francuskog instituta u Srbiji.
-Želeli smo da ugostimo najmlađe sugrađane i pokažemo im interesantnu izložbu koja je otvorena do 14. jula u našem Centru. Veliku pažnju poklanjamo zaštiti životne sredine i namera nam je da decu kroz interaktivna predavanja uključimo. Makete koje su deca imala priliku da vide na njima prihvatljiv i zanimljiv način ilustruju ono o čemu govorimo. Neformalno obrazovanje je veoma važno da budu uključeni i da na neposredan način na praktičnim primerima iskuse nauku – rekla je Tamara Pejić, stučni saradnik CSU.

M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa