11. jul 2019.11. jul 2019.
Formirana sva odeljenja
NAKON PRVOG UPISNOG KRUGA U SREDNjOJ ŠKOLI U KOCELjEVI

Formirana sva odeljenja

Srednja škola u Koceljevi već duži niz godina nema problem sa upisom novih učenika. Kontinuirano, iz godine u godinu, prijavljuje se dovoljan broj đaka za formiranje određenog broja odeljenja. Sa nedovoljnim brojem novih srednjoškolaca, pa čak i pretnjama o gašenju, ova obrazovna ustanova se suočavala pre nekoliko decenija. Već u prvom upisnom krugu u prvi razred ove obrazovne ustanove upisan je dovoljan broj đaka za formiranje novih odeljenja u okviru svih obrazovanih profila.

Naime, od oko 130 nekadašnjih koceljevačkih osnovaca 70 odsto njih odlučilo se za školu u svojoj opštini te je Srednja škola bogatija za oko 90 srednjoškolaca. Međutim, ova ustanova već godinama unazad atraktivna je i za đake sa područja drugih lokalnih samouprava što se potvrdilo i prilikom ovogodišnjeg prvog upisnog kruga.
–Mi imamo dovoljan broj učenika za sva zanimanja, odnosno za sve obrazovne profile koje upisujemo a to su ekonomski, poljoprivredni i mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje. Osim njih, ono što je posebno interesantno ove godine jeste izuzetan porast interesovanja za zanimanja trećeg stepena frizere, ženske i muške- izjavila je profesorka Vesna Kovačević.

Smatra se da je jedan od razloga za porast tog interesovanja mogućnost da deca odmah po završetku srednje škole mogu da počnu da rade kao i da ovi obrazovni profili pružaju mogućnost za otpočinjanje samostalnog biznisa.
–Takođe, postoje interesovanja, posebno u mašinskoj struci, kako za automehaničare, još više za instalatere, jer neke privatne firme, koje imaju razvijen lanac pružanja usluga u okviru te delatnosti, kontaktiraju školu i već iz prethodnih generacija se određeni broj učenika zaposlio u Valjevu, Beogradu, pod jako povoljnim uslovima, što je uticalo i na porast interesovanja učenika za ove smerove- smatra profesorka Kovačević.
Ona je dodala da i smer mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje postaje sve atraktivnije jer pruža velike mogućnosti za zapošljavanje u perspektivi, te da su se pojedine lokalne firme još pre kraja školske godine raspitivale o zainteresovanosti učenika za zapošljavanje kod njih.
To ukazuje na značajno promenjenu sliku kada je reč o ovim smerovima, jer je mašinska industrija ranijih godina bila u zapećku, što je u najvećoj meri uticalo i na izbor đaka.
–Međutim, mašinska industrija ima ekspanziju. Ne samo kod nas, nego generalno. I uopšte, ta zanimanja koja mogu da pruže usluge tog tipa jer je sve već u velikoj meri kompjuterizovano su sve interesantnija. Recimo, u industriji nameštaja traže radnike tog profila kao konstruktore za izradu određenih delova nameštaja za koje oni tokom svog školovanja u ovoj školi stiču znanja i veštine- rekla je Vesna Kovačević.
U školske klupe Srednje škole u Koceljevi u septembru će prvi put sesti Mladen Marković iz Koceljeve koji je odlučio da upiše baš ovaj smer jer ga privlače kompjuteri.
–Namera mi je da nastavim školovanje posle završetka ove škole i verujem da neću imati nikakvih poteškoća. Smatram da se ovde može dobiti dobro obrazovanje a uspeh zavisi od nas samih. Čuo sam da je komunikacija profesora i učenika veoma dobra i da su svakog trenutka tu za nas, što mi je veoma važno - kaže Mladen.
Njegov drug Stefan Babić veruje da je zanat zlatan pa je izabrao smer automehaničar. Ovaj novoupisani srednjoškolac sebe u perspektivi vidi kao majstora, uprkos tome što ga je otac odgovarao od ovog zanimanja govoreći da je reč o teškom i prljavom poslu.
–Ja volim ovaj posao. Majstor mora stalno da se usavršava i ja sam već krenuo na praksu u jedan servis. Niko mi nije predlagao da upišem ovaj smer. Sam sam odlučio zato što volim to da radim. Čak mi je otac govorio da je to prljav, težak posao. Siguran sam da ću baš u ovoj školi steći sva neophodna znanja koja ću primeniti u praktičnom delu- rekao je Stefan.
USPEH BIVŠIH ĐAKA NAJBOLjA PREPORUKA
ZA ŠKOLU
Srednja škola u Koceljevi već duži niz godina nema problem sa upisom novih učenika. Kontinuirano, iz godine u godinu, prijavljuje se dovoljan broj đaka za formiranje određenog broja odeljenja. Sa nedovoljnim brojem novih srednjoškolaca, pa čak i pretnjama o gašenju, ova obrazovna ustanova se suočavala pre nekoliko decenija. Danas je situacija potpuno drugačija. U školi napominju da ima mnogo razloga za to.
–Evo, na primer, upravo je jedan naš učenik konkurisao na Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu i na prvom je mestu rang liste sa čak 99 bodova. Drugi je konkurisao na nekom od tehničkih fakulteta u istom gradu i imao 98 bodova. Imamo nekoliko učenika mašinske struke koji su primljeni na Mašinski fakultet u Beogradu. Da ne pominjem decu koja su primljena na budžet na Učiteljskom, Filološkom fakultetu-katedra za srpski jezik...to je možda iz ove perspektive, u ovom trenutku, jedan od najznačajnijih razloga. Deca koja se opredele da nastave školovanje kod nas, steknu u našoj školi ista znanja kao što se stiču i po nekim drugim, uslovno rečeno velikim školama u gradovima, i roditelj koji dobije tu informaciju neće imati razlog da reaguje drugačije nego da svoju decu upiše u našu srednju školu, osim u situacijama kada dete jasno želi da pohađa neki smer koji ovde nemamo, nešto što je specifično- istakla je profesorka ove škole i podsetila da svršeni koceljevački srednjoškolci koji odluče da nastave svoje obrazovanje, završavaju fakultete.
Upravo, jedna od specifičnosti ove škole jeste što se određeni broj nekadašnjih đaka nakon sticanja fakultetskih diploma vratio u ovu školu. Danas su to profesori koji prenose znanja novim generacijama.
–Mislim da je sve ovo dovoljan razlog da se đaci i njihovi roditelji opredele za našu školu. Uz to, za takav odabir značajan je i ekonomski faktor. Upisom Srednje škole u Koceljevi ne plaćaju stan, put...Ali, mi izlazimo u susret i drugoj deci i zahvaljujući lokalnoj samoupravi u velikoj meri se pokrivaju putni troškovi učenika, pa je i to jedan od razloga- ocenila je Kovačević.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa