11. jul 2019.11. jul 2019.
ŠKOLA PRE ODLASKA
ANDREJ MUŠICKI, KK „PORTOROŽ“

ŠKOLA PRE ODLASKA

Najkorisniji igrač turnira regiona. Ponikao u Šapcu, karijeru gradi u Sloveniji. Među liderima u dva uzrasta. Intersovanje više klubova, ali pre svega želja da se ne zapostavi obrazovanje
O šabačkoj muškoj košarci nema mnogo toga lepog i dobrog da se kaže. Klubovi igraju u četvrtom rangu, te samo pune tribine u lokalnim derbi mečevima pokazuju da još postoji žar i strast ka ovom sportu u našem gradu. Osim tih mečeva, sponu Šapca i košarke održavaju pojedinci koji uspevaju van granica da ostvare nešto posebno. O ANDREJU MUŠICKOM već se priča, a kako je još osnovac, tek očekujemo da čujemo priče o njemu slušajući izveštaje sa utakmica evro kupova, jakih liga, ali i reprezentativnih nastupa.
Sin ovdašnjeg trenera Predraga Preše Mušickog otišao je sa ocem u Sloveniju kada je potpisao ugovor sa Portorožom. Otac je bio zadužen za rad sa više uzrasnih kategorija, a odgovarajućoj se pridružio i Andrej. Danas nastupa paralelno za kategorije do 15 i do 17 godina. Prvi je strelac lige u mlađem uzrastu, sa 32,4 poena po utakmici, odnosno četvrti strelac lige među igračima mlađim od 17 godina i takođe prvi strelac tima.
-U Šapcu sam igrap za OKK Šabac i Inte-koš, trenirali su me Milan Vuletić i Dušan Marković (OKK), odnosno Srđan Đurić (Inter-koš), uz to sam radio individualno sa Jankom Čokanovićem i ocem. Sličan je sistem rada i u Sloveniji što mi je omogućilo da se brzo prilagodim sistemu. Od starta smo imali odličan prijem u Sloveniji, te sam se brzo navikao i na novu sredinu – ističe mladi Andrej Mušicki.
Nedavno se Mušicki izdvojio na najvažnijem takmičenju mlađih kategorija tokom leta u Srbiji. Na turniru regiona, po mestu rođenja, svrstan je u selekciju Zapadne i centralne Srbije, kasnijeg pobednika. Zvanje MVP-ja poneo je baš Andrej. On je bio i jedini predstavnik našeg grada, a prethodno dostignuće slično njegovom imao je, pre gotovo dve decenije, Aleksandar Rašić. Pojedinačno priznanje Mušickom je dodelio potpredsednik KSS Igor Rakočević.
-Takmičili smo se u Kragujevcu, nas je vodio trener Šušić iz Čačka. Takmičili smo se protiv reprezentacija Beograda, Vojvodine, Republike Srpske, Jugoistočne Srbije, ostvarili svih pet pobeda. Pokazali smo najviše i zasluženo osvojili prvo mesto.
Deset dana je Andrej proveo i u trenažnom centru „Karataš“, na poznatom košarkaškom kampu gde je bio među 40 najboljih košarkaša iz cele Srbije, među kojima su velika većina reprezentativci u svom uzrastu. Prema rečima oca, interesovanje za Andreja već su iskazali: Mega, Partizan, Crvena Zvezda, Krka, Primorska, Saragosa, no sada je primarna škola.
-Naravno da maštam, sanjam i želim da gradim dalje košarkašku karijeru, no u dogovoru sa roditeljima, ne razmišljam o napuštanju Portproža pre nego što završim osnovnu školu, a onda ćemo zajedno proceniti šta je najbolje – zaključuje Andrej Mušicki, plejmejker iz našeg grada.
Opstanak ostvaren
Predrag Mušicki u Portorož je otišao kako bi bio zadužen za rad sa mlađim kategorijama. Ipak, uz taj posao, u tek završenoj sezoni je prihvati da vodi i prvi tim u Drugoj ligi bivše jugoslovenske republike.
-Ja sam šef struke za mlađe kategorije, a prihvatio sam da pomognem seniorima koji su bili u grčevitoj borbi za opstanak. Jedini cilj je bio spas u ligi i to smo ostvarili. Uskoro ću razgovarati sa rukovodstvom kluba o daljim planovima za seniore – rekao je stariji Mušicki.

D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa