18. jul 2019.18. jul 2019.
Novo ruho nakon jednog veka
POČELA REKONSTRUKCIJA ŠKOLE I IZGRADNjA
FISKULTURNE SALE U KAMENICI

Novo ruho nakon jednog veka

Vrednost investicije je preko sto miliona dinara
Škola u Kamenici će u septembru đake dočekati u potpuno novom ruhu. Današnja škola, podignuta u periodu od 1900. do 1903. godine dobrovoljnim radom meštana ovog sela ali i Ljutica i Goločela, gotovo da nikada nije renovirana. U školi kažu da je manjih intervencija bilo u prethodnim godinama ali da objekat na ozbiljnije ulaganje čeka duže od jednog veka.
Radovi na rekonstrukciji jedine nerenovirane od pet osmorazrednih škola na području koceljevačke opštine su počeli a osim adaptacije objekata od temelja do krova, čija je ukupna površina oko 680 kvadrata, i uređenja školskog dvorišta, planirana je i izgradnja fiskulturne sale površine oko 650 metara kvadratnih. Vrednost investicije je preko sto miliona dinara i prema rečima opštinskog rukovodstva ova škola će sada dobiti potpuno novu dimenziju.
–Potpisan je ugovor sa izvođačem i krenuli su radovi. Radi se rekonstrukcija i adaptacija celokupne škole u Kamenici sa svim pratećim objektima. Znači školska zgrada, kuhinja i drugi postojeći objekti, ali ono što je novo jeste izgradnja fiskulturne sale u okviru školskog dvorišta. Takođe će biti uređeno i celokupno dvorište što podrazumeva i novu ogradu, nove staze, osvetljenje u okviru škole, asfaltiranje dotrajalog igrališta, ali i rešavanje bitnih problema, kanalizacije i vodosnabdevanja izgradnjom bunara za potrebe ove ustanove jer u Kamenici nemamo gradsku vodu- rekao je predsednik opštine Dušan Ilinčić i napomenuo da je ovo verovatno najveća investicija u Kamenici i podsetio da prema njoj gravitiraju i četiri mesne zajednice kako sa područja ove tako i sela koja pripadaju vladimiračkoj i valjevskoj opštini.
Prema projektu sala će osim terena za košarku, odbojku, mali fudbal imati i deo prostorija predviđenih za svlačionice, ostave za sportske rekvizite, toalete, kancelarije. Takođe, planirano je postojanje jedne sale za sastanke koja će imati zaseban ulaz, a u ovom objektu biće smeštena i kotlarnica prilagođena kotlu koji će grejati sve objekte.
Izgradnja fiskulturne sale najavljena je i u Donjem Crniljevu.
–Najverovatnije će biti započeta u toku ove godine. Spremamo dokumentaciju. U završnoj fazi je priprema celokupne tehničko-projektne dokumentacije, a potom sledi raspisivanje tendera. Kraj tendera za nekoliko dana očekujemo i za rekonstrukciju škole u Ljuticama koja će takođe biti renovirana i obnovljena. Biće adaptirana postojeća škola sa kompletnim parternim uređenjem dvorišta. Na taj način ćemo završiti sa obnovama i rekonstrukcijama svih škola od Ljutica do Donjeg Crniljeva. Početkom godine smo asfaltirali i put do jedine škole na području opštine do koje nije do sada vodio kolovoz sa modernim zastorom, a to je škola u Gradojeviću. Tu je izgrađen i teren koji će prvenstveno koristiti đaci ali i ostala omladina i svi žitelji ovog sela- izjavio je Ilinčić.
PREDUSLOV ZA OPSTANAK SELA
U želji da sačuva sela, koceljevačka opština odlučila je da ulaže u ruralna područja i da svakom stanovniku ovog kraja stvori što bolje uslove za život. To je prevashodno dužnost svih onih koji rukovode ovom lokalnom samoupravom, ali i onih koji rade u opštinskoj upravi.
–Obezbediti što bolje uslove za svakog žitelja, u svakom selu, jeste naš cilj ali i obaveza. Pokušavamo da svugde napravimo jednake uslove. Dobar put, voda, struja, renoviranje škole, pristojne ustanove, jesu preduslovi za opstanak i ostanak ljudi na selu- smatra predsednik opštine Koceljeva.
Ilinčić je podsetio da je postavljanjem optičkog kabla internet dostupan u svim delovima ove opštine te da svaki građanin, ma gde se nalazio, ima mogućnost korišćenja savremenih tehnologija i komunikaciju baš kao i stanovnici Beograda.
–Mi moramo da zadržimo stanovništvo, da animiramo građane da ostaju u selima, na svojim imanjima, ali da bismo to učinili neophodno je da im ponudimo pristojne uslove za život i da verujemo da će se njihov broj u perspektivi, možda povećati- zaključio je Ilinčić.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa