16. jun 2011.16. jun 2011.
KAKO ĆE NOVI ZAKON O FINANSIRANjU POLITIČKIH AKTIVNOSTI UTICATI NA POLITIČKI ŽIVOT U SRBIJI

EVROPSKI STANDARDI U SRPSKIM USLOVIMA

Novi zakon o finansiranju političkih aktivnosti izazvao oštre polemike ne samo između poslanika, već i u široj javnosti. Kako na tekst zakona gledaju predstavnici opozicije, a kako vladajuće stranke
Srbija je u protekloj deceniji u dva navrata pokušavala da zakonski reguliše finansiranje političkih stranaka i da javnosti učini dostupnim praćenje tokova novca koji se iz različitih izvora slivaju u političke subjekte koji učestvuju u izbornim utakmicama radi osvajanja vlasti. Prvi zakon o finansiranju političkih stranaka donet je 2003. godine, a izmenjen je 2008. godine. Tada su nadležnosti Izborne komisije i Odbora za finansije Narodne skupštine prenete na novoizabranu Agenciju za borbu protiv korupcije.
Međutim, na ovakva zakonska rešenja ozbiljan prigovor stavila je Evropska komisija, koja je u svom izveštaju za 2010. godinu konstatovala da je u Srbiji neophodno doneti novi zakon kojim se obezbeđuje transparentnije finansiranje političkih partija i bolja kontrola rashoda, kako bi se moglo uspešno pratiti finansiranje političkih partija, posebno tokom izbornih kampanja.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa