18. jul 2019.18. jul 2019.
U CILjU POVEĆANjA KONTROLE
I BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA

Najavljeno uvođenje video-nadzora

Programom korišćenja sredstava za unapređenje bezbednosti saobraćaja na teritoriji koceljevačke opštine za tekuću godinu planirano je da se u budžet od novčanih kazni za saobraćajne prekršaje slije 2,2 miliona dinara. Sredstva po ovom osnovu planirana su na osnovu prošlogodišnjeg priliva koji je iznosio neznatno više u odnosu na predviđena ovogodišnja sredstva. Međutim, samo u prva četiri meseca 2019. prikupljeno je preko 1,2 miliona dinara.
–Više od polovine planiranih sredstava na godišnjem nivou prikupljeno je za nepuna četiri meseca. Ako se ovaj trend nastavi to će biti daleko veći iznos od prvobitno budžetom predviđenog. To je dobro ako gledamo sa aspekta ekonomskih pokazatelja, ali ne i sa aspekta bezbednosti saobraćaja- rekao je načelnik Odeljenja za privredu, poljoprivredu i turizam Miodrag Tadić.
Sredstva od novčanih kazni za saobraćajne prekršaje u visini od 70 odsto pripadaju državnoj kasi a preostali iznos budžetu jedinice lokalne samouprave. Polovina od 30 odsto se koristi za popravljanje saobraćajne infrastrukture dok se preostali novac koristi za rad tela za koordinaciju, unapređenje saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja, preventivno-promotivne aktivnosti iz oblasti bezbednosti saobraćaja, naučno-istraživački rad iz ove oblasti, tehničko opremanje jedinica saobraćajne policije koje kontrolišu i regulišu saobraćaj na putevima i drugih organa nadležnih za poslove bezbednosti saobraćaja.
–Ovo nisu jedina sredstva koja se koriste za povećanje bezbednosti saobraćaja. Postoje i sredstva iz budžeta opštine koja se koriste preko našeg upravljača puta. Na ovaj način za horizontalnu, vertikalnu signalizaciju, postavljanje ležećih policajaca u ulicama gde je to potrebno, planirano je iz opštinskog budžeta izdvojiti tri miliona dinara - objasnio je načelnik Odeljenja za privredu, poljoprivredu i turizam.
On je ocenio da je signalizacija u okviru uličnog sistema veoma dobra, ali da je neophodno popraviti je na lokalnim putevima.
–Takođe, važno je napomenuti da ćemo raditi projekat saobraćajne signalizacije kroz naseljeno mesto Draginje. Ugovoren je projekat i on će biti veoma brzo urađen. Na taj način poboljšaćemo bezbednost saobraćaja na jako rizičnim deonicama . Iako je to državni put ipak smo mi izdvojili određena sredstva da uradimo ovaj projekat i nadamo se da će upravljač puta postaviti signalizaciju po ovom projektu- najavio je Tadić.
U programu se navodi da je oko osam miliona preneto iz prethodnih godina što će sa ovogodišnjim planiranim sredstvima biti preko deset miliona dinara. Prema rečima načelnika nadležnog odeljenja polovina novca se usmerava za popravljanje saobraćajne infrastrukture.
–U programu je navedena izrada projektno-tehničke dokumentacije uvođenja i instaliranja video nadzora na saobraćajnicama na teritoriji opštine Koceljeva i za tu namenu planiran je najveći iznos. Nešto više od osam miliona. Mislim da je već vreme i da ima dovoljno sredstava da u narednom periodu krenemo u taj postupak uvođenja video-nadzora na pojedinim saobraćajnicama. Nadam se da ćemo u ovoj godini bar započeti- izjavio je Tadić.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa