18. jul 2019.18. jul 2019.
Ne živimo pored vas, živimo zajedno
Udruženje za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju „Živimo zajedno - Šabac“

Ne živimo pored vas, živimo zajedno

Misija Udruženja je podrška osobama sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama u rešavanju svakodnevnih problema. Letnji kamp. Inkluzivne, muzičke, likovne, sportske radionice. Program je dostupan na fejsbuk i instagram stranicama Udruženja
Udruženje za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju „Živimo zajedno - Šabac“ organizuje letnji kamp, čiji program obuhvata inkluzivne aktivnosti namenjene deci i mladima sa smetnjama u razvoju, i realizuje brojne sportske, likovne, muzičke radionice. O značaju realizovanog i planovima za naredni period, za „Glas Podrinja“ govori Jelena Manjenčić, predsednica Udruženja.
Šta obuhvata program koji realizuje Udruženje ovog leta?
-Ponedeljkom organizujemo muzičku radionicu pri čijoj realizaciji nam veliku podršku pruža gitarista Jovan Stanković, utorak je predviđen za sportske aktivnosti u saradnji sa "Athletics centrom" koji je obezbedio sjajne uslove u svom prostoru i podršku trenera, a četvrtkom naši defektolozi realizuju likovnu radionicu. Kada god je to moguće, trudimo se da deca rade u parovima i da odnos dece i mladih sa smetnjama u razvoju i onih bez smetnji bude jedan prema jedan, sa ciljem pružanja vršnjačke podrške.
Iako su radionice u toku, svi zainteresovani još imaju mogućnost da se priključe radu?
- Uvek smo otvoreni i raspoloženi za saradnju. Program je dostupan na fejsbuk i instagram stranicama Udruženja, gde nam se mogu javiti roditelji, kao i imejlom, odnosno telefonom, gde će dobiti sve neophodne informacije. Do kraja leta sigurno ćemo imati radionice, a izvesno je da ćemo nastaviti ovakav rad i tokom godine.
Koje aktivnosti ste realizovali do sada?
Ove godine smo se konačno aktivirali, pa smo realizovali svoj prvi projekat „Sport je za sve“, za učenike OŠ“Sveti Sava“ iz Šapca. Jedan deo projekta smo realizovali u pomenutoj školi, a nastavljamo sa realizacijom planiranih aktivnosti u septembru. Sa ovim projektom posebnu pažnju skrećemo na važnost sporta i zdravog života i za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, kao što je sport važan i prisutan u životima njihovih vršnjaka.
Pored toga, radimo na jačanju kompetencija našeg tima, pa je nas šestoro prošlo treninge za pisanje projekata. U međuvremenu smo napisali neke projekte čije rezultate iščekujemo.
Na kraju Kampa imate ideju da kreativnost polaznika predstavite široj javnosti.
- Nameravamo da realizujemo događaj koji bi okupio svu decu i mlade učesnike letnjih inkluzivnih radionica, naše prijatelje, donatore i zainteresovane sugrađane. Reč je o sat, dva programa, kojim bismo zaokružili Prvo inkluzivno leto u gradu, i kroz to bismo predstavili široj zajednici svoj rad. Kako bismo ideju doveli do realizacije u potpunosti, vrlo nam je značajna pomoć donatora, te ih pozivamo da budu deo naših aktivnosti.
Letnje radionice organizujete do septembra, ali to ne znači i pauzu u aktivnostima Udruženja.
-Potrebna nam je podrška na svim nivoima, od novčane do sredstava za rad, koja trenutno sami kupujemo. Planiramo da tražimo pomoć za pomenutu manifestaciju koju želimo da realizujemo krajem leta, za kraj Letnjih inkluzivnih radionica.
Ono što je izvesno je da ćemo od septembra imati savetovalište za roditelje. Tim psihologa će raditi sa njima kroz rad u grupi. Važno je da roditelji shvate da nisu sami, da ih „čujemo“ i da su nam podjednako važne potrebe svih roditelja. Planirana je i sportska tribina koju ćemo realizovati uz pomoć Udruženja „Živimo zajedno“ iz Beograda, a u okviru pomenutog projekta „Sport je za sve“. U pregovorima smo i sa nekoliko novosadskih udruženja, i do kraja godine ćemo sigurno i sa njima ostvariti saradnju. U planu je i saradnja sa PU “Naše dete”.
Odnedavno ste u novim prostorijama koje je neophodno adaptirati za rad Udruženja za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju „Živimo zajedno - Šabac“.
-Mi smo trenutno u ustupljenom prostoru. Potrebna nam je pomoć oko opremanja. Svaka donacija je dobrodošla, ne samo finansijska, već i pomoć u vidu nameštaja, školskog pribora, didaktičkog materijala... Svaki vid podrške nam je u ovom trenutku značajan i neophodan.
Koji je osnovni cilj i pokretački motiv za Udruženje?
- Osnovna misija Udruženja je da se osobe sa smetnjama u razvoju što više prilagode životu, te da njima i njihovim porodicama Udruženje bude stalna podrška u rešavanju problema sa kojima se svakodnevno suočavaju. Naša ideja je da ukažemo široj zajednici na potrebe ove populacije i da je podstaknemo na razumevanje i empatiju.
Na primer, bitno je istaći da u gradu ne postoje organizovane aktivnosti i sadržaji za decu, mlade i odrasle sa smetnjama u razvoju van institucija (škole, domovi). Veći deo dana oni su prepušteni isključivo roditeljima i starateljima. Briga o njima zahteva 24-časovnu posvećenost, te ni roditelji nemaju vremena za sebe. Važno je da budemo svesni da i oni imaju potrebe, koje zanemaruju baš zbog brige o detetu. Vrlo je značajno da zajednica ovo prepozna kao problem i potrebu porodica, i da građani razumeju izazove sa kojima se ove porodice svakodnevno susreću. Buđenjem saosećajnosti, imamo šanse da bar našu lokalnu zajednicu učinimo boljim mestom za život svih građana.
Tim koji realizuje sve vaše aktivnosti čine stručnjaci sa iskustvom.
- Udruženje „Živimo zajedno - Šabac“ okuplja najveći broj defektologa u svom sastavu, a tu su i predmetni profesore, kao i umetnici. Tu su i ljudi dobre volje koji žele da se uključe u rad udruženja i daju svoj doprinos.

M. Živanović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa