18. jul 2019.18. jul 2019.
Lile probudile  Radovan kulu
MAČVANSKI BELOTIĆ ZA PETROVDAN

Lile probudile Radovan kulu

Prve večeri monodrama “Mudri i junački vojvoda Janko Katić” u izvođenju glumca Aleksandra Dumića. Uveče praznika, ulične trke mladih atletičara, igra, pesma i paljenje lila uz vatromet. “Mačvanska lila” Tamare Lazić
Izvođenjem monodrame Milovana Vitezovića “Mudri i junački vojvoda Janko Katić”( 10. 07. 2019.) u Mačvanskom Belotiću, ispred “Radovan kule”, Milića od Mačve, koju je izgradio šezdesetih godina prošlog veka i posvetio ocu, započela je ovogodišnja tradicionalna manifestacija “Petrovdansko lilenje”. Vitezovićev tekst veoma nadahnuto je govorio glumac Aleksandar Dumić. Iste večeri najmlađi članovi Kulturno-umetničkog društva “Milić od Mačve” iz Mačvanskog Belotića, njihova izvorna pevačka grupa i sestre Trifunović, izveli su svoj deo programa, koji se sastojao od igara i pesama.
Centralni deo ove tradicionalne manifestacije (sutradan), počeo je uličnim trkama mladih članova Atletskog kluba “Tempo” Šabac (Atletska sekcija Mačvanski Belotić) i Sportskog udruženja “Atletika” iz Bogatića. U muzičko zabavnom delu programa nastupila su Kulturno umetnička društva “Milić od Mačve” (Mačvanski Belotić, “Mačvanka”(Klenje) i UA “Čivija” (Šabac).
Tročlani žiri našao se pred velikim problemom prilikom izbora najlepših lila. Sve su bile lepo dekorisane, raskošne, sa slamom od novog žita, osušenom korom trešnje, suncokretima, mnoštvom raznobojnog cveća i konačno čenjevima belog luka, koji je, kako reče Simonida (predsednica žirija) njen otac (Milić od Mačve) mnogo voleo.
Preovladalo je uverenje da je najautentičnija “Mačvanska lila” petogodišnje Tamare Lazić iz Mačvanskog Belotića. Lile su obasjale “Radovan kulu”, baš kao i vatromet iznad nje.
Manifestaciju je ustanovio i realizovao, danas već davne 1992. godine Milić od Mačve. Kraća pauza u organizaciji, nastala je posle njegove smrti, a 2012. godine manifestaciju nastavljaju uz više dodataka Mesna zajednica Belotić i Turistička organizacija opštine Bogatić, koje su i ovog puta bile organizatori uz pokroviteljstvo Opštine Bogatić.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa