18. jul 2019.18. jul 2019.
Marijana Čanak laureat
Nagrada za najbolju neobjavljenu
pripovetku "Laza K. Lazarević"

Marijana Čanak laureat

Pripovetka „Četiri brazgotine na telu, jedna u zemlji“ je upečatljivo transponovanje iskustva u arhetipsku i simboličku vertikalu sudbine ženskog tela i ženskog teksta
Žiri u sastavu, prof. dr Vladislava Gordić Petković (predsednica), Slađana Nina Perković, gošća rezident Lazine kuće za pisce i mr Katarina Janković Popović, urednica programa Kulturnog centra, na sednici održanoj 11. jula, jednoglasno je odlučio da nagrada "Laza K. Lazarević" za najbolju neobjavljenu pripovetku na srpskom jeziku, koju dodeljuje Kulturni centar iz Šapca, pripadne novinarki, publicistkinji i aktivistkinji Marijani Čanak iz Novog Sada za priču "Četiri brazgotine na telu, jedna u zemlji".
Profesorka Vladislava Gordić Petković je istakla da je u konkurenciji od 109 dužih i kraćih narativnih celina, koje su se odlikovale raznorodnim poetikama, stilovima i tehnikama u okviru kojih su bili zastupljeni realistička proza i metafikcija, minimalistička naracija, skaz, pastiš, satira, kao i (pseudo)memoarska i ispovedna naracija priča Marijane Čanak izdvojila autentičnošću.
-Dela kandidata i kandidatkinja među kojima su se našli i afirmisani, stvaralački samosvesni autori i autorke, priča Marijane Čanak izdvojila se umešnim i upečatljivim transponovanjem iskustva u arhetipsku i simboličku vertikalu sudbine ženskog tela i ženskog teksta na našim prostorima. Motivi egzistencijalne ugroženosti, socijalne besperspektivnosti, nasilja i mizoginije nalaze protivtežu u artikulaciji ženske solidarnosti i matrilinearnog kulturnog pamćenja koji nadtrajavaju i pobeđuju nepravdu, patnju i marginalizaciju – navela je u obrazloženju predsednica žirija, prof. dr Vladislava Gordić Petković.
U najuži izbor ušle su priče: "Kuraž", autora Muharema Bazdulja, "Skroz okolo", autora Ilije Bakića, "Piščev strah od olovke", autorke Sanje Radulović i "Omča za Šekspira", autora Vladimira Bulatovića.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa