18. jul 2019.18. jul 2019.
Dođi i vidi
ČUDESNO SABOROVANjE U HRAMU SVETOG
VASILIJA OSTROŠKOG U KASARSKIM LIVADAMA

Dođi i vidi

Pre četiri meseca, monasi iz Rusije doneli su sveti hiton u Srbiju. Od Vidovdana do praznika Svetih Kozme i Damjana, svetinja je bila u hramu Sv. Vasilija Ostroškog u Kasarskim livadama. Oko tri hiljade hodočasnika došlo je da joj se pokloni
Kada je Filip sreo Natanaila, rekao mu je: “Za koga Mojsej pisa u zakonu i proroci, nađosmo ga, Isusa sina Josifova iz Nazareta“. Na Natanailovo skeptično pitanje: “Može li iz Nazareta biti šta dobro”, Filip je jednostavno odgovorio: “Dođi i vidi”.

Na praznik svetih besrebrenika Kozme i Damjana, otišli smo u hram Svetog Vasilija Ostroškog u Kasarskim livadama. Sačekala nas je velika blagodat (reč koja se teško može opisati), ljubav i „zajednica svih“.
- Vi mislite da je kod vas u Srbiji malo vernika. To nije istina. Četiri meseca smo sa vama i svedoci smo koliko vernika među vama ima, rekao je monah Arsenije.
Monasi iz Rusije (drugi se zove Valentin), iz manastira Svetog Dimitrija Rostovskog, doneli su sveti hiton Hristov u Srbiju.
- Svetinja je deo haljine Gospoda našeg Isusa Hrista koju mu je izatkala majka, Presveta Bogorodica i koju je nosio tri i po godine, od krštenja do Velikog petka. U njoj je činio čuda. I danas na sebi ima tragove svete krvi Njegove koju je izlio za sve ljude sveta, pocepavši veliku obveznicu grehova naših, rekao je prota Ivan Jančić.
Posle banatske, vranjske i braničevske eparhije, sveti hiton donet je u hram Svetog Vasilija Ostroškog na Vidovdan. Od tada, bogoslužene su liturgije svakog jutra, a posle podne čitani akatisti. Oko tri hiljade ljudi, hodočasnika sa raznih strana Srbije - iz Kraljeva, Beograda, Valjeva, Kragujevca, iz Vojvodine, Republike Srpske, odasvuda, došlo je da se pokloni svetinji. Sveštenici su svedočili čudesnim isceljenjima.
- Slavka iz Preševa dovela je sina Dušana koji se iznenada razboleo, teško je hodao, bio pod jakom terapijom. Bili su dva dana kod nas. Pričestili su se, sinu smo čitali molitve i on je ozdravio. Jedna žena došla je iz Kragujevca, uoči Ivanjdana. Molila se za razrešenje sudskog spora koji je njena ćerka imala. Njene molitve su primljene kod Gospoda i sve je razrešeno na najbolji način. Veliki su utisci, a za nas sveštenike velike pouke da revnosnije pristupamo Gospodu i narodu Božjem, dodao je prota.
Blagoslov je došao i kroz delić moštiju surduličkih mučenika, miro Svetog Prohora Pčinjskog i čudotvornu ikonu Svetog Petra i Fevronije.
Duhovna radost nastavljena je za Trpezom ljubavi, posle koje su vernici zajedno čitali akatist Vaskrsenju Hristovom. U poslepodnevnim satima, svečanim ophodom oko crkve, ispraćen je sveti hiton ka hramu Kazanske Majke Božje, u Provu, gde će biti do nedelje. Od 22. jula do 2. avgusta biće u hramu rođenja Sv. Jovana Krstitelja u Beogradu, a od 4. avgusta u manastiru Sv. Trojice kod Ljubovije.
- Iako ispraćamo Gospodnju časnu rizu, znamo da će On ostati sa nama, jer je rekao: „Ja sam sa vama u sve dane do svršetka veka“.
U jevanđelju o Gospodu sveznajućem i čoveku bez lukavstva, Natanail je poslušao prijatelja i pošao sa njim. „A Isus videvši Natanaila gde ide k njemu reče za njega: „Evo pravoga Izrailjca u kome nema lukavstva“. Natanail se začudio kako zna ko je i odakle je, a Hristos mu je rekao: „Pre nego te pozva Filip videh te gde beše pod smokvom“. Tada ga je apostol ispovedio: „Učitelju, ti si sin Božji, ti si car Izrailjev“.
„Kako je veliko i čudotvorno prisustvo Božje“, pisao je vladika Nikolaj u Omilijama, tumačeći ovo jevanđelje, „nema reči koja bi ga iskazala, niti ruke koja bi ga napisala“.
KO ME SE DOTAČE
„Žena koja je dvanaest godina bolovala od neizlečive bolesti, uspela je da se dotakne Gospodnje haljine i sila božanstva svelekara Hrista ju je iscelila. To je Gospod osetio i pitao apostole „Ko me se to dotače“? Kada je žena shvatila da je Gospod traži, pojavila se pred Njim, a On je posvedočio njenu veru: „Vera tvoja spasla te je, idi s mirom“. Naši problemi i bolesti posledica su grehopada našeg. Svi smo pozvani, a bićemo učesnici u rajskoj trpezi ako budemo odgovorni i svesni svog nebeskog porekla i svoje duše, žive i besmrtne“.
Sveštenik Ivan Jančić
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa