25. jul 2019.25. jul 2019.
Dr Petar Starčević
IN MEMORIAM

Dr Petar Starčević

Pre desetak dana oprostismo se od dr Pere Starčevića, druga, prijatelja, komšije, lekara, sportiste, načelnika Službe medicine rada, sekretara i predsednika Šabačke podružnice SLD, laureata nagrade “Dr Laza K. Lazarević”, običnog a našeg, i uz sve to svetskog putnika dr Pere Starčevića.
Rodom i životom Šapčanin, poreklom iz Zvezda, učiteljsko dete rastao je na šabačkoj kaldrmi, u Zanatlijskoj ulici, zajedno sa sestrom Oliverom, uz majku Jelicu, učiteljicu mnogih i mnogih generacija. Za vreme studiranja upoznaje se sa Milom, curetkom sa Kamička da bi po okončanju školovanja nastavili zajedno, Mila kao medicinska sestra a Pera kao mlad lekar. Gde bi prvo, nego u selo, kako i priliči mladima. Kao dobitnu kombinaciju (lekar i sestra bračni par) zdravstvene vlasti ih upućuju u Provo, gde brzo stiču poverenje sumnjičavih Provaca, danonoćnim dežurstvima i pružanjem medicinske pomoći dok zdravstvenu stanicu pretvaraju u cvetnu baštu. Posle nekoliko godina provedenih u Provu dolaze u Šabac, i nastavljaju rad u Medicini rada, Pera završava specijalizaciju a Mila višu medicinsku školu.
Iako zbog zdravstvenih problema iz mladosti nije mogao da se aktivno bavi sportom dr Pera mu je ostavo veran celog života, naročito bokserima, sa kojima ostaje praktično celog života.
Ponudu da zbog specifične patologije tadašnjeg hemijskog giganta “Zorke” pređu u Zavod za medicinu rada HI “Zorka” gde ostaju sve vreme dok taj Zavod nije pripojen Centru, nastavljajući dalje svoj rad prvenstveno na preventivi. Takođe, dr Pera je aktivan član SLD pri čemu se istakao kao sekretar, a potom i predsednik Podružnice u Šapcu. Njegov rad na prevenciji oboljenja vezanih za specifičnosti patologije radnih mesta biva nagrađen nagradom Regonalnog Fonda ZO “Dr Laza K. Lazarević”.
Uz sve navedeno Pera i Mila, ili Mila i Pera – što je isto, tokom života ispunjavaju još jednu zajedničku strast a to su putovanja. S vremenom su postali svetski putnici pa se tako i njihov teret putovanja (i više pasoša) upisuje više od 160 zemalja, širom sveta na svim kontinentima – negde i više puta. Njihove putopisne reportaže i fotografije su nas uvek obaveštavale kuda se kreću i šta su novo videli.
To se nastavilo i posle penzionisanja sve do pre kratkog vremena kad nas je porazila vest da mu je srce stalo u Turskoj. Svetski putnik dr Petar Starčević – naš doktor Pera nije odoleo i ovom izazovu da se još jednom vine u nebesa. Nažalost, zauvek.
srpsko lekarsko društvo podružnica šabac

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa