25. jul 2019.25. jul 2019.
Molitva menja život
PROVO PROSLAVILO HRAMOVNU SLAVU

Molitva menja život

U nedelju, na praznik Svetog Prokopija i čudotvorne ikone Bogorodice Kazanske, Provo je proslavilo hramovnu slavu. Hram u izgradnji je, koliko nam je poznato, jedini koji je posvećen Majci Božjoj Kazanskoj. Kazanska ikona se smatra zaštitnicom, pre svega, Rusije i čitavog čovečanstva. Priziva se za mir, pravdu, zdravlje. Kroz istoriju, pominjala se u najtežim godinama za Matušku, pred njom se blagosiljaju mladenci i potomstvo.
- Vaše prisustvo, bez ikakvog ustrojstva gde ćete stati i Bogu se pomoliti, svedoči da vas je sve Presveta Bogorodica prizvala danas. Jako je važna usrdna molitva. Ona pojednostavljuje i menja život. Što više komplikujemo, sve više udaljujemo sebe od Boga, Majčice i samih sebe. Presveta, primi molitve slugu tvojih koji ti se od srca mole, blagoslovi sve njihove trudove, isceli sve bolove i podari im života i zdravlja da zaista možemo jednim ustima i jednim srcem proslaviti Oca, Sina i Svetoga Duha, rekao je na besedi prota Milomir Stevanović.
Posle svete liturgije, litije i rezanja slavskog kolača, verni su, u saborosti, čitali akatist Majci Božjoj Kazanskoj. Nakon toga, upriličena je Trpeza ljubavi, a potom, ponovo molitva.
U prisusutvu velikog broja vernika, ispraćen je za Beograd sveti hiton, koji je u ovom hramu bio sedam dana.
PRVA KAPELA SVETOM NIKOLAJU ŽIČKOM
Prota Stevanović u srpskoj crkvi poznat je i kao veliki neimar. Ne samo što je u Provu podigao crkvu Kazanske Majke Božje, prvu u Srbiji, nego i prvu kapelu posvećenu Svetom Nikolaju Žičkom i Ohridskom (vladici Nikolaju Velimiroviću).
– Ta je kapela izgrađena mnogo pre zvanične kanonizacije vladike Nikolaja. Podignuta je 1996. u Donjoj Borni, selu između Loznice i Malog Zvornika, gde sam u to vreme službovao. Episkop Lavrentije me je tad upozoravao da je možda rano da kapelu posvetimo vladici Velimiroviću, ali je, po završetu radova, blagoslovio.

JASTUČE SVETOG NEKTARIJA
Prota Milomir Stevanović, došao je na ideju da napravi čudotvorno jastuče Svetog Nektarija Eginskog.
– Jednom prilikom, boraveći u manastiru Svete Trojice na Egini, zamolio sam da mi daju nekoliko starih odeždi Svetog Nektarija. Od njih sam načinio tri jastučeta za obolele od karcinoma. I oni su, po sopstvenim svedočenjima ozdravili.
M.F.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa