25. jul 2019.25. jul 2019.
KONFERENCIJA ZA NOVINARE
GU I JKP “STARI GRAD”

Komunalno smeće se odnosi sa gradskih ulica

- Smeće se iznosi, svako dobronameran to može da vidi, što znači da je neistinita tvrdnja šabačke opozicije da se grad udavio u đubretu, rekao je Milan Vasić, načelnik Gradske uprave grada Šapca na konferenciji za novinare održanoj prošle nedelje povodom obustave rada jednog broja zaposlenih u JKP „Stari grad“.
On je objasnio da je po zakonu nemoguće da bilo ko legalno ostvaruje svoje zahteve tako što će prestati da iznosi đubre iz grada jer je to direktno ugrožavanje javnog interesa, odnosno zdravlja građana. Minimum procesa rada je definisan gradskim odlukama i po zakonu ne može da dođe do situacije u kojoj se smeće ne iznosi.

SNS u Šapcu podržala kršenje zakona
- Nažalost, to se desilo u JKP „Stari grad“. Rukovodstvo sprovodi postupak i utvrdićemo procedure za ovaj nedopustivi postupak dela radnika. Srpska napredna stranka je juče podržala kršenje zakona tako što je podržala nezakonito odbijanje radnih obaveza, istakao je Vasić. Prema njegovim rečima, zahtevi dela radnika ovog preduzeća svode se na trinaestu platu, koja se lažno naziva solidarna pomoć.
On je naveo da je plata rukovodioca u JKP „Stari grad“ 68.000 dinara, što je i doktorska plata, dok je plata radnika sa srednjom stručnom spremom u istom preduzeću oko 37.000, koliko zarađuje i medicinska sestra, pa se postavlja logično pitanje kako to da i svi ostali nemaju solidarnu pomoć.

Građani neće plaćati
skuplje komunalne usluge da bi radnici javnih
preduzeća dobili 13. platu
- Trinaesta plata, koju manipulativno nazivaju solidarna pomoć, može da se isplati samo na jedan način, a to je podizanje računa za komunalne usluge. To za građane znači da skuplje plaćaju vodu, grejanje i iznošenje smeća. Mi mislimo da građani ne treba da plaćaju skuplje komunalne usluge da bi radnici javnih preduzeća dobili 13. platu, poručio je načelnik šabačke Gradske uprave.
On je podsetio da je u Šapcu velika potreba za radnom snagom, o čemu govori i podatak da se u prethodnoj i ovoj godini zaposlilo pet hiljada ljudi, pa tako svako ko želi može da nađe ili promeni posao, sa minimalnom platom od, na primer, 300 evra u Jazakiju.
Inače, za isplatu 13. plate radnicima u javnim preduzećima potrebno je 25,5 miliona dinara na godišnjem nivou, a Grad Šabac iz svog budžeta izdvaja 30 miliona dinara za zarade doktora i medicinskih sestara kako bi održao sistem primarne zdravstvene zaštite jer zakon o zabrani zapošljavanja ne dozvoljava angažovanje zdravstvenih radnika. Zato je Grad prinuđen da izvan svojih obaveza plaća zarade neophodnom medicinskom osoblju.
- Da li treba ovaj novac da usmerimo u trinaestu platu ili da obezbedimo građanima da se leče, upitao je Vasić.

Zaposleni u JKP „Stari grad” u punom sastavu
na terenu
- Deo ekipa iznošenja smeća i javne higijene u sredu je obustavio rad i sprečio kolege u popodnevnoj smeni da izađu na teren. Nije reč o štrajku jer nije ispunjena procedura za to. I pored maksimalnog truda, zaposleni nisu mogli da uklone zaostalo smeće u potpunosti ali danas i sutra u ranim jutarnjim časovima posao će biti obavljen do kraja, rekla je Snežana Đokić i postupak radnika koji nisu hteli da odnesu smeće nazvala diverzijom prema sopstvenom preduzeću i delatnosti koju obavljaju, a posledica toga je ugrožavanje javnog interesa i zdravlja građana.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa