25. jul 2019.25. jul 2019.
Podrška razvoju  energetske efikasnosti
POTPISAN UGOVOR IZMEĐU “TOPLANE”
I EVROPSKE BANKE ZA OBNOVU I RAZVOJ

Podrška razvoju energetske efikasnosti

Planirano je da se uradi termoizolacija na najmanje 40 stambenih zgrada, ali i da se ugrade termostatski ventili i delitelji troškova. Jerotić navodi da je ideja da građani mogu da upravljaju svojom potrošnjom, da znaju koliko troše i da od toga zavise njihovi računi. Koncept projekta je da se od ušteda koje će se postići smanjenjem potrošnje enrgije servisira investicija
Ugovor o kreditu od 2,5 miliona evra između JKP „Toplana Šabac“ i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) potpisan je u utorak u gradskoj kući. Sredstva će se koristiti za termoizolaciju stambenih zgrada, a rok otplate je 12 godina. Projekat predstavlja nastavak prakse unapređenja energetske efikasnosti koju je grad Šabac počeo još 2010. godine.
Ugovore su potpisali direktor JKP „Toplana“ Slobodan Jerotić i glavni bankar EBRD Jelena Čepurković.
-Sa velikim zadovoljstvom podržavamo ovakve projekte. Stambeni sektor ima jedan od najvećih potencijala za uštede, kada su u pitanju troškovi energije. Grad Šabac je to prepoznao odavno. Možemo samo da čestitamo i „Toplani“ i Šapcu i Šapčanima na ovoj važnoj inicijativi i nadamo se da će ovaj projekat biti uspešno implementiran. Uštede u energiji i emisiji štetnih gasova treba da budu značajne i nadamo se da će Šabac poslužiti kao dobar primer i drugim gradovima u Srbiji, pa da će ovaj model preuzeti, istakla je Jelena Čepurković.
Planirano je da se uradi termoizolacija na najmanje 40 stambenih zgrada, ali i da se ugrade termostatski ventili i delitelji troškova. Jerotić navodi da je ideja da građani mogu da upravljaju svojom potrošnjom, da znaju koliko troše i da od toga zavise njihovi računi. Koncept projekta je da se od ušteda koje će se postići smanjenjem potrošnje energije servisira investicija.
-Mi i građani imamo zajednički interes, a to je da potrošnja goriva i energije bude što manja, kao i računi građana, a istovremeno da mi budemo operativniji i imamo više prostora za dalje projekte. Želimo da grad Šabac zadržimo na liderskoj poziciji u Srbiji kada je u pitanju energetska efiksanost. Poznati smo po projektu izolacije stambenih zgrada, kao i po mnogim projektima koji se tiču primene obnovljivih izvora energije. Trudimo se da taj imidž i zadržimo. Svako od građana moći će da ima drugačiji ugovor i da vraća kredit tokom manjeg broja godina, ali najviše za 12 godina, objasnio je Jerotić.
Tokom naredne tri sedmice treba da se raspiše tender i izabere izvođač, a kada te procedure budu gotove počeće se sa radovima. Projekat će trajati tokom ove i naredne godine.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa