25. jul 2019.25. jul 2019.
Foto: J. Radojević

Foto: J. Radojević

Konjičke svečanosti osmi put na Šabačkom hipodromu

Keln za petu pobedu „Intergaja“

Više od 90 najboljih srpskih galopera odmerilo je snage na šabačkoj travi. Torino Hill pobednik super sprinta “Cerski marš” na 1.000 metara i to u rekordnom vremenu od 00:57. Peta uzastopna pobeda Bijeljinskog “Intergaja” na “Memorijalu”. Prvi put na Šabačkim konjičkim svečanostima održan je izbor za Mis Zapadne Srbije. Tradicionalno organizovan je Ladie s day. Šapčanke su ponele ručno rađene šešire iz beogradske zanatske radnje „Rade“
(Rade Hats & Caps Couture)
Još jedan praznik galopa na Šabačkom hipodromu je za nama. Šabačke konjičke svečanosti održane su osmi put. Publika je pored najbržih konja uživala i u bogatom propratnom programu, koji je između ostalog, slavio žensku lepotu i vratio duh nekadašnjeg Malog Pariza.
-Pored svega što se dogodilo u Beogradu, Šabački hipodrom je poslednjih godina postao stožer srpskog konjarstva. Potrudićemo se da tako i ostane. Svake Šabačke konjičke svečanosti poseti 5.000-6.000 gledalaca i izuzetno smo zadovoljni. Memorijal kralja Aleksandra je centralni događaj svake trkačke sezone u Šapcu. Trka koja je ustanovljena 1935. godine opstajala je pod različitim imenima, da bi joj 2001. bio vraćen prvobitni naziv. Na šabačkom hipodromu se trči od 2008. godine i za nas to predstavlja izuzetnu čast, ali i obavezu. Izuzetno nam je važno da sve protekne u najboljem redu, a o tome vodimo računa i svakog drugog trkačkog dana. Kakav je Šabac kao domaćin govori i to što gosti koji jednom dođu na naš hipodrom, gotovo uvek se vrate ponovo, istakao je Aleksandar Dragojević, direktor Šabačkog hipodroma.

Zagrevanje za spektakl
Više od 90 najboljih srpskih galopera odmerilo je snage na šabačkoj travi. Prvog dana, u subotu, na programu su bile četiri trke.
Pobednik prve trke "Manjež", koja je trčana na 1.000 metara bio je Fireman Sam, porodice Milić, sa Đorđem Perovićem u sedlu. Drugi je stigao Pepper Doll i jahač Fele, treća Firenca sa Darkom Ljubomirovićem u sedlu, a četvrti Vettori Star sa Lazarevićem.
Druga trka "Memorijal Živko Šajinović" takođe je trčana na 1.000 metara, a učestvovala su dvogoda grla bez pobede i plasmana. Prvi kroz cilj je prošao Lune Miletin, vlasništvo Milete Berića, sa džokejom Željkom Ilić, druga je bila Step Sister sa Đorđem Perovićem, treća Grace Kelly sa Ljubomirovićem, a četvrti Azzaro sa jahačem Tikom Vujkovićem.
Barbara Hepworth u vlasništvu Aleksandra i Ane Ružić, a sa Željkom Ilić u sedlu, osvojila je prvo mesto u "Ženskoj milji", trećoj trci u kojoj je dužina staze bila 1.609 metara. Drugo mesto zauzela je Wild Bird i džokej Andrea Fele, treće Miss Mazzie i Stanarević, a četvrto It's My Time sa Konkoljem u sedlu.
Poslednja je na programu bila trka "Memorijal Stefana Paunovića" na 2.000 metara čiji pobednik je bio Kardinale, vlasništvo Filimonovića, sa jahačem Iljom Moskovim. Drugi je stigao Napolitain sa Đorđem Perovićem, treća Protea, sa Milanom Konkoljem, a četvrti Marcell kog je jahao Aleksandar Šašić.

Pao rekord
Drugi dan, u nedelju, trčano je šest trka, a i džokeji su odmerili snage na 100 metara.
Prva trka nosila je naziv “OFK Šabac” i trčala su je grla od tri godine i starija bez pobede na 1.350 metara. Prvi je kroz cilj prošao Jerriy Beast u vlasništvu Jovane i Katarine Milošević, u čijem sedlu je bio Andrea Fele. Aurora Borealis sa Perovićem je bila druga, treći L’orbiquet i Konkolj, a četvrti Gellius sa džokejom Ljubomirovićem.
Dvogodački kup “Eko san” trčan je drugi tog dana na stazi od 1.350 metara. Pobedu je odneo Turn me on štale “Bel-Racing” i jahač Fersu. Miss Iron sa Perovićem u sedlu je bila druga, treća je stigla Džejla sa Kozmom, dok je četvrta bila Boema i Lazarević.
Torino Hill, vlasništvo Aškovića, sa Tikom Vujković u sedlu, bio je pobednik super sprinta “Cerski marš” na 1.000 metara i to u rekorednom vremenu od 00:57. Grlo Sansili sa Perovićem je stiglo drugo, Chantilly i Konkolj su zauzeli treće mesto, a Big Rock i jahač Milojević četvrti.
Memorijal “Dragan Kića Popović” trčala su grla od tri godine i starija iz domaćeg odgoja na 1.800 metara. Prva je stigla Primadona Lady u vlasništvu Ivana Subotića, sa Andreom Fersu u sedlu. Drugi je bio Alvin sa Nađem, treći Džamuka sa džokejom Milojevićem, a četvrti Surčin sa Perovićem. Pobedniku trke pehar je predala ćerka Dragana Kiće Popovića, Mina Stupar.

“Intergaj” peti put
Trka dana “Memorijal kralja Aleksandra” najvažniji je i najprestižniji događaj na Šabačkom hipodromu. Šabac je domaćin “Memorijala” od 2008. godine.
Pre početka trke himnu Srbije izvela je mlada šabačka umetnica Irina Brodić. Za najbržeg su, pored novčane nagrade od 500.000 dinara i pehara, obezbeđeni i pokloni. Slikar Slobodan Topalović je darovao portret kralja Aleksandra, a rasadnik „Džagić“ plašt od ruža.
Pobedu je odnela Keln koja je stazu dugu 2.400 metara istrčala u vremenu od 2:31,4 minuta. Ovo je bila peta uzastopna pobeda Bijeljinskog “Intergaja” na “Memorijalu”. Jahač je bio Đorđe Perović, koji je ovu trku osvojio treći put, a vlasnik je i rekorda na ovoj stazi iz 2013. godine. Keln je bila u treningu u Mađarskoj kod Gabora Maronke.
Drugo mesto osvojila je Kalina Lady sa Tikom Vujkovićem, a treće njena sestra Krasiva sa Kozmom u sedlu. Četvrti su bili Rhett Butler i jahač Stanarević.
Poslednja trka sedmog trkačkog dana bila je “Mišar šabačka milja” za tri godine i starija grla na 1.609 metara. Prvi je kroz cilj prošao Party Flash, vlasništvo Bjelogrlića, sa Perovićem. Drugi je bio Magic Man sa Željkom Ilić u sedlu, treći je stigao Iron Boy, kog je jahao Glogovac, a četvrti Ogon sa Konkoljem.
Džokeji su se takmičili i u trci na 100 metara peške. Prvi je ovu deonicu istrčao prošlogodišnji pobednik Darko Ljubomirović, koji je poslednjih par metara prestigao Aleksandra Šašića.

Posetioci zadovoljni
Iako šabačko konjarstvo traje dva veka, a trke se na današnjoj lokaciji održavaju od ’70-ih godina, brojni su oni koji, i pored ljubavi prema konjima, nikada nisu gledali trke. Adriana Makević, trgovac iz Šapca, na nagovor drugarice, prvi put je pratila ovaj sport uživo.
-Mnogo volim konje, kao i moje dete, ali on je trenutno na moru pa sam došla sa drugaricom i njenim detetom. Ovde je mnogo lepo i dobro je što Šabac ima ovako nešto. Prvi put sam sada ovde, ali sigurno ne i poslednji, kaže Adriana.
Vera Milošević iz Beograda ranije je sa suprugom dolazila u Šabac, ali konjičkim trkama nikada nije prisustvovala, iako ističe da obožava konje i da je oduševljena što ovakvi događaji postoje.
-Jako smo srećni i počastvovani što što smo pozvani na ovako divnu manifestaciju i što smo imali priliku da ispratimo Memorijal kralja Aleksandra o kom smo mnogo slušali. Prvi put sam doživela ovako nešto i uzburkale su mi se emocije. Sada smo otvorili sezonu i ubuduće ćemo dolaziti redovno, navela je Vera Milošević.

Defile lepote
Prvi put na Šabačkim konjičkim svečanostima održan je izbor za Mis Zapadne Srbije. Pobedila je 22-godišnja Beograđanka Tijana Šiljak, prva pratilja je bila Violeta Marković, druga pratilja Katarina Lepotić. Za mis šarma proglašena je Nikolina Šuman, dok je titulu najfotogeničnije ponela Ana Kolarić. Izbor je održan pod licencom “Mis Ju”.
Pobednici je titula omogućila plasman na izbor za Mis Srbije, a dobila je i stipendiju za četvorogodišnje studije. Tijana Šiljak drži kafić u Sremčici, rekreativno se bavi kok-boksom, a velika ljubav su joj životinje.
-Ovo takmičenje za mene predstavlja neverovatno iskustvo. Nisam očekivala pobedu, a drago mi je što sam dobila mogućnost da nastavim školovanje. Šapčani su bili divni domaćini i odlično su nas dočekali i ugostili. Od melena sam okrenuta kik-boksu jer su moja braća treneri tog sporta. Nikada se nisam takmičila, ali treniram rekreativno. Pored toga, obožavam životinje. Uvek kada imam vremena trudim se da pomognem azilima ili napuštenim ili povređenim psima i mačkama na ulici, rekla je nova mis Zapadne Srbije za “Glas Podrinja”.

Najšarmantnije
Šapčanke
Šabački hipodrom proteklog vikenda bio je stecište poklonika konjičkog sporta, rasnih grla, adrenalina i šarmantnih dama. Uz galopske trke organizovan je i bogat propratni program. Sve je bilo u znaku prestiža, lepote i elegancije, kao neizostavnih elemenata elitnog sporta. Tradicionalno organizovan je Ladie`s day. Šapčanke su ponele ručno rađene šešire iz beogradske zanatske radnje „Rade“(Rade Hats & Caps Couture). Žiri je imao težak zadatak, ali nakon glasanja odlučeno je da treće mesto pripadne Milici Šobić, drugo Katarini Lukić, a titulu najšarmantnije dame Svečanosti ponela je Marija Bošković.
Pobeda za Mariju neočekivana, ali svakako prijatno iznenađenje.
-Sestra me je prijavila za izbor. Šešir nikada ranije nisam nosila, ovo je prvi put. Malo sam brinula, ali izgleda da ipak znam da iznesem - rekla je Marija Bošković.
Najšarmantnije tri dame osvojile su vredne poklone (kozmetičke proizvode, naočare i unikatne šešire). Prvoplasirana imaće priliku da uživa u romantičnom vikend putovanju za dvoje u nekom od evropskih gradova.

Slike za trajno sećanje
Šabačke konjičke svečanosti i ovog puta organizovali su Džokej klub i Turistička organizacija Šapca, uz pokroviteljstvo Grada. Događaj svake godine dovede u Šabac veliki broj posetilaca iz brojnih gradova Srbije, ali i iz inostranstva. Šabac je poznat kao grad manifestacionog turizma, a ova dvodnevna manifestacija izdvojila se kao jedna od značajnijih.
-Konjički sport privlači veliku pažnju i dovodi na Šabački hipodrom veliki broj posetilaca kroz sve trkačke dane. Dobra infrastruktura dovela je veliki broj grla u trening, značajan broj trkačkih dana i ona veoma važna komponenta ljubav ljudi prema konjičkom sportu u ovom kraju čine da konjičke trke budu jedna od najposećenih manifestacija. Sigurno da Memorijal Kralja Aleksandra predstavlja krunu trkačke sezone kao jedna od najprestižnijih trka u sezoni, borba za prestiž i slavu, najbolja grla iz šireg regiona, strepnja vlasnika, neverica i iščekivanje posetilaca prizor su koji oduzima dah i ostaje trajno u sećanju. Dvodnevni program pored deset uzbudljivih trka obuhvatao je i veliki broj pratećih sadržaja, izbor najšarmantnije dame, mis Zapadne Srbije, voltižeri, trka džokeja, dodatno je upotpunilo ponudu i pružilo zabavu i onom delu posetilaca koji možda nisu strastveni ljubitelji konjičkog sporta, izjavio je direktor Turističke organizacije Šapca Srđan Mitrašinović.
Ljubitelje konjičkog sporta sledeći trkački dan na Šabačkom hipodromu očekuje 15. septembra.
Ruže za najbolju
Prvi put pobedniku Memorijala pripao je plašt od ruža. Slobodan Džagić prošlogodišnjem pobedniku je darovao srpsku trobojku, dok je ove godine odlučio da poklon bude nešto unikatniji.
-Moja porodica je nekada davno držala konje. Moj pradeda se takmičio i pobeđivao na trkama koje su u selu organizovane za preslavu, na Spasovdan. Odlučio sam da spojim ljubav prema konjima i ružama, i došao na ideju da napravim plašt od ruža za pobedničkog konja, jer to niko nikada nije uradio. Iskoristio sam oko 250 ruža, a izrada je trajala četiri sata. Šabačke konjičke svečanosti su pravi praznik. Za mene najlepša i najvažnija manifestacija posle Ruža Lipolista, rekao je Slobodan Džagić, mladi Šapčanin koji od pre nekoliko godina uzgaja ruže na pradedinom imanju u Zvezdu.

Pohvale od Viteza
Tokom dva dana trajanja Svečanosti mnogo šampiona je prodefilovalao hipodromom. Najbrži konji, najbolji džokeji, najuspešniji vlasnici... Ovaj događaj nije mogao da protekne bez šampiona u jednoj drugoj konjičkoj disciplini - višeboju.
Marko Milenković iz Požarevca četvorostruki je ljubičevski vitez, a tri puta je titulu osvajao uzastopno, što nikom drugom nije pošlo za rukom. Nada se da će ove godine pobediti i peti put. Od svojih nepunih 29 godina, konjičkim sportom se bavi 20. Na Ljubičevskim konjičkim igrama učestvovao je 10 puta.
-Zaposlen sam u ergeli “Ljubičevo”. Konji su moj hobi, posao, sport, ljubav. Odomaćio sam se u Šapcu i lepo mi je. Ovde sam verovatno bio više od 1.000 puta. Šabački hipodrom je bljesnuo u poslednjih pet godina. Podignuti su standardi, veće su nagrade. Pomak je evidentan. Staza je lepa, dolaze kvalitetna grla. Tome su dosta doprineli Bojan Šendeković, Dule Pajić i još neki ljudi. Verujem da velike zasluge pripadaju i Gradu.

Tradicija i elegancija
U vremenu kada je bilo nezamislivo videti gospodina na ulici bez šešira, Radoslav Stefanović, školovani šeširdžija, otvorio je radnju u srcu zanatalija prestonice, u Balkanskoj ulici. Uz ljubav prema šeširima, Radoslavljev sin Branislav nastavlja tradiciju i ostaje u radnji sve do 2005. godine kada njegova ćerka Vera preuzima porodični posao sa mužem Goranom Miloševićem, kako bi održala duh elegancije uz želju da šešir kao modni detalj sačuva od zaborava.
-Danas je naša radnja omiljeno mesto ljubitelja starih zanata kao i nezaobilazna stanica mnogobrojnih turista koji sa oduševljenjem posmatraju ručne radove spretnih majstora i bez izuzetka ponesu bar jedan sa sobom - istakao je Goran Milošević.
Firma “Rade” (Rade Hats & Caps Couture) od osnivanja 1950. godine uspešno se bavi specijalizovanom izradom svih vrsta kapa i šešira od najkvalitetnijih materijala. Ručno rađeni, na drvenim kalupima, od najfinijih materijala, neguju porodičnu tradiciju uz neizmernu ljubav i posvećenost koja je utkana u svaki detalj uz spoj izuzetne zanatske veštine i dizajna koji prati savremene trendove.
-Svaki šešir je posebna priča, u koju je utkano mnogo ljubavi, truda, rada. Sati provedeni u radionici rezultiraju dobrim i kvalitetnim proizvodima. Izrada je u etapama, a traje deset i više sati. Najveći izazov je dizajniranje i ukrašavanje kako bi svaki bio drugačiji - navodi Milošević.
U fokusu je kvalitet iznad masovne proizvodnje, a gotovo savršena izrada bezvremenskih modela čini ih daleko prepoznatljivim. Unikatni pečat koji poseduje svaki šešir ukazuje na prefinjenost i dragocenost, što šešire čini još vrednijim. Pored Srbije, proizvode plasiraju na tržišta zemalja u regionu, ali i šire.
-U modu se postepeno vraća šešir kao modni detalj. Nama je donekle merilo Beograd, ali moram da priznam da imamo i značajan broj porudžbina iz unutrašnjnosti zahvaljujući onlajn kupovini. Devojke iz Šapca su česti kupci, što je dobro, jer pokazuje da se šešir vraća na scenu - zaključio je Goran Milošević.

Kraljev lovor za Keln
Najvažniju galopsku trku u sezoni „Memorijal kralja Aleksandra“ obeležilo je odmeravanje snaga na stazi i veliko uzbuđenje učesnika, posetilaca. Neizvesnost do samog finiša pobeda Keln donela je peti kraljev lovor za štalu „Intergaj“.
-Peta pobeda za nas na Memorijalu. Donekle smo očekivali, jer je grlo u dobroj formi, što je i pokazala na stazi u Mađarskoj. Tajna je u kvalitetu grla, i trenera koji predano radi, a sve to daje odlične rezultate. Naša očekivanja su ispunjena i veoma smo zadovoljni - rekao je Aleksandar Jovanović iz Bijeljine.

Osvajači „Memorijala kralja Aleksandra“:
2008. - Distant Charm (Distant Music - My Lucy Locket) - Št. „Potkovica Spaija“, trener A. Mihajlovski, jahač Darko Filipović, vreme 2:29,8
2009. - Ella Mala (Atolos - Emanuela) - Št. „Antilop“, trener S. Dudić, jahač Aleksandar Šašić, vreme 2:31,5
2010. - Dr Gile (Dr Fong - Alrisha) - Ergela Surčin, trener D. Pajić, jahač Đorđe Perović, vreme 2:37,7
2011. - Artisto (Macanal - Artista) - Št. Tešić, trener M. Kolar, jahač Željko Ilić, vreme 2:29,3
2012. - Nouvelle Rock (Noverre-Sacara)- vlasnik KK „Gorska team“, trener M. Kolar, jahač Željko Ilić, vreme 2:29,1
2013. - Tahir Šesti (Depth-Tina) - vl. Ivo Serdar, trener M. Kolar, jahač Đorđe Perović, vreme 2:28,0
2014. - Gracias a la vida (The Honorable- Ginna) - vl. Vitorio De Paskvale, trener B. Šendeković, jahač Aleksandar Šašić, vreme 2:36,4
2015. - Golden Journey (Nayef/Beatrix Poter) - Št. „Intergaj“, trener G. Maronka, jahač Jaroslav Linek, vreme 2:28,1
2016. - Sammy's Warrior -(Myboycharlie/Tahifeez) - Št. „Intergaj“, trener G.Maronka, jahač Andrea Fele, vreme 2:30,6
2017. - Sammy's Warrior -(Myboycharlie/Tahifeez) - Št. „Intergaj“, trener G. Maronka, jahač Đorđe Perović, vreme 2:33,9
2018. - Merion (Soldier of Fortune/Museum) - Št. „Intergaj“, trener G. Maronka, jahač M. Laube, vreme 2:28,4
Tekst: M. Mijailović-M. Živanović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa