25. jul 2019.25. jul 2019.
Nešto neviđeno
SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE ZASAVICA

Nešto neviđeno

Neobični rezervat prirode Zasavica, biće obogaćen još jednom skulpturom. Od kamena koji je nedavno uvezen iz Brazila, profesor Velimir Karavelić uskoro započinje rad na skulpturi bika
Specijalni rezervat prirode Zasavica prostire se na površini od 1825 hektara, od kojih je 675 u prvoj kategoriji zaštite. Prostorom dominira reka Zasavica, koja je, mirna i pitoma, kao reka ravnice, omogućila opstanak brojnom i raznovrsnom biljnom i životinjskom svetu. Da bi taj svet bio očuvan, sama Zasavica i njeno priobalje stavljeno je pod zaštitu države 1997. godine, kao prirodno dobro prve kategorije od izuzetnog značaja, na predlog Zavoda za zaštitu prirode Srbije.
A sve je počelo dve godine ranije, kada je Slobodan Simić Simke, današnji upravnik, „slučajno“ došao i otkrio „sebi, Srbiji i svetu“ izgubljenu reku.
- Zasavica je reka od 33 kilometra, koja počinje podno drinskog nasipa i uliva se u Savu, u Mačvanskoj Mitrovici. Meštani znaju Zasavicu kao baru, jer ona nema obalu, nego razlive. Država je ovaj rezervat ispitala, zaštitila i dala na čuvanje i upravljanje Pokretu gorana Sremska Mitrovica. Danas, posle više od dvadeset godina, zasigurno smo daleko najbolji rezervat u Srbiji, kaže Simić.
Na prostoru Zasavice nikada u istoriji nije postojala nijedna fabrika, niti bilo kakav drugi oblik zagađenja koji bi ugrozio lepote prirode i njen biodiverzitet. Zato nije ni čudo što na današnji dan Zasavica može da se pohvali sa 150 vrsta flore i faune koje su potpuno jedinstvene u Srbiji, a neke od njih i u celom svetu.
- Naš prioritetni cilj je očuvanje biodiverzita. Baštinimo srbijanske, evropske i svetske vrednosti. Takođe, radimo na razvoju turizma. Za 365 dana u godini, kroz naš rezervat prođe od 35 do 40.000 ljudi. Treće, ne manje važno, je činjenica da smo čuvari starih rasa Srbije. Ovde imamo zoološki vrt vrt sa svinjama mangulicama, koju smo spasli od propasti, podolce, najveća ravna goveda u Evropi, drugu po veličini farmu muznih magarica u svetu (prva je u Italiji). Imamo 250 magarica i oko 150 bosanskih brdskih konja. Našu priču zaokružujemo proizvodima koje pravimo od organskih rasa. To je hrana koju poslužujemo u restoranu, ili prodajemo kao suhomesnate proizvode. Dakle, poslužujemo ono što proizvedemo na našem pašnjaku, dodaje naš sagovornik.
Rezervat Zasavica poznat je po programima i aktivnostima, kao i likovnim kolonijama koje organizuje tokom godine. Nedavno je, u saradnji sa Udruženjem Kamen Srbije, uvezen kamen iz Brazila, od koga će profesor Velimir Karavelić napraviti skulpturu bika.
- Rešili smo da napravimo nešto što do sada u Srbiji nikad nije bilo. Preko Italije, uvezli smo brazilski kamen koji je star preko milijardu godina. U pitanju je 20 tona kamena tvrdoće 8. Kada je došao u Zasavicu i osetio njenu energiju, profesor Karavelić je rekao da želi da napravi skulpturu bika, kao simbol erosa i tanatosa.
Model je već urađen, a rad na skulpturi počinje 1. avgusta.
Ovaj broj „Glasa Podrinja“ donosi vam kupon koji vam omogućava besplatan ulaz u Specijalni rezervat prirode Zasavica, koji predstavlja jedinstvenu i zaokruženu celinu. U smeni šuma, livada, širokih obala i same vode, bogatstvu biljnih i životinjskih vrsta, vidan je tradicionalan način života na reci oslikan kroz folklor, svakodnevni život i istorijsko nasleđe.
Obrazovni programi za đake i studenate u cilju proučavanja prirodnih vrednosti preporučuju se kroz jednodnevne i višednevne boravke i stručno pripremljene programe i aktivnosti. Zbog svog biodiverziteta, prisustva reliktnih, endemičnih i retkih vrsta i njihovih životnih zajednica, područje je interesantno i pogodno za naučna i stručna istraživanja. Sportskim ribolovcima je, na posebno uređenim lokacijama i čekama omogućen ulov lepih primeraka divljeg šarana, štuke ili zlatnog karaša. Vožnja čamcima kroz samu Zasavicu za ljubitelje foto-grafija pravo je uživanje, a kao posebna atrakcija nudi se eko hleb i mačvanska riba na talandari.


Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa