25. jul 2019.25. jul 2019.
ISTINE I ZABLUDE
O STERILIZACIJI

Prevencija bolesti i napuštanja neželjenih

Jedini način da se smanji broj pasa lutalica je sterilizacija. Uređene zemlje ovo pitanje odavno su rešile zakonom. Ko nema registrovanu odgajivačnicu u obavezi je da steriliše psa.
Kod nas ovo ne samo da nije rešeno na republičkom nivou, nego je i svest građana na jako niskom nivou. Brojne su i zablude i nedoumice vezane za ovu temu.
Stručnjaci sterilizaciju preporučuju iz više razloga. Pored toga što se na taj način sprečava neželjeno razmnožavanje velike su dobrobiti i za zdravlje psa.
-Sterilizacijom se u velikoj meri smanjuje rizik da pas oboli od tumora mlečne žlezde, a predstavlja prevenciju od upale materice koja je kod pasa dosta česta. Sa druge strane, lakše je i vlasnicima jer nema više problema sa krvarenjem po stanu ili kući. Jedina negativna strana je što se posle često javi gojaznost jer se zbog hormonske promene promeni i metabolizam psa, pa treba povesti računa o tome, navodi veterinar Jelena Simić.
Naša sagovornica kaže da je zabluda da psa treba pustiti da se “bar jednom ošteni”, jer se time ništa ne rešava sem što se dobiju štenci sa kojima vlasnik često ne zna šta će.
Takođe, često se čuju komentari da se time psu oduzima pravo na majčinstvo, o čemu se ne razmišlja kada se štenci oduzmu od te iste majke i pobacaju.
Mužjake bi takođe trebalo kastrirati. Iako se neće ošteniti, pozitivne strane za psa su velike.
-Sprečava se tumor testisa i problemi sa prostatom. Mužjaci su stalno spremni za parenje, pa posle kastracije budu mirniji, nema više nervoze. Ukoliko je pas u dvorištu može da ode za ženkom koja je u teranju, a mogući problemi su onda brojni. Pas može da se izgubi, povredi u borbi sa drugim psom, ili nastrada na različite načine. Kastracija se preporučuje i kod agresivnih pasa, jer se na taj način smanjuje agresija, navodi Simićeva.
Operacija je rutinska.
Postoje različita mišljenja oko toga koliko pas treba da bude star za sterilizaciju. Neki veterinari preporučuju da se ona obavi pre nego što pas prvi put uđe u teranje, dok drugi smatraju da ipak treba pustiti to da prođe i da ljubimac malo odraste.
Sve navedeno važi i za mačke, a pored toga sprečava se i prenošenje zaraznih bolesti, koje su poslednjih godina veoma česte i neizlečive.
Mačija sida i leukemija se lako prenose i smrtonosne su.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa