25. jul 2019.25. jul 2019.
Rešen da iskoristi šansu
BARSELONA ZOVE BOGDANA

Rešen da iskoristi šansu

Priliku da se nađe u najpoznatijoj svetskoj školi fudbala La Masiji, Bogdan je dobio u konkurenciji 120 mališana iz osam zemalja na kampu u Kovilovu
Naš sugrađanin Bogdan Radanović je sigurno jedan od najsrećnijih mališana u Šapcu. Koliko god to pretenciozno zvučalo, ali Bogdan je sa osam godina uspeo da se izbori i da dobije poziv slavne Barselone da sedam dana u septembru trenira sa svojim vršnjacima u njenoj fudbalskoj školi. Bogdan je tokom juna bio u Barseloninom kampu koji je drugu godinu organizovan u Srbiji, ovoga puta u Kovilovu. U konkurenciji 120 dečaka iz osam zemalja, uključujući i Kanadu, Australiju, Litvaniju, uz zemlje uregionu,naš mali sugrađanin je pobedio i zavredio ovaj poziv.
Kamp u Kovilovu je zanimljiv. Barselona insistira na broju od 120 polaznika, jer je to optimalan broj dečaka kojima mogu da se posvete tokom tog procesa. Četiri trenera iz čuvene Barselonine škole fudbala La Masija provodili su svakodnevno vreme da decom i ocenjivali ih.
- Imali smo dva dvosatna treninga dnevno, ali i časove španskog jezika. Bilo je mnogo lepo i zaniljivo - kaže Bogdan.
Treneri su ocenjivali decu ne samo na fudbalskom terenu, već i van njega, ponašanje u kolektivu, da li su sebični, koliko im je tim bitan. Stalno su postavljali pitanja inešto beležili u tablete koje su imali sa sobom. Na krauju, pobednik je bio Bogdan. Sada se sprema za Barselonu, rešen je da iskoristi šansu koja se teško stiče.
- Na Kampu sam mnogo toga naučio. Znam da moram da treniram još više, i da pomažem drugarima, da ih podržim kada pogreše, da poštujem trenere i protivničke igrače. Mnogo od toga sam stekao i u našoj školi fudbala "Tika taka" koju pohađam - kaže Bogdan.
Za razliku od mnogih, Bogdan će moći tu Barseloninu "tika taka" filozofiju igre da uči direktno od njenih trenera, a njegovi šabački su ponosni na njega.
- Bogdan je veliki potencijal, mnogo radi, privržen je fudbalu, željan znanja i napredovanja. Za nas nije slučajno što je baš on izabran među 120 mališana u Kovilovu i što su Barselonini treneri prepoznali njegov potencijal. Bitno je da je svestan koliko puno mora da radi i da trenira - naglašava njegov trener Ognjen Lekić.
Iako se u fudbal zaljubio gledajući Premijer ligu uz tatino navijanje za košarku, Bogdanova najveća želja je da jednog dana zaigra za Barselonu i da na svojim leđima ponese broj 8 koji je u tom timu nosio njegov idol Andres Inijesta.
Pred Bogdanom je uskoro pravo životno iskustvo. Ukoliko bude ispunio očekivanja i svoja i Barseloninih trenera, mogao bi da postane stalni član La Masije. To bi značilo i preselenje čitave porodice u Barselonu. Njegovi roditelji su spremni, kao i svi roditelji, tu su za dete i njegovu sreću.
Polaznici čuvene Barselonine škole fudbala La Masija su, pored Bogdanovog idola Inijeste, bili i Leo Mesi, kao i Žerar Pike. Bogdan sanja da bude u njihovom društvu, a koliko voli fudbal govori i to da je i tokom razgovora trčao za loptom i vežbao sa svojim drugom Ognjenom Grubješićem.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa