1. avgust 2019.1. avg 2019.
Koncept za budućnost
50. PLIVAČKI MARATON „JARAK – ŠABAC“ - TRKA MIRA

Koncept za budućnost

Spoj tradicije i budućnosti. Povratak suštini zbog koje je osmišljen Maraton. Plivači iz tri grada, štafetni princip. Nastupa 24 plivača, uz nekoliko takmičara iz Jarka. Propratni program. Jačanje spona Mitrovice i Šapca, Srema i Mačve
Za svega nekoliko dana, u nedelju, 4. avgusta, tradicionalni plivački maraton „Jarak – Šabac“ postaće gospodin od 50 leta, ali umesto mnogo svećica i torte sačinjene od uspomena, ovogodišnje izdanje će spojiti prošlost, sadašnjost i budućnost. Biće to 50. maraton koji baštini uspomenu na nevine žrtve, slavi ljudskost, hrabrost, humanost, mir i istovremeno je početak nečeg novog. Leta 2019. godine zaveslajima će talase hrabro „seći“ deca iz Mitrovice, Šapca, Valjeva, odnosno plivači klubova „Delfin“, „Valis“ i „Sremska Mitrovica“.
-Vreme je da se na ovaj jubilarni Maraton vratimo izvornom konceptu, odnosno onome zbog čega je kompletna manifestacija nastala, a što se izgubilo u prethodnom periodu. Plivački maraton čuva sećanje na žrtve čuvenog „Krvavog marša“, na one koji nisu uspeli da izdrže i one koi su položili život pokušavajući da pomognu nevinim ljudima u vremenu zla i straha. To je koncept od koga je sve počelo i koji moramo da čuvamo i ističemo. Uvereni smo da na ovaj način postavljamo temelje da „Trka mira“ traje i u narednih 50 godina – ističe predsednik Organizacionog odbora Božidar Katić.
Novi principi su istovremeno spona tradicije i novog početka događaja koji je karakteristika našeg grada početkom avgusta.
-Startuju 24 mlada plivača, uzrasta od 14 do 20 godina. Tri kluba, iz tri grada, predstavlja po osam plivača. Svi će imati drugačije kapice kako bi u svakom trenutku bilo vidljivo kojem timu pripadaju. Svi će zaplivati u Jarku, a sa njima i nekoliko plivača iz ovog sela. Posle prvog kilometra, Jarčani se izdvajaju, a ostali nastavljaju trku tako što po jedan iz svakog kluba pliva još jednu deonicu, od jednog do tri kilometra, a ostali se penju na čamac. Posle te deonice dolazi do zamene, novi plivač menja prethodnog i taj štafetni princip ostaje sve do Železničkog (starog) mosta. Tu ponovo u vodu ulaze svi i plivaju do cilja. Plivač koji prvi dopliva donosi pobedu svojoj ekipi. Posebnu pažnju posvetili smo bezbednosnom aspektu. Svaki tim ima veliki čamac sa tendom koji prati plivače, ali i mali iz kojeg ulazi izmena i na koji se penje takmičar koji je završio svoju deonicu. U tom čamcu je i trener čiji zadatak je da proceni kada je vreme za izmenu. Uz njih, svoje plovilo će imati licencirani sudija iz Valjeva, kao i spasilačke ekipe, odnosno drugo osoblje. – pojasnio je direktor Maratona Mikica Veljović.
Kao i do sada, „Trka mira“ će biti dvodnevna manifestacija koja će uz, već poznate, sportske sadržaje, drugu godinu nositi i edukativni karakter oslikan kroz istorijski čas u selu Jarak gde će se svi upoznati sa „Krvavim maršom“ i žrtvama čija je sen deo temelja Maratona.
-Ponovo u Jarku organizujemo istorijski čas, ko nije bio prethodne godine, pozivam da dođe ove, jer je to nešto posebno, istovremeno emotivno, poučno i edukativno. Tu je prilika i da se vide fotografije, do sada nepoznate javnosti, iz nemačkih arhiva. Kroz čas na primeren način ukazujemo na značaj i sušptinski aspekt samog Maratona. Pre nekoliko meseci smo se suočili sa velikim izazovom. Da bi ugostili vrhunske plivače neophodni su višemilionski iznosi, a ni to ne bi bio garant, jer većina najboljih u ovom periodu pliva maratone koji se boduju za Svetski kup. Istovremeno, dugo nije bilo učesnika sa našeg područja, što nije dobro. Savez za maratonsko, master i daljinsko plivanje Srbije nije želeo da nas podrži u nameri da održimo prošlogodišnju formu, te smo odlučili da osmislimo nešto novo, što će očuvati tradiciju, promovisati osnovne principe i razloge same manifestacije, promovisati plivanje mladima, opstati u prvoj nedelji avgusta kako nalaže tradicija, sačuvati Marton u narednim decenijama, a opet da finansijska izdvajanja budu primerena trenutku. Verujem da je ovogodišnja Manifestacija uspela na svakom od tih zadataka – smatra direktor Turističke organizacije grada Šapca (TOŠ) Srđan Mitrašinović, koji dodaje da je Maraton u istoriji prolazio različite promene, sadržaj, ali je opstajao.
Plivački maraton „Jarak – Šabac“ – „Trka mira“ je način da se dodatno učvrsti dobra saradnja gradova Sremske Mitrovice i Šapca, ovim povodom izuzetno važna za pobedu nad zaboravom.
-Mislim da nema više preživelih logoraša koji su te 1941. godine primorani da trče od Šapca do Jarka. Zbog svakog od njih nemamo pravo da zaboravimo događaj, ni sve što seća na njega. Učesnike su u nekim selima polivali ključalom vodom, a Jarčani su rizikovali živote izlazeći i donoseći hleb i vodu. Mnogi meštani su stradali zbog gesta humanosti. Zbog tih događaja čast mi je što mogu da budem deo organizacije manifestacije koja ne dozvoljava da se zabrorave nevini i onima kojima je ljudskost bila iznad brige za sopstveni život. Jako mi je drago i svim srcem podržavam predlog gospodina Mitrašinovića za stvaranjem spomen-kompleksa na mestu gde su mnogi ostavili svoje živote te strašne 1941. godine – naveo je na konferenciji za medije predstavnik Sremske Mitrovice i zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje Milan Kovačević.
Iako je princip plivanja štafetni, avgusta 2019. godine, posebna, spona uspomena, ali i fizička veza između Jarka i Šapca je očuvana, što je i najvažnije.
-Tragičan događaj je zauvek spojio naše mesto i Šabac, obnovljena je realcija osnivanjem Maratona i ona je sačuvana i danas. Veliki značaj za Jarak ima ovaj događaj i mogu da kažem da smo spremni za sve izazove koji su nam povereni, te ne sumnjam da ćemo biti dobri domaćini – navodi predsednik Saveta Mesne zajednice Jarak Dragan Markićević.
Zalog za budućnost je i želja plivačkih trenera da se maratonsko plivanje, koje je evidentno u krizi, promoviše i popularizuje među mladima.
-U sva tri grada treniraju bazenski plivači i otvorene vode nisu nešto gde su oni često. Na ovaj način želimo i da motivišemo one kojima više odgovara tempo plivanja na duže staze da se oprobaju u maratonskim distancama – navodi trener Plivačkog kluba „Delfin“ Nebojša Poznanović.
Ove godine neće biti muzičko-zabavnog programa na Starom gradu, što je takođe odluka Organizacionog odbora, jer, kako navode, događajem se čuva uspomena na tragičan događaj, te muzika nije primerena.
Organizatori „Trke mira“ su Turistička organizacija Šapca (TOŠ) i Mesna zajednica Jarak, uz pokroviteljastvo gradova Šabac i Sremska Mitrovica.
Konferencija u Mitrovici
Pre konferencije u Šapcu, povodom predstojećeg plivačkog maratona održana je konferncija za medije u Sremskoj Mitrovici, gde je tamošnjim predstavnicima medija predstavljen novi koncept tradicionalno, sada već sportsko-edukativne manifestacije. Uz učesnike koji su govorili i na konferenciji u našem gradu, u Mitrovici je svoje viđenje značaja Maratona i saradnje dao gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader.
-Ovo je još jedna prilika da učvrsti prijateljstvo između dva grada, ali i Srema i Mačve. Problemi su prisutni , ali uprkos njima drago mi je što ovakav maraton odoleva svemu i traje i dalje. Posebno zadovoljstvo je i prilika za mitrovačke plivače da učestvuju u događaju koji postoji pola veka, budu deo velike tradicije i okušaju se u zahtevnoj disciplini kao što je plivački maraton – istakao je Sanader.

Program ovogodišnjeg Maratona
U subotu, 3. avgusta, od 17 časova startuje u Jarku takmičenje za najbolji riblji kotilić. Učesnike će ugostiti lovački dom. Od 19:30 počinje istorijski čas, posle koga će uslediti obraćanje organizatora. Predstavljanje plivača predviđeno je za 20 časova, a prvi dan zatvara proglašenje najboljeg kulinara.
Glavni dan „Šabačkog plivačkog maratona – trke mira – Jarak – Šabac“ je nedelja, 4. avgust. Maratonci startuju u Jarku od 11 sati. Dok oni plivaju, na Starom gradu u Šapcu već je u toku program. Otvaraju ga kajakaške trke jednoseda pionira i mlađih pionira, od 10, odnosno 10:20, obe su na distanci od 500 metara. Istovremeno, na plaži, već po tradiciji, Šapčani će moći da gledaju državno prvenstvo u rvanju na pesku. Prve borbe počinju od 10 sati.
Zvanično proglašenje pobednika maratonske trke je u 15 časova.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa