1. avgust 2019.1. avg 2019.
“Opasnost” od koje niko nije siguran
Epidemija čitanja „osvojila“ Biblioteku šabačku

“Opasnost” od koje niko nije siguran

Tokom letnjih meseci veća je potražnja za beletristikom. Od savremenih pisaca Elena Ferante je čest izbor Šapčana, zatim Federik Bakman. Skandinavski pisci trilera su veoma popularni. Srednja generacija vraća se klasicima domaće i svetske književnosti. Slobodan Selenić, Danko Popović i Dobrilo Nenadić su naši pisci čije se knjige rado čitaju. Herman Hese je uvek aktuelan, a uz njega i Šlink
Tragom priče o neobičnoj epidemiji koja je „osvojila“ Biblioteku šabačku posetili smo glavno „žarište“ kako bismo saznali više o nesvakidašnjoj opasnosti koja preti istinskim knjigoljupcima. Bibliotekarka i informator Ana Pavić, upoznala nas je sa simptomima, indikacijama, merama opreza koje nosi duži boravak u gradskom hramu knjige. Prevelika izloženost određenim sadržajima nosi rizik da se češće vraćate po dozu propisanog leka.
-Tekst je nastao kao kombinacija dva postojeća, o posećenosti naše ustanove i „Biblioteka je lek za recesiju“( projekat iz 2012. godine). Želele smo da na nesvakidašnji način predstavimo čitanje kako bi ljudima bilo zanimljivo. Velika zainteresovanost Šapčana za čitanje je svakog leta. To nas je nagnalo da napišemo tekst koji je objavljen na sajtu. Ponedeljkom i petkom u proseku nas poseti oko 700 korisnika. Ovo je način da im se zahvalimo na ukazanom, jer su veoma strpljivi, pažljivi. Raditi sa ljudima koji posećuju Bibilioteku je pravo zadovoljstvo, uprkos vrelim danima.
Koliko je teško preporučiti štivo za čitanje?
-Nekada je teško, a nekada veoma lako preporučiti knjigu. Dolaze nam stranke koje žele određen naslov, a ukoliko nije dostupan ukažemo na to da je u Pozajmnom odeljenju, kako za decu, tako i odrasle, otvoren pristup. Mogu pogledati knjige, a možda će im neki drugi naslov privući pažnju, ako željeni nije dostupan. Uvek smo prisutni kako bismo korisnike posavetovali i pomogli im u odabiru. Jedna od osnovnih ideja je da iz Biblioteke izađu zadovoljni i sa knjigom u ruci.
Omiljeni naslovi Šapčana tokom leta?
-Značajan broj Šapčana preko leta ostaje u gradu i to je pravo vreme za prepuštanje dobrom štivu. Uz naslove koje pozajme iz Biblioteke uživaju na gradskoj plaži, ili dok odmaraju na nekoj drugoj destinaciji. Naša ustanova ima jaku čitalačku bazu, koju čine „stari“, verni korisnici. Poznajemo se dugo i sa njima razmenjujemo preporuke, ideje. Tokom letnjih meseci veća je potražnja za beletristikom. Od savremenih pisaca Elena Ferante je čest izbor Šapčana, zatim Federik Bakman. Skandinavski pisci trilera su veoma popularni. Primetili smo da se srednja generacija vraća klasicima domaće i svetske književnosti. Slobodan Selenić, Danko Popović i Dobrilo Nenadić su naši pisci čije se knjige rado čitaju. Herman Hese je uvek aktuelan, a uz njega i Šlink. Toplo bih preporučila roman „Čitač“, jer je izuzetno štivo koje poseduje neprolaznu vrednost. Knjiga Vladete Jerotića „O roditeljstvu“, privukla mi je pažnju, jer mirnim, vrlo pitkim stilom sa drugačijeg stanovišta, naučnog, ali i hrišćanskog čitaoca uvodi u priču u vaspitanju i odgajanju dece. Nije reč o instant rešenjima i zbog toga je veoma značajna. Edicija Agape, nastala na osnovu istoimene televizijske emisije je vredna pomena. Značajan broj korisnika se bavi naučno-istraživačkim radom i Biblioteka u svom fondu poseduje stručne knjige i literaturu koja im je neophodna. U toku letnjih meseci čitaonica je ispunjena studentima. Trudimo se da za svakog bude po neki naslov, jer Biblioteka postoji zbog svojih korisnika.
Kako se gradi posvećena čitalačka publika?
-Šabačka publika ima zavidan čitalački ukus i navike. To nije subjektivno, jer smo se informisali o fondovima drugih biblioteka, posebno grada Beograda. Dobijamo dobre ocene i pohvale. Važno je da od samog početka dete bude naviknuto na knjigu i zbog toga smo ponosni na rad sa najmlađima, program „Rođeni za čitanje“. Mladi od 15 do 24 godine su delikatna grupa. Nakon završetka osnovne škole prelaze sa pozajmnog odeljenja za decu na odeljenje za odrasle. Naš zadatak je da ih informišemo, pomognemo da prihvate, zavole pravu književnost i čitanje.
Da li je bibliotekar zaista pročitao sve knjige?
-Često nam i korisnici postavljaju isto pitanje. Kao što možete primetiti trenutno je vreme hiperprodukcije, a slično je i sa knjigama. Dešava se da postoje dve ili tri sa istim naslovom i teško je poznavati apsolutno sve. Ipak, naša obaveza kao bibliotekara je da budemo informisani. Nabavka knjiga se obavlja u kontinuitetu. Pratimo potrebe korisnika, nova izdanja, kako bismo zadovoljili različite ukuse, ali i kreirali pravu čitalačku publiku.

Osim kao hram knjige Biblioteka šabačka se izdvaja i organizacijom brojnih drugih sadržaja.
-Savremena biblioteka nije samo mesto gde korisnik može da pozajmi knjigu, nego i da dobije određenu informaciju, sazna nešto novo i uživa. Organizujemo koncerte klasične muzike, književne matine za decu, izložbe istaknutih umetnika koji jedno svoje delo daruju Biblioteci.
Ukoliko još uvek niste postali strastveni, istinski bibliofil, sada je prilika da se upustite u uzbudljivo, nesvakidašnje putovanje zvano čitanje.
Ozbiljna epidemija
u Biblioteci!
Dragi čitaoci, dužnost nam je da vas obavestimo da je u Biblioteci šabačkoj zavladala ozbiljna epidemija! Šapčani su inficirani knjigom i čitanjem!
Simptomi su: izražena sreća, potreba za znanjem i saznanjem, odsustvo želje za trivijalnim sadržajima. Ono po čemu se ova epidemija razlikuje od svih do sada registrovanih je što se ljudi i zaraze i izleče na istom mestu – u Biblioteci. Prema izveštajima bibliotekarki, svaki inficirani korisnik dobija knjigu, jer je to jedini lek za ovu neobičnu bolest.
Sastav leka: jedna knjiga-informacija sadrži količinu, nemerljivu naučnom metodom, supstance koja se povoljno odražava na psihofizičko zdravlje konzumenta.
Dejstvo leka: čitanjem se poboljšava kultura govora i komunikacije, stiču znanja iz različitih oblasti, a katkad i veštine koje se mogu upotrebiti u svakodnevnom životu.
Indikacije: zatvoreno i usporeno srce, malo korisno i nama i drugima; mrzovolja, netolerantnost, nespremnost da saslušamo i uvažimo druge; sklonost ka neukusu i preterivanju svake vrste, nesporazumi nastali na osnovu neobaveštenosti, moguće zloupotrebe manipulacijama i neistinama.
Doziranje i način primene: što konzument više čita, šanse da ostane zaražen, ali i izlečen u isto vreme, sve su veće.
Neželjena dejstva: osim što će neko pomisliti da je bibliotekar baš sve pročitao, nema neželjenih dejstava.
Upozorenje: ne otići baš nikad u Biblioteku i ne čitati, preti da budemo nesigurni u društvu, bez stava, pred sopstvenom decom loš primer. U Biblioteci je hrana za dušu, a pošto definicija kaže da dušu svi imamo, Biblioteka je za sve nas!
Način izdavanja leka: lek se izdaje uz člansku kartu Biblioteke šabačke.
Rok trajanja: neograničen.
Tekst i foto: Biblioteka šabačka/ A. Pavić
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa