1. avgust 2019.1. avg 2019.
GOJAZNOST PSA OZBILjAN PROBLEM

Ne padajte na tužan pogled

Psa treba hraniti uvek u približno isto vreme i ne davati mu drugu hranu između obroka. Ukoliko dođe do većeg povećanja telesne mase preporučuje se uvođenje posebne, dijetetske hrane
Gojaznost je kod pasa, kao i kod ljudi, pre svega ozbiljan zdravstveni, a tek onda i estetski problem. Javlja se zbog neadekvatne ishrane i smanjene fizičke aktivnosti. Tako se sa ovim problemom najčešće susreću psi koji žive u većim gradovima u stanovima i koje vlasnici ne šetaju redovno i dovoljno. Javlja se i posle sterilizacije, odnosno kastracije, kao posledica hormonskog poremećaja.
-Višak telesne težine kod pasa uzrokuje brojne zdravstvene probleme. Utiče na rad srca, može izazvati pojavu dijabetesa, stvara probleme u mišićima i zglobovima, oboleva jetra. Ljubimac se brže umara i teže kreće. To vodi nastanku još kilograma viška. Zato je važno, sa jedne strane, obezbediti psu dovoljno kretanja i fizičke aktivnosti, a sa druge strane, ograničiti mu ishranu i prilagoditi je načinu života psa, ističe veterinar dr Jelena Simić.
Naša sagovornica navodi da vlasnik ne treba da „pada“ na molećiv pogled svog najboljeg četvoronožnog prijatelja i da sa njim deli sve što jede. Kaže da psa treba hraniti uvek u približno isto vreme i ne davati mu drugu hranu između obroka. Ovo važi i kao prevencija. Ukoliko dođe do većeg povećanja telesne mase preporučuje se uvođenje posebne, dijetetske hrane.
Pri tom, psi koji su dosta gojazni ne smeju se forsirati na fizičku aktivnost, nego im prvo treba uvoditi duže šetnje ili ih šetati više puta dnevno, a kasnije, kada pas izgubi nešto masnih naslaga i stekne kondiciju, uvoditi trčanje i igranje lopticom ili nekom drugom igračkom.
-Ukoliko pas oboli od bilo koje bolesti višak kilograma je može iskomplikovati. Operacije koje bi inače bile rutinske postaju rizičnije, a i štenjenje gojaznih ženki može biti rizično, napominje dr Simić.
Pas je gojazan ako mu se ne mogu lako osetiti rebra pod rukom i ako nema struk. Isto kao i kod ljudi. Rečeno u brojkama, prekomerna težina je svaka veća od 15 odsto od propisane kao idealne za određenu rasu. Vlasnici mešanaca mogu pogledati tabele rasnih pasa slične veličine, ukoliko ne veruju odokativnoj proceni.
Istraživanja su pokazala da masno tkivo proizvodi hormon leptin koji mozak stimuliše da traži još hrane i tako se stvara začarani krug.
Takođe, stručnjaci tvrde i da su neke rase sklonije gojenju od drugih. Tu spadaju zlatni retriveri, labradori, jazavičari, koker španijeli.
Proces gubljenja klaže je dug i zahteva strpljenje. Čitava porodica treba da učestvuje u njemu i ne sme se dozvoliti da neko „sabotira“ i hrani psa kada ostali ne gledaju.
Ipak, kada se željeni kilogrami izgube to je samo prva faza. Druga faza, podjednako bitna, jeste održati željenu telesnu težinu kod psa, za šta je takođe potrebna jaka volja i čvrst karakter, vlasnika.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa