1. avgust 2019.1. avg 2019.
Odan selu i poljoprivredi
LIK NAPREDNOG
POLjOPRIVREDNOG STRUČNjAKA

Odan selu i poljoprivredi

Pre nego što savetuju ratare, trebalo bi da taj savet praktično provere na svojoj ili zakupljenoj zemlji, kaže Mladen Ignjatović, izuzetno vredan i uspešan poljoprivredni stručnjak iz Klenja
Bez obzira što je na nedavnom ispraćaju u penziju, među brojnim gostima jedan od prisutnih, narodni poslanik u Skupštini Srbije Milijan Miletić iz Svrljiga izjavio da mu je Mladen Ignjatović iz Klenja, “politički otac”, misleći na sve što je ovaj vredni poljoprivredni stručnjak učinio za njega u političkoj promociji, Mladen je bio i ostao perjanica sela i poljoprivrede.
On je diplomirani inženjer, rođen 1953. godine u Bogatiću. Najviše obrazovanje stekao je na Višoj poljoprivrednoj školi u Šapcu 1974, na smeru ratarstvo i poljoprivredna mehanizacija. Poljoprivredni fakultet završio je 1976. godine u Beogradu, a Fakultet organizacionih nauka 1990. godine. Specijalistički rad iz oblasti ekonomike i organizacije poljoprivredne proizvodnje, odbranio je 1998. godine u Prištini. Master studije završio je 2016. godine na fakultetu za privredu i pravosuđe u Novom Sadu.
Mladen ponosno ističe da mu je visoko obrazovanje dosta pomoglo u poslu koji je od malena voleo. Od 1977 do 2004. godine obavljao je dužnost direktora i zamenika direktora u nekoliko zadruga i preduzeća, a od 2004. do 2017. radio je na poslovima regionalnog predstavnika u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad. Tokom 2017. godine je imenovan za pomoćnika direktora za komercijalne poslove u pomenutom institutu i na toj funkciji bio sve do penzionisanja.
Ponosno ističe da je na prigodnoj svečanosti imao priliku da pozdravi čak 42 doktora nauka i više predstavnika Srpske akademije nauka, odbora za poljoprivredu i selo, ali dodaje da se najlagodnije oseća u ulozi savetodavca poljoprivrednih proizvođača, a i sam deli njihovu sudbinu, budući da znanje obavezno proverava na svojoj njivi.
- Tako bi trebalo da se ponašaju i drugi stručnjaci u ovoj oblasti rada. Oni koji nemaju zemlju, trebalo bi da je uzmu u zakup. U svakom slučaju pre nego što nešto savetuju ratarima, treba praktično da isprobaju na svom posedu ili onom koji su zakupili, ističe Ignjatović, koji uporno sve što je naučio i savetovao prethodno proverava na sopstvenom imanju.
Lično ističe da će biti agronom dok živi, a posebno se prijatno oseća kad stegne žuljevitu seljačku ruku u znak zahvalnosti ratara za dobar savet i uspešnost u veoma zahtevnom poslu.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa