8. avgust 2019.8. avg 2019.
REČ STRUČNjAKA

Kukuruzna zlatica

Kukuruzna zlatica je ekonomski značajan problem u monokulturi kukuruza. Radi se o insektu čije dimenzije se kreću 6-7 mm. Na pokriocima ženka ima tri uzdužne pruge, a mužjak samo jednu. Dobri su letači. Jaja polaže u sloju zemljišta od 15 cm u osnovi biljaka. Jaje dugo oko 0,5 mm, ovalnog oblika i bledo žute boje. Larva je izdužena, tanka, bele boje sa tamnom glavom. Prezimi u stadijumu jaja u zemljištu na dubini 10-30 cm.
Larve se pojavljuju polovinom maja. Hrane se korenom kukuruza tokom dve do četiri nedelje. Kada završe razvoj, ulutkavaju se u blizini korena, a nakon nedelju dana izlaze odrasle forme.
Najznačajnija biljka hraniteljka za kukuruznu zlaticu jeste kukuruz. Najveće štete prave larve ishranom na korenu. U početku se ubušuju u koren, a zatim ga pregrizaju u blizini glavne stabljike. Usled ovakvih oštećenja biljka gubi oslonac i zauzima specifičan položaj koji podseća na „guščiji vrat“. Štetu nanose i odrasle forme ishranom na listu i svilom sa vrha klipa, što ima za posledicu lošu oplodnju i formiranje rehuljavih zrna.
S obzirom na to da se larve hrane korenom kukuruza, osnovna mera suzbijanja ove štetočine jeste plodored. Kukuruz se ne sme gajiti u monokulturi.
Dipl. inž. Slobodan Gošić - savetodavac za zaštitu bilja

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa