8. avgust 2019.8. avg 2019.
Tvrđava dobrog zvuka

Tvrđava dobrog zvuka

Festival skoro dve decenije okuplja priznate domaće i regionalne bendove, mlade neafirmisane sastave. Tvrđava na Starom gradu bila je stecište ljubitelja kvalitetnog zvuka. Koncert „Goblina“ verujem da može „izvući“ čitav festival. Reč je o sugrađanima, pružili su sebe do kraja na bini, pokazali koliko im znači nastup u Šapcu i kada bi mogli da garantuju uvek performans na tom nivou, nemam ništa protiv da budu tu svakog leta
Tradicija i verna publika, pokazale su da sedamnaesto izdanje ŠLF-a još uvek privlači pažnju. Moto Festivala bio je "Vaše je samo da ponesete obuću za đuskanje“, a sudeći po fotografijama koje imate priliku da pogledate u našem listu, bilo je plesnih koraka u dobrom ritmu. Sinergija posetilaca i izvođača uticala je na atmosferu dobrog raspoloženja.

Šapčani otvorili Festival
Festival skoro dve decenije okuplja priznate domaće i regionalne bendove, mlade neafirmisane sastave. Tvrđava na Starom gradu bila je stecište ljubitelja kvalitetnog zvuka. Festival je otvorio šabački bend „Slonz“. Domaća publika i poznata scena donele su veću odgovornost za mlade muzičare.
-Svaka svirka je drugačija, posebno kada je na velikoj bini. To je dragoceno iskustvo, koje nam svakako znači u daljem radu. Program ovogodišnjeg festivala je veoma dobar i atmosfera je odlična - rekao je Nikola Mijailović, basista benda „Slonz“.
Kultni beogradski pop rok bend „Kristali“, uneo je pozitivnu energiju i optimizam u (ne)očekivano avgustovsko veče. Uz pregršt hitova iz karijere duge 25 godina publika je pevala u ritmu „Menjam se“, „Sasvim sama“ i „Pokreni se“.
Dobre vibracije
Početak druge večeri ŠLF-a, bio je rezervisan za šabački rok sastav Eho ton. Publiku u tvrđavi na ples je nagnao Davorin Bogović i nezaobilazna numera za đuskanje, „Mi plešemo“, ali i „Crno bijeli svijet“.
-Sviđa nam se atmosfera, organizacija i produkcija Festivala. Odziv publike je bio odličan i vajb koji smo delili sa njima je fenomenalan - rekao je Bogović.
Nakon Bogovića, na scenu je izašla hip hop grupa Bed kopi, koja je okupila mlađu publiku i one koji se tako osećaju.
-Na trenutak sam pomislio da će munje i gromovi da nas oteraju, ali izgleda da smo mi njih uz fantastično ozvučenje i ritam koji smo preneli na publiku - kaže Ajs Nigrutin član popularnog muzičkog dvojca.

Goblini kod kuće
Mladi bend iz Niša, zanimljivog naziva „Majdan“ predstavio se publici treće večeri, a nakon njih i „Smoke Mardeljano“ u svom stilu podstakao je publiku da repuje poznate rime. Nastup koji je masa okupljena u tvrđavi iščekivala je izlazak na scenu domaćih pankera, Goblina.
-Šabačka publika je naša i najveća odgovornost je upravo svirati ovde, na domaćem terenu. Penjemo se na binu sa iščekivanjem i odgovornošću prema njima, jer to nije isti koncert kao u Beogradu, ili nekom drugom mestu. ŠLF ne može da bude loš i smatram da je trenutno jedan od najboljih na Balkanu - rekao je Golub.

Buntovnici za kraj
Završno veče startovalo je bendom Zemlja gruva, a nakon njih na scenu je stupio daleko poznati multimedijalni umetnik Rambo Amadeus, dok je završnica pripala „večitoj deci buntovnicima“ protiv sistema Beogradskom sindikatu.
-Šabačka publika je poznata kao dobra, poštuje tvrđi zvuk. Iako nismo dugo nastupali zadovoljni smo nastupom i odzivom - istakao je Ognjen Janković.
Bina "kraj" Save, od leta 2003. godine, do danas bila je domaćin za više od 170 izvođača. Naredne kalendarske Šabački letnji festival slavi punoletstvo u sigurno dobrom ritmu.

Ocene publike
-ŠLF je Festival sa tradicijom. Dolazili smo kao klinci i to je muzički događaj koji nismo propuštali. Sada nismo u mogućnosti da budemo na svirkama svake večeri, ali pronađemo vremena za bar jedan koncert. Naravno, izbor je pao na „Gobline“. Sreo sam ljude koje nisam video godinama, ali su oni „redovna“ publika i čini se kao da vreme u tvrđavi drugačije teče, vratim se u srednjoškolske dane- kaže sugrađanin Spasoje.
-Mislim da su mi prethodna četiri dana dala energiju za znatno duži period. ŠLF je tradicija i to su dani kojima se radujemo. Izgradio je neku posebnu draž postavši nešto što nosi specifičnu energiju, te se lepo provedem i na koncertima grupa koje inače ne bih slušao. Bed kopi i Beogradski sindikat su svakako favoriti od objavljivanja, no super sam se osećao i na „Goblinima“, „Kristalima“, „Majdanu“... Čak ni neobično hladno vreme za avgust nije poremetilo to. Šteta što nije trajalo duže i već sada jedva čekam naredni - pojašnjava Stevan, naš sugrađanin koji je, kako ističe, redovan na Festivalu još od prvog izdanja.
-Pamtim i bolje Festivale, nešto mi je nedostajalo kako bih rekao da sam se dobro proveo. Ima i do muzičkog ukusa, ali najintenzivnije je ono što se rečima teško opiše. Kada pokušam da analiziram koncerte, ne sumnjam da su izvođači dali sve od sebe, verovatno da i realna ocena nije loša, ali negde sam izgubio osećaj u kome se pevaju numere i po završetku nastupa - pomalo razočarano naglašava Jovan.
-Nisam bio sva četiri dana u tvrđavi, nisam ni planirao, no moj „pik“ su bile poslednje dve večeri. Možda je nedelja mogla pružiti više, ali koncert, ne festivalski nastup, već koncert „Goblina“ verujem da može „izvući“ čitav festival. Reč je o sugrađanima, pružili su sebe do kraja na bini, pokazali koliko im znači nastup u Šapcu i kada bi mogli da garantuju uvek performans na tom nivou, nemam ništa protiv da budu tu svakog leta - prenosi utiske Mirko.
-Naš narod je svojstven po tome da stalno žali za prošlim vremenima, tako se i meni čini da je ŠLF nekada bio bolji. Ove godine su mogli da podele nastupe po tematskim celinama, odnosno po vrsti muzike. Ovako je potpuna papazjanija. Verujem da ni jedno veče niko od publike nije došao zbog sva tri nastupa, jer izvođači nisu imali dodirnih tačaka. Iako je bilo zvučnih imena, smatram da je Beogradski sindikat bio najjači adut ovogodišnjeg ŠLF. Volim tu vrstu muzike, imaju harizmu i energiju na sceni, ali i jasnu poruku, a istovremeno su aktuelni. Samo sam njihov nastup ispratila i bilo je očekivano dobro. Bilo je još dobrih izvođača, ali su “reciklirani” odnosno godinama nisu ništa novo objavili, kaže Milica.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa