8. avgust 2019.8. avg 2019.
foto: j. r.

foto: j. r.

50. PLIVAČKI MARATON „JARAK – ŠABAC“

MITROVICI TRKA Mira

Tradicija uz novi koncept. Takmičenje tri grada, Mitrovčani prvi. Publika pozdravila plivače. Forma Maratona za budućnost. Većini plivača prvo takmičenje na otvorenim vodama. Sačuvano sećanje na žrtve „Krvavog marša“
-Prvi put sam plivao takmičenje na otvorenim vodama i to je jedan poseban doživljaj. Mislim da još dominira taj utisak u odnosu na uspeh i pobedu koja je izuzetno važna. U nekim deonicama talasi su bili nešto viši i onda tek uvidite koliko je drugačije nego u bazenu. Drago mi je zbog trijumfa, drago mi je što smo svi isplivali Maraton i nadam se da se vidimo i naredne godine – rekao je Đorđe Todić, 16-godišnji Šapčanin koji pliva za ekipu Mitrovice, odmah po izlasku iz reke. Prvi put su se takmičile ekipe, no Đorđe je imao čast da prvi stane pred predstavnike medija, jer je i prvi doplivao do cilja (03:18,39).
Trku su počela 24 učesnika, takmičara tri kluba, iz Mitrovice, Valjeva i Šapca, uz nekoliko plivača iz Jarka koji su isplivali samo jedan deo deonice, sačuvavši sponu između te mesne zajednice i našeg grada, sponu nastalu na tragičnom događaju, ali stvorenu i očvrsnutu prijatljestvom, humanošću i sećanjem. Prvi kilometar su plivali svi, potom je usledilo štafetno nadmetanje do železničkog mosta, u kome su se smenjivale izmene u svakom timu, posle kilometra, a u vodi je svakog trenutka bio po jedan plivač svake ekipe, da bi pod „starim mostom“ ponovo zaplivali svi i vodili bitku sa talasima sve do plaže Stari Grad.
-Mogu reći da smo presrećni, jer su svi uspešno odgovorili na više izazova novog koncepta manifestacije po kojoj je grad poznat. Najvažniji je bio bezbednosti aspekt i kada tu nije bilo ni najmanjeg problema, već je učinjen veliki korak. Plivali su mladi ljudi, osetili plivanje na otvorenim vodama i verujem da je daljinsko plivanje dobilo nove poklonike, a prema izveštaju sa trke, kao i po slici na Starom Gradu, vidimo da je ovakva forma trke naišla na veliko odobravanje posetilaca, pratilaca, što je izuzetno važno, jer je ovo koncept maratona za budućnost. Naša želja kao organizatora je da u narednom periodu traje princip viđen 4. avgusta – naglasio je direktor Turstičke organizacije Šapca Srđan Mitrašinović.
Tokom nešto manje od 19 kilometara, predstavnici ekipa su bili blizu i smene u poretku su se dešavale često. Na kraju Mitrovčani prvi, Šapčani drugi, Valjevci treći. Od 24 učesnika, samo pet nije rođeno u ovom veku.

Vitez šampion
Šabački rvački osvojili su ekipnu titulu Kupa Srbije u disciplini rvanja na pesku. Tradicionalno, deo maratonskog programa je i takmičenje najboljih srspkih rvača na pesku u Šapcu, a poziciju najuspešnijeg tima zemlje u „greplingu“ učvrstili su Šapčani.
U konkurenciji sedam klubova i oko 60 rvača, VITEZ je ekipno bio najbolji, a sledili su ga Obrenovac (TENT) i DORĆOL (Beograd). Ekipšno sedmu poziciju osvojili su rvači drugog ovdašnjeg kluba MLADOSTI iz Bogosavca.
Svoje reprezente imale su sve uzrasne kategorije, od pionira do seniora, a ukupno su viđeni mečevi u 14 kategorija.
Propratni program, uz rvanje, upotpunio je i kajak. Najmlađi članovi Kajak kluba ZORKA (mini kajak i pioniri) imali su revijalne trke.

Sećanje
Manifestacija je počela dan ranije u odnosu na trku. U sremskom selu Jarak predstavljeni su plivači, tradicionalno takmičenje kulinara za najbolji riblji kotlić ovog leta zauzelo je mesto u programu u Jarku, no najbitniji događaj svakako je istorijski čas. Neki su se podsetili, neki proširili znanje, a treći saznali šta je „Krvavi marš“, kroz priče čuli kakve su razmere ljudske bezumnosti, zla na jednoj i humanosti, hrabrosti na drugoj strani. Sećanje na 1941. je jedini garant da se pobedi zaborav i da svi shvate šta je suština plivačkog maratona.

D. B.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa