8. avgust 2019.8. avg 2019.
U ŠAPCU PROTIV VELIKANA
VATERPOLO: KVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA

U ŠAPCU PROTIV VELIKANA

Gradski bazen će ugostiti šest ekipa. Po četiri najbljolje će se plasirati u narednu rundu. Među šest ekipa, četiri sa iskustvom grupne faze elitnog nadmetanja
Posle nastupa „Metaloplastike“ davne 1988. u Kupu evropskih šampiona, Šapčani nisu imali priliku da gledaju kvalifikacije ili samo takmičenje najvišeg evropskog ranga (Liga ili Kup šampiona). Jeste „Mediicnar“ postao šampion 2017. godine, no preveliki zahtevi EHF u odnosu na budžet kluba, onemogućili su ovaj kolektiv da se okuša u kvalifikacijama.
Godine 2019. ŠABAC, klub i grad čije ime nosi ovdašnji vaterpolo kolektiv postao je šampion Srbije, objedinio najvažnije domaće trofeje i stekao, drugu uzastopnu sezonu pravo da se takmiči u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Ne samo da će na megdan velikanima, već će „čivijaši“ biti i domaćini velikim i bogatim ekipama na svom bazenu. Prvi krug kvalifikacija za nadmetanje najboljih klubova Evrope biće sprovedeno u dve grupe, a čast da budu domaćini po jedne dobili su Barselona i Šabac.
Od 29. avgusta do 1. septembra na Gradskom bazenu, za plasman u drugi krug boriće se: GALATASARAJ (Istanbul), najtrofejniji turski klub sa čak 27 titula i dugogodišnji učesnik grupne faze; DINAMO (Moskva), aktuelni šampion Rusije, bogati i uspešni klub iz velike zemlje, drugi po broju titula u istoriji ove države. Osim što je nastupao u grupnoj fazi Lige šampiona, dva puta je osvojio LEN kupa, a igrao i u nokaut fazi najjačeg takmičenja; ORADEA (Oradea), sadašnji vicešampion, a devetorstruki prvak Rumunije. Već je igrao u Srbiji u okviru Lige šampiona; APOLON (Atina), trećeplasirani tim A1 lige Grčke, odmah iza velikana, Olimpijakosa i Vuljagmenija, klub koji, poput Šapca, nema iskustva velikih evropskih rezultata, ali i klub čije rukovodstvo ulaže velika sredstva kako bi mogli što pre da se bore za titulu; C. ZVEZDA (Beograd), vicešampion Srbije, za mnoge prvi favorit u predstojećoj sezoni za titulu, finansijski ubedljivo najjači u Srbiji, značajno pojačan tokom letam nekadašnji šampion Evrope, učesnik Lige šampiona u nekoliko navrata i naravno ŠABAC (Šabac), osvajač duple krune, zvanični šampion i pobednik Kupa Srbije.
-Bićemo dobri domaćini, oni koji vole ovaj sport videće sjajne mečeve, a što je najbitnije, žrebom smo zadovoljni, jer imamo realne šanse za plasman u narednu rundu. Dinamo i Oradea jesu favorti, ali ne nedodirljivi, dok su ostali klubovi oni sa kojima možemo da se nosimo. Ne opterećujemo naš mlad sastav imperativom, ali verujem da i oni znaju da mogu do velikog uspeha – istakao je sportski direktor Anto Vasović.
Više o sistemu takmičenja u Šapcu, rasporedu utakmica i o personalnim karakteristikama klubova čitajte u narednim izdanjima „Glasa Podrinja“.
U Barseloni igraju: SINTEZ (Kazanj), STEAUA (Bukurešt), PAIS (Aiks), ENKA (Istanbul) i BANjA LUKA (BiH), uz BARSELONU (nije u pitanju mnogo poznatija i uspešnija Barseloneta, ona je direktan učesnik grupne faze). Po četiri ekipe iz obe grupe obezbediće plasman u drugi krug (13-15. septembra). Tamo čekaju: Jadran (Split), Terasa (Španija), Postdam (Nemačka), Vuljagmeni (Grčka), OSC (Budimpešta), Breša (Italija), Strazbur (Francuska), Lokomotiva (Gruzija). U toj rundi po osam timova će doći do plej ofa, završne kvalifikacione faze u kojoj dvomeči odlučuju o učesnicima Lige šampiona.
Ni eliminacija nije kraj evropskih takmičenja, jer oni koji se ne plasiraju u narednu rundu, nastavljaju u drugom kolu kvalifikacija za LEN kup.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa