15. avgust 2019.15. avg 2019.
Reagovanje

“NERAZUMEVANjE SINDIKALNIH AKTIVNOSTI UZ ZLOUPOTREBU MEDIJA ZA LIČNE-POLITIČKE CILjEVE”

-Osobo SS, ne znamo odakle toliki prezir i nipodaštavanje radnika komunalnog i čime je to izazvano? Radnici komunalnog su i građani ovog grada, i poseduju izuzetnu radnu etiku. Posle oluja, mitinga, vašara, festivala, bilo kakvog događanja u gradu, dok drugi spavaju i odmaraju, radnici komunalnog čiste đubre koje neodgovorni bacaju gde stignu, van kanti i kontejnera. Na +35 okopavaju i zalivaju cveće, vade papiriće, pikavce i ostalo smeće koje odgovorni građani bacaju gde stignu. Zahvaljujući njihovom radu i trudu grad izgleda tako kako izgleda, prva varoš u Srbiji.
-Sindikati u JKP Stari grad ne prave razlike među radnicima ni po osnovu vere, rase, kulture, obrazovanja, političkog opredeljenja. Za nas su svi radnici isti i sa jednakim pravima.
-Samim naslovom teksta nas svrstavate i politički opredeljujete, samovoljno i bez argumenata, iako je Nezavisni sindikat JKP Stari grad deo USS Sloga, čiji je predsednik Željko Veselinović, a koji je deo Saveza za Srbiju.Sa njim smo bili na pregovorima kog gradonačelnika pre svih ovih događanja. Nismo naišli na razumevanje.
-Ne znamo, takođe, čemu služi komentar o bivšem direktoru (koji je u vremenu koje pominjete bio deo vladajuće političke garniture u gradu i pretpostavljamo da je ispoštovao sve zahteve koalicije kojoj je pripadao, kao i svi drugi pre i posle njega) i o tome za koga je on 2016. radio kampanju. Kakve to ima veze sa zahtevima radnika komunalnog u julu 2019.g.?
- Kada pominjemo zapošljavanje (bivših direktora, sinovica, kumica i sl.) i mi mislimo na Yazaki, Hemofarm i mnoge druge privatne kompanije gde su se oni, kao stručnjaci, mogli zaposliti, pa time rasteretiti troškove u JKP.
-Takođe nije nam jasno kako dođoste do cifre od milion evra za prostor u kome radimo? Mi tražimo da se komunalnom preduzeću reši problem prostora, da sva vozila i oprema budu na jednom mestu radi racionalnije upotrebe, i ne pitamo gde? Izbegli bismo trošak plaćanja mesečne zakupnine. A dugovanje gradske uprave prema komunalnom pominjemo samo za obavljene a nefakturisane radove u prethodne 2-3 godine (to bi svakako pokrilo isplatu solidarne pomoći). Izgleda da vi znate mnogo više i od nas!
-Što se tiče troškova vode (umanjiste prihod Vodovodu), možda je grad mogao da uradi bunar i crpnu stanicu, u krugu tog mesta gde bi bili smešteni svi radnici, jer ovaj bunar, iako ga je radio JKP ne možemo poneti sa sobom, on ostaje Mašinokopu!
-Kakve veze sa sindikalnim zahtevima radnika komunalnog ima “predsednik Srbije koji ne razume funkciju građana u društvu”? Radnici komunalnog, pretpostavljamo da se slažete, kao i svi drugi građani, će svoje političke stavove izraziti zakruživanjem nekog broja na glasačkom listiću, ili mislite da radnicima komunalnog i to pravo treba oduzeti?
-I na kraju, sindikati komunalnog preduzeća, nemaju izvitoperen pogled na društveni i politički život u gradu, jer se ne bave političkim životom istog već se bave sindikalnim aktivnostima vezanim isključivo za radnike komunalnog. Radnici komunalnog su svakodnevno u kontaktu sa građanima, samim obavljanjem delatnosti, i svakako znaju šta građani misle.
Bez obzira na sva vaša naknadna pisanja, sindikati više neće sa vama polemisati niti odgovarati na vaše proizvoljne, politički obojene i pristrasne komentare. Ponavljamo svoju ponudu osobi SS, da provede neko vreme sa radnicima komunalnog, možda će bolje razumeti i šta rade i gde rade i kako rade i u kojim uslovima rade i zašto nisu u drugim privatnim kompanijama.
Izvor:Vikipedija
“Sindikat je organizacija zaposlenih radnika osnovana sa ciljem da pregovara sa poslodavcem i izbori bolji status i zaštitu prava zaposlenih, odnosno da unapredi radnika.
U poslednjih 300 godina, sindikati su se razvili u više formi - pod uticajem različitih dešavanja iz okruženja u kojem deluju. Iako načini rada i delovanja sindikata nisu isti, oni uglavnom uključuju:
Obezbeđivanje raznih pogodnosti za članove:U razvijenim zemljama sindikati obezbeđuju pogodnosti za članove kroz obezbeđivanje pomoći, pružanje saveta u vezi sa , zaštitom na radu, zastupanje u sporovima protiv poslodavca itd. Kolektivno pregovaranje: vrlo važan segment delovanja sindikata, kada sindikati pregovaraju sa poslodavcem u cilju definisanja odnosa između radnika i poslodavca.Industrijske akcije: sindikati mogu organizovati ili protest u cilju ispunjenja svojih zahteva.Političku aktivnost: sindikati mogu promovisati rešenja koja odgovaraju članovima sindikata.
NEZAVISNI SINDIKAT JKP STARI GRAD ŠABAC

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa