15. avgust 2019.15. avg 2019.
Kroz Srbiju  i svet misli
Slobodan Topalović - izložba
povodom Mišarske bitke

Kroz Srbiju i svet misli

Umetnik mačvanske slikarske škole. Čuvar tradicije. Bogat likovni opus. Četiri decenije stvaralaštva. Imaginarni svet plodne ravnice
Slobodan Topalović postavkom „Kroz Srbiju i svet misli“ u Biblioteci šabačkoj napravio je mali presek izdvajajući iz svog opusa dela sa ratnom tematikom (Prvi svetski rat), kao i ona na kojima je prikazao lepotu prirode, istoriju srpskog naroda u čast obeležavanja godišnjice Mišarske bitke. Njegovo slikarstvo odlikuju imaginarni pejzaži, mačvanska ravnica, koji dobro orkestriranim govorom vedrog, direktnog kolorita ukazuju na stvaralačku individualnost.
-Čini se da je samostalna izložba Slobodana Topalovića u ovom prostoru došla baš u pravom trenutku. Umetnik na likovnom nebu našeg grada postoji više od četiri decenije, što je razlog za ponos i njegovi radovi tokom svog istorijskog hoda i učešća u polju poslova i senzacija umetnosti, tradicionalno liče na htonski, gotovo zadovoljavajući sporazum, koji insistira na poetičnim predstavama da se naslikaju ljudska bića, predstavnici flore i faune, kao suvereni delovi prirode i njene kosmičke magije - istakla je Sonja Petrović Jagić, direktorka Kulturnog centra.
Postavkom u Biblioteci posmatrač može steći uvid u stvaralaštvo Slobodna Topalovića, njegovu ljubav prema Mačvi i želju da se sačuva ono staro, lepo i retko.
-Biblioteka je ustanova koja čuva tradiciju, a to činimo na najbolji način kroz ovu izložbu. Sve dok na tradiciju budemo gledali kao na iskru koju prenosimo u budućnost, a ne pepeo prošlih vremena, do tada će i svet misliti kroz nas. Slobodan je slikar tradicije, mačvanske ravnice, portreta srpskih karaktera što je značajno za sve nas - navela je direktorka Biblioteke šabačke Jelena Podgorac Jovanović.
Na slikama u prvom planu su aranžmani različitih dešavanja sa ljudskim figurama u mačvanskim dvorištima gde umetnik želi da kreira imaginarni svet distanciran od pravila, dajući značajan doprinos očuvanju mačvanske slikarske škole.
-Teme koje prenosim na platno obojene su Srbijom i to se lako može uočiti na radovima. Ovo je moja 54. samostalna izložba za četiri decenije rada. Trenutno se bavim portretima po ugledu na čuvenog Paju Jovanovića - rekao je Slobodan Topalović.
Zainteresovani izložbu mogu pogledati do 23. avgusta 2019. godine.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa