22. avgust 2019.22. avg 2019.
180 godina postojanja
DAN OPŠTINE KOCELjEVA U ZNAKU VELIKOG JUBILEJA

180 godina postojanja

U ponedeljak, na Preobraženje Gospodnje, opština Koceljeva obeležila je svoj dan i proslavila jubilej vredan poštovanja, 180 godina postojanja. Avgust 19. se kao Dan opštine slavi od 2007, umesto 23. septembra Dana oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

Povodom Dana opštine u Domu kulture održana je svečana akademija na kojoj je o preobražaju ove varoši i njenih sela govorio predsednik Dušan Ilinčić koji je istakao da su u prethodnom periodu, zahvaljujući dobrom planiranju i jasno definisanim prioritetima, uz podršku države, stvoreni bolji životni standardi za sve stanovnike opštine.
–Dosta se uradilo na putnoj infrastrukturi. Asfaltirani su putevi. Napomenuću neke kao što je deo opštinskog puta Brdarica-Svileuva, kilometar puta prema školi u Gradojeviću, rekonstrusana Dušanova ulica, kilometar puta u Bresnici asfaltiran, otpočeti radovi na rekonstrukciji puta drugog A reda od Koceljeve prema Donjem Crniljevu u dužini od šest kilometara i važna deonica od Koceljeve prema Svileuvi je takođe završena. Asfaltirana su tri nova kilometra, ukupno 12 km sa prethodno urađenih devet- izjavio je Ilinčić.

On se, između ostalog, osvrnuo i na ulaganja u oblasti elektro-snabdevanja, posebno u ruralnim područjima opštine, na obnovu javnih objekata, kao i na koceljevačku privredu, ocenjujući da je sve jača ali i zahtevnija u infrastrukturnom smislu.

Prema njegovim rečima intenzivirane su aktivnosti i u oblasti vodo-snabdevanja. Osim ulaganja u postojeći sistem opština Koceljeva, iako to prvobitno nije bilo predviđeno, postala je član radne grupe vodosistema Stubo-Rovni Valjevo.
–Uspeli smo da uđemo u planiranje i projektovanje magistralnog cevovoda za snabdevanje Koceljeve vodom iz te fabrike vode. Koceljeva će u narednom periodu, zahvaljujući gospodinu Veroljubu Matiću, moći da računa na vodu iz brane Stubo-Rovni, što je, moramo priznati, ne mala stvar za Koceljevu, njene građane, privredu i sve subjekte kojima je voda neophodna- istakao je predsednik ove opštine.
O ovoj temi je u svom obraćanju povodom Dana opštine Koceljeva govorio i njen nekadašnji predsednik, a danas predsednik Skupštine opštine i narodni poslanik u republičkom parlamentu Veroljub Matić.
- Kreće postupak vodosnabdevanja iz akumulacije Stubo-Rovni gde nismo bili predviđeni u početnoj fazi da se dodatno snabdevamo vodom. Vlada Republike Srbije i predsednik su shvatili šta znači potreba jedne teritorije za zdravom, pijaćom vodom i mi krećemo u postupak da u narednom periodu budemo na ovom sistemu. Mi za sada imamo dobru, kvalitetnu vodu i dovoljne količine za ceo sistem. I danas radimo na poboljšanju vodosistema, kopamo i pravimo nove rezervoare da bismo povećali postojeći kapacitet. To je možda najveća stvar koju je ova opština i ovo rukovodstvo uradilo za neki budući period, za nova vremena- smatra Matić.
Ova lokalna samouprava će, prema rečima rukovodstva, u narednom periodu između ostalog raditi i na izgradnji prečistača komunalnih otpadnih voda, jer kao i većina drugih gradova i opština, nema rešeno pitanje a dosadašnja praksa nije dobra ni za građane ove ali ni drugih opština, nizvodno niz Tamnavu. Ova ozbiljna investicija, koja ne može biti realizovana bez podrške države, biće jedan od prvih prioriteta u oblasti infrastrukturnih ulaganja.
Matić je ocenio da je najavljena izgradnja brane u gornjem toku Tamnave kapitalno delo i podsetio da je reč o državnom projektu čiji je cilj sprečavanje poplava i u okviru kojeg će biti akumulirana određena količina vode koja će cevovodima stizati do oranica.
Po mišljenju mnogih žitelja ove opštine u poslednjih 15-ak godina u Koceljevi je evidentan najveći napredak. Govoreći o tome narodni poslanik je rekao da za deceniju i po nije promenjen prilaz politici razvoja te da je izabran dobar, razvojni put. On je podsetio i na ogromnu podršku države na tom putu, ističući da su, zahvaljujući predsedniku države Aleksandru Vučiću i direktorima JP Putevi Srbije i Srbija vode Zoranu Drobnjaku i Goranu Puzoviću, kroz infrastrukturne projekte u koceljevačku opštinu investirane milijarde dinara.
–Infrastrukturu razvijamo na specifičan način i idemo u dva smera. Ova opština je sa razuđenim tipovima naselja, sa brežuljkastim terenima i nije zgodno uraditi kilometre puteva, elektro i vodovodne mreže. Ipak, uspeli smo da uradimo mnogo toga i smatramo da treba da omogućimo našim seljacima da imaju tu vrstu standarda i komoditeta gotovo kao i u Koceljevi. To je naš posao a zadatak poljoprivrednika je da razvijaju sopstveni biznis. Drugi smer u razvoju infrastrukture podređen je razvoju privrede koja ne treba da se razvija samo u sedištu opštine, već i u okolnim naseljima, jer jedino na taj način možemo zadržati stanovništvo- smatra Matić i dodaje da u narednom periodu ova opština očekuje nova privredna ulaganja u okviru reinvestiranja postojeće privrede, ali i privlačenja novih investicija.
Predsednik Skupštine opštine Koceljeva je na kraju svog obraćanja poručio da je prioritet nad prioritetima povećanje nataliteta.
–Razmišljam kako će Koceljeva izgledati za 20 godina, kada bude slavila 200 godina postojanja. Znate šta je najbitnije? Imati više dece. Sve možemo da uradimo ali, ako nemamo više dece onda mislim da ćemo padati, a ne napredovati. Zato treba da obezbedimo uslove da te mlade porodice mogu od svog rada da žive i imaju pristojan standard. Samo na taj način možemo računati na veći broj dece- zaključio je Matić.

NAJPOZNATIJI
PREDSEDNIK OPŠTINE
U 180 godina dugoj istoriji koceljevačke opštine smenjivali su se brojni predsednici. Jedni su bili više, drugi manje uspešni, ali je do današnjih vremena najpoznatiji ostao književnik Janko Veselinović koji je u tamnavskom kraju najpre bio učitelj u Svileuvi i Koceljevi. Marta 1889. godine izabran je za predsednika i na toj dužnosti je ostao do septembra 1890. Ljudi ovog kraja su na njega ostavili snažan utisak te ih je trajno zabeležio u svojim najpoznatijim pripovetkama. Danas njegovo ime nosi biblioteka koceljevačka a svojevremeno su se u ovoj varoši održavali i “Jankovi dani”.
Devedesetih godina 19.veka, u vreme kada se u Koceljevi nalazio Janko Veselinović, ona počinje da prima obeležje varošice. Imala je školu, crkvu, opštinu, tri kafane, tri trgovine sa raznovrsnom robom, dve opančarske i isto toliko kovačkih radnji.

UKRATKO O ISTORIJI
DUGOJ 180 GODINA
Prvog maja 1839-e godine, posle velikih administrativnih promena u Srbiji, selo Koceljeva je po prvi put u istoriji svog postojanja, zajedno sa selom Bresnica, dobilo status Opštine sa Primiriteljnim sudom, koji je u kontinuitetu zadržala do danas. U vreme Prvog svetskog rata, narod Koceljeve delio je sudbinu ostalih delova Srbije. Velike bitke, Cerska i Kolubarska, vođene su u neposrednoj blizini njene teritorije, a u njima su brojno učestvovali i stanovnici tamnavskog kraja. Iz sela Draginje, Stepa Stepanović, komandant Druge armije, rukovodio je Cerskom bitkom.
Na brdu Žućak, iznad Koceljeve, vođena je bitka između naših i neprijateljskih snaga, a nalazeći se blizu fronta, stanovnici okolnih mesta vukli su topove na Cer i dovlačili ranjenike u Draginje i Koceljevu. U periodu između dva svetska rata Koceljeva se još više razvijala, a njen život postajao je intenzivniji i raznovrsniji. Godine 1924, kraljevim ukazom, dobila je status varošice.
Od 1960. godine opština se uvećala za još 11 sela i u tom sastavu ostaje do danas. Sadašnju teritoriju čini 17 naselja: Koceljeva, Svileuva, Batalage, Zukve, Družetić, Bresnica, Subotica, Mali Bošnjak, Draginje, Brdarica, Ljutice, Kamenica, Goločelo, Ćukovine, Gradojević, Galović i Donje Crniljevo.
Do donošenja Statuta opštine 1974-e godine Koceljeva se zvala Koceljevo, a potom joj se vraća njen izvorni naziv, kako se i zvala sve do kraja Drugog svetskog rata.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa