22. avgust 2019.22. avg 2019.
Potraga za carskom prestonicom
KAJAK: SVETSKO PRVENSTVO SEGEDIN 2019

Potraga za carskom prestonicom


Dvoje Šapčana u olimpijskim disciplinama. Zorić među favoritima. Grujić u novoj disciplini
Čitava sezona, treninzi, pripreme, takmičenja, sve se slilo u jedno, najvažnije takmičenje ove sezone, ali i ono koje će u mnogome odrediti i planove za naredno leto, odnosno godinu. Najbolji kajakaši sveta će „izbijati“ na Svetskom šampionatu otvorenom sinoć (sreda), norme za Olimpijske igre i naravno, boriti se za medalje.
Šabački kajak, klub ZORKA, u susedstvu imaju dva predstavnika, oba u olimpijskim disciplinama i nadamo se da bi, od ponedeljka mogli imati i dva olimpijca koji već znaju kako izgleda veslati na najvećoj sportskoj smotri.
MILENKO ZORIĆ, olimpijski vicešampion, želi na treće uzastopne Igre, odbranu srebra, uz san o koraku više. Da bi, u tandemu sa Markom Tomićevićem, izborio novo učešće u disciplini K2 1.000, moraju osvojiti jednu od prvih šest pozicija u finalu. Kako je reč o jednom od najboljih dueta na svetu, svakako su favoriti za olimpijsku vizu.
NEBOJŠA GRUJIĆ je u Riju veslao K2 200, no kako te dicipline više nema u programu Igara, sada šansu za nove traži kroz disciplinu K4 500. Stefan Vekić, Vladimir Torubarov i Marko Dragosavljević, biće u čamcu sa Nebojšom, a za Tokio neophodna je neka od prvih deset pozicija. U ovoj disciplini postoji i takozvano pravilo „četiri kontinenta„, na osnovu kojeg olimpijske kvote moraju da budu dodeljene posadama sa četiri različita kontinenta. Za slučaj da se među 10 najboljih ne nađu posade sa četiri kontinenta, najviše tri olimpijske kvote će biti dodeljene najbolje plasiranim predstavnicima zemalja sa kontinenata koji nisu zastupljeni u 10 najboljih. U slučajevima kada se u finalima Svetskog prvenstva ne nađu predstavnici sa četiri različita kontinenta, kvote će se dodeljivati prvoj sledećoj posadi koja se nije kvalifikovala.
Svetsko prvenstvo traje do nedelje, 25. avgusta. Nije Segedin poslednja šansa za OI 2020. godine, postoje još dve u proleće naredne godine. Ipak ovo ne važi za četverce, gde se prilike završavaju u Mađarskoj.
Šabački kajak, kao i uvek, nema samo predstavnike na vodi, već i u stručnom štabu. Deo štaba selektora Sibinkića su i UROŠ PAVLOVIĆ, odnosno MILAN ĐENADIĆ.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa