Info

29. avgust 2019.29. avg 2019.
Vladika: Pomoć narodu i crkvi na Kosovu cilj broj jedan
LADIKA LAVRENTIJE I GRADONAČELNIK ZELENOVIĆ RAZGOVARALI O JAGODARIMA U GORAŽDEVCU

Vladika: Pomoć narodu i crkvi na Kosovu cilj broj jedan

Uspehu Projekta na Kosovu značajno doprineli kontakti koje su ostvarili vladika Lavrentije i Teodosije. “Saradnja između Eparhije i Grada je božanstvena, ništa veće ne tražim nego neka Bog održi ovakve lepe odnose i neka nam pomaže ubuduće ovoliko koliko je do sada pomogao”, kazao je vladika
Gradonačelnik Nebojša Zelenović i vladika Lavrentije razgovarali su prošlog ponedeljka o gradonačelnikovoj poseti srpskim porodicama u Goraždevcu koje su podigle zasade jagoda uz pomoć Šapca, ali i o daljem razvoju Duhovno-kulturnog centra “Sveti Sava” u Bogosavcu gde je i održan sastanak.

Priliku da srpsko stanovništvo na Kosovu počne da zarađuje više od svog rada i pomoć Grada Šapca za nabavku sadnica jagode, kao i znanje koje je šabački stručni tim podelio sa budućim jagodarima na Kosovu, vladika Lavrentije je pohvalio i ocenio kao odličnu.

Gradonačelnik je vladici Lavrentiju preneo utiske iz posete poljoprivrednim domaćinstvma u Goraždevcu u koju je išao sa vladikom Teodosijem i istakao da bez crkve ne treba da se desi nijedan važan projekat na Kosovu.
On je izrazio zadovoljstvo što je vladika Lavrentije pružio punu podršku projektu, i rekao da su uspehu projekta sa jagodama značajno doprineli kontakti na Kosovu koje su omogućili vladika Lavrentije i vladika Teodosije.
-Bez naše crkve na Kosovu ne može i ne treba da se desi nijedan važan projekat. Iz te saradnje je proisteklo i to da imamo sedam srpskih porodica u selu Goraždevac koje su zahvaljujući pomoći grada Šapca, austrijske agencije i njihovih sopstvenih sredstava, uz podršku crkve, posadili jagode. Danas smo razgovarali šta možemo da uradimo još, gde će nas ovaj projekat odvesti i otvorilo se niz ideja kako možemo da napravimo strukturu koja će brinuti o srpskim svetinjama na Kosovu i kako da pomognemo ljudima da zarađuju više novca. Drago mi je što je vladika pružio punu podršku ovom projektu i nadam se da ćemo imati još više uspešnih poduhvata, rekao je gradonačelnik Nebojša Zelenović.

Vladika Lavrentije pohvalio je saradnju sa Gradom i istakao da može da bude za primer drugim eparhijama.
-Saradnja između Eparhije i Grada je božanstvena, ništa veće ne tražim nego neka Bog održi ovakve lepe odnose i neka nam pomaže ubuduće ovoliko koliko je do sada pomogao. Naši odnosi mogu da služe za primer ostalim eparhijama. Ko ne veruje neka dođe da se uveri na licu mesta, kazao je vladika.

Plod te saradnje jeste i pomoć narodu na Kosovu, a prema rečima vladike Lavrentija, pomoć narodu i crkvi na Kosovu treba da bude “cilj broj jedan”.
-Spremam se stalno da zovnem ostale vladike da stvorimo jedan mali krug za pomoć srpskoj crkvi na Kosovu. Da zovemo, recimo, tu decu našu koja bi išla u školu za bogoslove, da platimo mi odavde ako su im roditelji siromašni da ne mogu da ih školuju. Da crkve obnovimo, da druge aktivnosti koje pomažu aktivnosti crkve omogućimo narodu. I ako Bog da, na tome treba da radimo. I to nam je broj jedan cilj i zadatak da se posvetimo, rekao je episkop šabački Lavrentije.
Gradonačelnik je ocenio da nijedna zajednica ne može se razvija ako ne postoji dobra saradnja sa crkvom.
-Ponosan sam na saradnju koju grad Šabac ima sa svojom eparhijom i sa svojim vladikom. Dokaz za takvu saradnju je i ovaj, poslednji u nizu projekta, Duhovno-kulturni centar u Bogosavcu. On se razvija dobro, na zadovoljstvo svih, zaključio je gradonačelnik.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa