Info

29. avgust 2019.29. avg 2019.
METEREOLOGIJA KAO  DEO NAŠIH ŽIVOTA

METEREOLOGIJA KAO DEO NAŠIH ŽIVOTA

Povodom brojnih reakcija građana Šapca na narušen kvalitet vazduha tokom drugog vikenda avgusta meseca tekuće godine, na koje su reagovale i nadležne gradske i republičke institucije, od strane rukovodstva Elixir Zorke Mineralna Đubriva 12.08.2019.godine je zaustavljena proizvodnja a prema nadležnim inspekcijama je upućena Informacija sledećeg sadržaja:
„Zbog izuzetno nepovoljnih metereoloških uslova, u periodu od petka uveče 09.08.2019. do ponedeljka12.08. 2019, u više navrata se dešavalo obaranje perjanice iz emitera fabrike za proizvodnju mineralnih đubriva ka zoni Grada,što je izazvalo reakcije građana.
Želimo da naglasimo da se monitoring kvaliteta ambijentalnog vazduha u Šapcu obavlja od strane Zavoda za javno zdravlje iz Šapca, na 5 mernih mesta, 24 sata, 365 dana godišnje, kao i da se vrši stalno merenje koncentracije fluorovodonikana mernom mestu Vatrogasni dom. Takođe, u funkciji je i merna stanica Agencije za zaštitu životne sredine, smeštena na lokaciji Šabačke bolnice. Svi podaci su dostupni javnosti.
Na emiteru fabrike je postavljen kontinualni merač koji meri koncentracije fluorovodonika.
Rezultati merenja na svim navedenim mestima u navedenom periodu su bili u granicama dozvoljenih, u skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha i podzakonskim aktima donetim na osnovu ovog Zakona.
Kao društveno odgovorna kompanija, obaveštavamo sve zainteresovane da ćemo i pored svega navedenog preduzeti sve raspoložive mere i prilagoditi organizaciju i režim proizvodnje uspostavljanja povoljnih metereoloških uslova(pravac vetra, vlažnost vazduha, temperatura, vazdušni pritisak). Svakodnevno ćemo pratiti metereološke uslove i usaglašavati planove proizvodnje i ovakav restriktivan režim rada uspostaviti kao obavezu koja će se primenjivati uvek u slučaju potrebe za merama za kompenzaciju izuzetno nepovoljnih metereoloških uslova.
Tokom 2012. godine Elixir Grupa je započela aktivnosti na izgradnji fabrike za proizvodnju mineralnih đubriva i formirano je preduzeće „Elixir ZORKA – MINERALNA "ĐUBRIVA“ d.o.o. Angažovana je multinacionalna kompanija firma CFIhholding Pte. Ltd., koja poseduje značajno znanje i iskustvo u dizajniranju postrojenja hemijske industrije i u prošlosti je realizovala više od 30 postrojenja za proizvodnju đubriva. Tehnologija i oprema kao i način na koji se upravlja tom tehnologijom i procesom proizvodnje su u potpunosti usaglašeni sa zahtevima najboljih raspoloživih tehnologija, od sprovođenja svih aktivnosti u okviru postrojenja - od same izgradnje do kraja životnog veka postrojenja. To znači da se po ovoj tehnologiji i primenjenim tehničkim rešenjima za zaštitu životne sredine radi i u drugim fabrikama u EU.
U postupku izgradnje i po završenoj izgradnji ishodovane su sve dozvole predviđene zakonima države Srbije koje važe za ovakva postrojenja, koji su potpuno usaglašeni sa regulativama EU.
Elixir je jedini proizvođač đubriva u Srbiji, sa dva postrojenja Elixir Zorka i Elixir Prahovo,značajnog kapaciteta za potrebe našeg tržišta i izvoza u veliki broj zemalja u EU i na druge kontinente.
Prilikom izgradnje fabrike sa svim sadržajima koji su do sada izvedeni na lokaciji je izvršeno uklanjanje starih ruševnih zgrada, opreme, uklanjanje i zbrinjavanje opasnih materija iz napuštenih skladišnih rezervoara, uređenje prostora.
Odlučni smo i imamo obavezu da primenjujemo najsavremenije dostupne tehnologije, iste kao u fabrikama đubriva u Evropi i u skladu sa propisima koji definišu dobijanje Integrisane dozvole Kao jedno od retkih postrojenja u Srbiji ishodovali smo Integrisanu dozvolu 15.05.2018. god. Proces dobijanja ove Dozvole je dugotrajan jer podrazumeva niz dokazivanja i saglasnosti, primenjenih tehničkih rešenja, broj skrubera i ciklona potrebnih za prečišćavanje gasova, korišćenje filter presa i vrećastih filtera, postupanje sa opasnim materijama, skladištenje sirovina i gotovih proizvoda.
Prema Zakonima republike Srbije donetim u oblasti zaštite životne sredine, hemijska industrija je prepoznata kao zagađivač, ali vrednosti emisija u vazduh, vodu i zemljište moraju biti u dozvoljenim granicama. Te dozvoljene granice su usaglašene sa granicama propisanim u EU. Prema Kontrolnim listama koje inspekcija koristi u inspekcijskom nadzoru, Prema Zakonu o inspekcijskom nadzoru, naša fabrika je postrojenje srednjeg rizika .
U Elixir Grupi radi puno stručnjaka raznih profila, među njima veliki broj inženjera svih struka (mašinski, elektro, tehnolozi, IT inženjeri, hemičari itd). Prilikom realizacije novih projekata angažujemo profesore sa fakulteta, iz ovlašćenih institucija za monitoring, projektovanje, zaista se trudimo da dođemo do najboljih rešenja primenjenih u hemijskoj industriji najrazvijenijih zemalja.

- Kao društveno odgovorna kompanija, obaveštavamo sve zainteresovane, da ćemo ubuduće i pored svega navedenog u ovom obraćanju, preduzeti sve raspoložive mere i prilagoditi organizaciju i režim proizvodnje u narednom periodu do uspostavljanja povoljnih metereoloških uslova
- Definisana je nova procedura upravljanja procesom koja uključuje i zaustavljanje proizvodnje usled nastupanja okolnosti koje mogu dovesti do uznemiravanja građanja Šapca
-Do kraja tekuće godine ćemo ugraditi uređaj „demister“ za dodatno prečišćavanje gasa na završnom emiteru i povećaćemo njegovu visinu
-Želimo dobru komunikaciju, saradnju i otvorenost sa građanima i udruženjima građana Šapca
- Želimo da damo pun doprinos zaštiti životne sredine u našem Gradu.


Poštovani građani Šapca,

Kao predsednik Upravnog odbora Elixir Grupe, u čijem sastavu posluje Elixir Zorka Mineralna Đubriva, zajedno sa svim svojim saradnicima, želim da uputim javno izvinjenje svim građanima Šapca zbog uznemiravanja i neprijatnosti kojima ste bili izloženi usled obaranja perjanice iz emitera fabrike ka zoni Grada, koje se u više navrata dešavalo u periodu od petka uveče 09.08.2019. do ponedeljka 12.08. 2019.nakon čega je od strane rukovodstva fabrike doneta odluka da se zaustavi proizvodnja.
Uveravamo vas da će rukovodstvo Elixir Grupe i Elixir Zorke preduzeti sve neophodne mere da se ovakva situacija ne ponovi u vašem i našem Gradu. Iako su kontinualna i ostala periodična merenja emisije koja vršimo, uvek u skladu sa propisanim zakonskim granicama, shvatamo da i pored toga u određenim okolnostima može doći do uznemiravanja građana Šapca i da pored zakonskih obaveza koje ispunjavamo postoji i naša moralna obaveza prema vama da dodatno redukujemo te vrednosti.
Ovim putem želimo da vam uputimo i obećanje da ćemo u nakraćim rokovima, do kraja tekuće godine, investirati u dodatno prečišćavanje vazduha na završnom emiteru fabrike, a u slučaju ponavljanja sličnih nepovoljnih meteoroloških uslova kakvi su bili u navedenom periodu, bez odlaganja zaustaviti proizvodnju.
S poštovanjem,
Predsednik Elixir Grupe
Stanko Popović

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa