30. jul 2009.30. jul 2009.
IZ PERA TOMISLAVA JEROTIĆA

SARAMANDA KOMANDIR ZA DOVIKAVANjE

MAČVANSKO POGLAVLjE - U kojem se govori o grlatom Saramandi, o Mačvanskoj banovini, o današnjoj Mačvi i nekadašnjem čuvenom boju na Dublju, o prvom srpskom pesniku koji je okilavio na narodnim poslovima i o tome kako su dubljanske aščije uslužili slovenačke glumce
Bili u Fazaneriji, bela sreda, drugo zasedanje udruženja „Bela vrata“, bili naši - Boba, Sava, Laci, Šarović, Veljić, moj drug Lazo, i pesnik Ševa, pa opet naši - Miša Duša, Šole, Slobodan iz preko Drine, i komandant, i da ne govorimo o našim - Zoran, Tile, Paklja, Dragan, Tioca, Mima, Jaša, Sloba, Cveja, Kare, pa Živan (Beogradska opera).
Svirali naši, JOKS (to je jedna samokritička složenica) i Romano due plus due“. I sad, Aca, Goran, Zoran i Peca joksovali po pravilniku udruženja, a „Romano 4“ i Živan - svoj repertoar, Uto, Živan Saramandić potegnu istoriju:
- Vi, Mačvani, još bi bili pod Turcima da vas nije oslobodio moj prađed.
- Ma, nemoj, koji prađed?
- Moj prađed Saramanda. Slušaj amo, sad ću da vam pripovedam - nastavi Živan. - Bio boj na Mišaru, Karađorđe opravio šanac, Luka ima da bude u Kitogu, u šumi, sa konjicom, da udari iza leđa, da Turke iznenadi. Dobar plan, ali Turci navalili žešće nego što se očekivalo, “™oće šanac da padne pre vremena, te Karađorđe viknu štogod može:
- Luka, juriš!
Ali, kao što se zna, Karađorđe govorio piskavo i ne čuše ga ni oni okolo, a kamoli Luka, te se Vožd doseti i naredi da se dovede Saramanda, komandir odeljenja za dovikivanje...

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa